Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   

Clic aici
PC Magazine

  PC MAGAZINE Mai 2004
[ Imprimare ]

TESTE COMPARATIVE

UNUL pentru tot - 23 multifuncționale

Cristian Lăcraru, Ștefan Iliescu

Multifuncționale inkjet
   Canon SmartBase MP370
   Canon SmartBase MP700 Photo
   Canon SmartBase MP730 Photo
   Epson Stylus CX5400
   Epson Stylus Photo CX6400
   Epson Stylus Photo RX500
   HP PSC 1350
   HP PSC 2175
   HP PSC 2410 Photosmart
   HP OfficeJet 5510
   Lexmark X5150
   Lexmark X6170

Multifuncționale laser
   Brother MFC-8420
   Brother MFC-8820D
   Brother MFC-9070
   HP LaserJet 3015
   HP LaserJet 3030
   HP LaserJet 3380
   Konica-Minolta Dialta Di1610
   Lexmark X215
   Samsung SCX-4016
   Samsung SCX-4216F
   Xerox WorkCentre M15i

Evaluare pe scurt

Lipsa de spațiu din birou a constituit întotdeauna o problemă, iar echipamentele multifuncționale, care înglobează facilități de tipărire, scanare, copiere și fax au apărut ca o necesitate. Principalul contraargument însă la achiziția unor astfel de echipamente a constat în performanțele modeste ale acestor echipamente, față de fiecare componentă luată separat. Se pare însă că producătorii, simțind o scădere a interesului față de unitățile dedicate, au luat decizia de a dezvolta echipamente multifuncționale care să satisfacă toate nevoile clienților. Modelele din ultimele generații apărute se diferențiază radical față de predecesoarele lor. Probabil că în următoarea perioadă vom asista la o creștere a volumului de echipamente multifuncționale prezente în firme, imprimantele, scanerele sau copiatoarele de sine stătătoare urmând să se adreseze utilizatorilor cu pretenții specifice extrem de ridicate.

Tehnologia folosită

Există două tipuri de echipamente multifuncționale: laser sau inkjet. Dacă vei folosi unitatea pentru a tipări cantități mari de documente text, sau pentru a copia multe documente de același tip, este bine să te îndrepți către un echipament laser. Dacă vrei să realizezi prezentări pentru diferiți clienți și ai nevoie de un grad ridicat de flexibilitate în operare înseamnă că un model inkjet este pentru tine.

Copierea

Una dintre misiunile pe care le primește un echipament multifuncțional o dată cu instalarea în birou este să înlocuiască vechiul copiator. Atunci când apelezi la realizarea unei copii te afli de obicei în grabă. Astfel un panou de comandă intuitiv cu posibilitatea de a realiza o copie la apăsarea unui buton, combinate cu o viteză mare de tipărire sunt elemente ce se pot dovedi vitale. În plus, posibilitatea de a opera cu funcția de copiere direct din panoul de comandă, fără a fi nevoie să conectezi echipamentul la un PC este deja o opțiune care trebuie să fie standard.

Rezoluția

Există două rezoluții care trebuie urmărite în cazul echipamentelor multifuncționale: cea de tipărire și cea de scanare. Există încă modele care oferă doar scanare monocrom, însă echipamentele din clasele noi sunt capabile de scanare color.

Caută modele care să poată tipări la rezoluții de cel puțin 600x600dpi. Rezoluția de scanare nu trebuie să fie la fel de mare, 300dpi fiind în marea majoritate a cazurilor suficient. Nu te lăsa impresionat ușor de rezoluțiile foarte mari de scanare, acestea fiind de cele mai multe ori interpolate și nu optice. Rezoluția interpolată se obține aducând îmbunătățiri prin software rezultatelor obținute prin intermediul rezoluției optice.

Funcția de fax

Multifuncționalele disponibile astăzi oferă aproape toate funcțiile pe care le dețin echipamentele fax specializate. Viteza de comunicație maxim posibilă este un aspect, dar mai sunt și alte caracteristici importante de urmărit. Printre cele mai importante se numără capacitatea unității automate de alimentare cu hârtie, câte numere pot fi memorate și câte dintre acestea pot fi apelate la apăsarea unui singur buton. Broadcasting-ul, adică facilitatea de a transmite un fax către mai multe numere, reprezintă o caracteristică pe care nu trebuie de asemenea să o scapi din vedere. Nu în ultimul rând cantitatea de memorie de care dispune echipamentul este foarte importantă. Aceasta determină numărul maxim de pagini pe care unitatea le poate stoca în cazul în care la primirea unui fax nu mai există destulă hârtie pentru tipărire.

Viteza

În cazul echipamentelor multifuncționale există mai multe viteze de care trebuie să ținem seama. În primul rând, și probabil cea mai importantă, este viteza de tipărire, deoarece aceasta afectează direct procesele de tipărire, copiere și primire a faxurilor. Majoritatea documentelor amintite mai sus vor fi alb-negru, așa că acordă o atenție deosebită vitezei de tipărire pe negru. Chiar și pentru echipamentele inkjet o viteză mimimă de 10ppm este necesară. Ține cont că viteza reală de tipărire va fi mai mică decât cea specificată, iar în cazul documentelor color aceasta poate ajunge la până de câteva ori mai mică, în funcție de gradul de acoperire cu culoare.

Viteza de scanare este de asemenea un element important în evaluarea globală. Aceasta este implicată atât în scanarea propriu-zisă a documentelor, cât și în procesul de copiere. Nu în ultimul rând, mecanismul de transport al hârtiei joacă un rol important. Dacă alegeți un model cu tăvi de colectare separate pentru foile scanate și cele tipărite, atunci tipărirea unei pagini se poate face în timp ce altă foaie este scanată. În cazul echipamentelor care partajează aceeași tavă de colectare va trebui să se termine de scanat o pagină pentru a se trece la tipărirea copiei.

Panoul de control

Spre deosebire de imprimantele obișnuite vei fi nevoit să lucrezi mult mai des direct cu panoul de comandă al echipamentului. Fie că trimiți un fax, realizezi copii sau configurezi parametrii de funcționare, un panou de comandă bine realizat te va ajuta enorm în munca de zi cu zi. O construcție bine gândită include o combinație între butoanele tradiționale folosite la faxuri și copiatoare, alături de alte câteva suplimentare dedicate alegerii modurilor de tipărire. Un bloc numeric și un buton de copiere de dimensiuni mai mari sunt necesare. De asemenea un ecran LCD pe care să fie afișate mesaje cât mai simple și cât mai descriptive este important.

Costurile de utilizare

Din moment ce un echipament multifuncțional este prin definiție folosit în mod intensiv, costurile implicate trebuie să reprezinte una dintre principalele preocupări în decizia de achiziție. Dimensiunea acestor costuri este destul de greu de estimat, având în vedere că depinde foarte mult de tipurile de documente care vor fi prelucrate. Ca în cazul oricărei imprimante, costul per pagină este un indicator folosit și în cazul echipamentelor multifuncționale. Câteva reguli de bază pot fi totuși de folos. În cazul modelelor inkjet caută echipamente care să permită schimbarea separată a cartușelor de cerneală, posibilitatea înlocuirii cartușelor color cu un cartuș negru suplimentar fiind o opțiune deloc de neglijat. Caută unități care să poată tipări imagini de calitate pe hârtie normală. În cazul modelelor laser prețul per pagină indicat de producător nu este întotdeauna real, dar îți poate face o idee.

Recunoașterea optică a caracterelor (OCR)

Una dintre aplicațiile cel mai des întâlnite în cazul scanerelor este recunoașterea optică a caracterelor sau OCR. Folosind OCR-ul poți scana documente, care apoi sunt transformate automat în text editabil. Multe modele de multifuncționale includ aplicații OCR, însă unele versiuni nu oferă cele mai bune rezultate. Dacă plănuiești să folosești OCR-ul în mod intensiv asigură-te că unitatea de scanare beneficiază de sertar de alimentare automată cu capacitatea de minim 10 pagini.

Memoria

Cantitatea de memorie cu care sunt dotate echipamentele multifuncționale variază în limite destul de largi. Memoria poate fi alocată de către utilizator pentru stocarea numerelor de fax folosite, pentru reținerea

faxurilor sosite și netipărite sau, în cazul unor modele, pentru poșta vocală. Capacitatea memoriei poate de asemenea determina numărul maxim de pagini care pot fi stocate pentru a fi tipărite sau pentru a fi transmise pe fax către mai multe numere succesiv. Modul de alocare a memoriei poate varia de la un model la altul. În acest caz compararea se poate face fără teama de a greși între numărul de pagini pe care producătorul susține că pot fi stocate.

Avantaje și dezavantaje

Așa cum am mai spus principalul avantaj oferit de un echipament multifuncțional este reprezentat de economia de spațiu. De asemenea, economia realizată prin prezența unui număr mai mic de cartușe de cerneală sau de tonere ce trebuie schimbate, constituie un alt argument pro. Există însă și un aspect mai puțin plăcut, care trebuie luat în considerare de la început: în cazul în care echipamentul se defectează veți fi lipsiți de toate funcțiile sale. Chiar și în situația în care doar una dintre componente nu mai funcționează, echipamentul trebuie dus la service și în consecință trebuie să reziști o perioadă fară imprimantă, scaner, copiator și fax la un loc. Înainte de a decide achiziționarea unui astfel de echipament, mai ales dacă activitatea ta depinde de funcționarea sa, interesează-te de condițiile de garanție puse la dispoziție de ofertant.

Nu te rezuma doar la a întreba care este perioada de garanție și unde se efectuează operațiunile de service, ci încearcă să găsești și alți clienți care au achiziționat astfel de produse prin același intermediar și întreabă-i de modul în care se desfășoară tot acest proces în realitate.

Cum am testat

Testele au fost desfășurate în laboratorul PC Magazine România folosindu-se același sistem pentru a asigura condiții identice tuturor participanților.

Configurația sistemului a fost după cum urmează: placă de bază Epox 4PDA3i, cipset Intel 865PE (southbridge ICH5 USB 2.0), procesor Intel Pentium 4 3GHz/FSB 800MHz, 2x512 MB DDR PC3200 (dual-channel), Hard Disk Seagate Barracuda 7200.7, 160GB, 7200 rpm, 8MB buffer, SATA, placă video cipset FX5600. S-a folosit o imagine a sistemului de operare Windows XP Professional, aceasta fiind instalată pentru fiecare echipament în parte. Driverele utilizate au fost cele disponibile în cutia echipamentului. Fiecare echipament a fost calibrat după instalare. Viteza de tipărire este exprimată în pagini pe minut și a fost măsurată din momentul comenzii de tipărire și până la eliberarea ultimei coli de hârtie tipărite.

Testele folosite au constat din documente create cu ajutorul principalelor pachete Microsoft Office: Excel, PowerPoint și Word. Testele realizate în Excel au constat dintr-un document de trei pagini cu grafice complexe. Documentul PowerPoint a fost compus din patru pagini de prezentare în care se puteau urmări atât calitatea culorilor, în cazul echipamentelor color, cât și finețea reprezentării grafice. Testele realizate în Word, au constat din două documente de câte 12 pagini pentru categoria echipamentelor laser, respectiv câte patru pagini pentru echipamentele cu motor inkjet. Primul document a fost un text neformatat, iar al doilea conținea o serie de imagini inserate, pentru testarea capabilităților de prelucrare. Toate aceste teste au fost rulate pe modul economic. Hârtia folosită pentru aceste teste a fost hârtie normală de copiator (80g/m2).

Pentru testarea capabilităților de scanare am folosit o imagine A4. Scanarea s-a făcut la o rezoluție de 300x300dpi. Pentru testele de copiere s-a folosit o foaie A4 cu text și grafică. În cazul echipamentelor inkjet copierea s-a efectuat color.

Conectarea s-a făcut pe portul cel mai rapid disponibil.

Glosar

Banding - un artefact al gradației de culoare apărut în imaginile digitale, acest aspect apărând în urma "spargerii" culorilor în blocuri mai mari aparținând unei singure culori, reducându-se astfel aspectul de "smooth" al gradației normale.

Buffer - zonă de memorie utilizată de imprimantă pentru a stoca datele sosite de la calculator cu un debit mai mare decât cel cu care poate lucra motorul intern al imprimantei. Acest fapt are ca efect un acces mai rapid la aplicațiile de pe sistem.

Calibrare - acțiunea de ajustare a culorii unui echipament relativ la un altul, de exemplu a unui monitor cu imprimanta. Calibrarea se mai poate face și prin ajustarea culorilor cu un prag deja stabilit, memorat anterior, de cele mai multe ori încă din fabrică.

Consumabile - accesoriile utilizate de imprimantă în timpul procesulului de tipărire a unui job: toner, cerneală, hârtie, etichete etc.

DPI (dot per inch) - măsură a rezoluției unei imprimante sau a unui monitor bazată pe densitatea de puncte, numărul de puncte pe unitatea de lungime (1 inch=2,54 cm). De exemplu, majoritatea imprimantelor laser prezintă o rezoluție de 300 dpi, iar un monitor o rezoluție de 72 dpi.

Driver - soft ce aduce control asupra unui echipament hardware, așa cum sunt de exemplu imprimatele. Un driver funcționează ca un convertor, ca un interpretor, asigurând o bună înțelegere a comenzilor trimise de utilizator din soft, de către imprimantă.

Duplex - capacitatea unei imprimante de a tipări documente pe ambele fețe ale unei foi, fără a mai fi nevoie de intervenția utilizatorului sau de comenzi auxiliare soft.

Memorie RAM - Random Acces Memory. Locul unde sunt stocate informații necesare sistemului de operare, aplicații sau date în uz, pentru un acces rapid al procesorului către acestea. Cu cât aplicațiile date imprimantei spre tipărire sunt mai complexe cu atât crește nevoia de memorie RAM.

Plug and Play (PnP) - este un standard dezvoltat de producătorul de software Microsoft pentru sistemul de operare Windows 95 și cele care i-au urmat, care permite calculatorului ca la conectarea unui dispozitiv să-l recunoască. Sistemele de operare anterioare necesitau intervenția utilizatorului care trebuia să specifice sistemului de operare că un nou dispozitiv a fost adăugat. Acest standard a fost înlocuit de către un standard industrial numit Universal Plug and Play (UPnP) care utilizează protocoalele Internet pentru recunoașterea dispozitivelor introduse în sistem.

Port Paralel - interfață a calculatorului ce are ca rol realizarea unei conexiuni a acestuia cu un echipament extern, în cazul de față imprimanta. În modul de transmisie paralel datele sunt transmise pe 8 biți o dată prin intermediul a opt fire. Transferul de date paralele este mai rapid față de cel serial, dar este fiabil numai pentru o distanță ce nu depășește șase metri.

Port Serial - o interfață a calculatorului ce are ca rol realizarea unei conexiuni a acestuia cu un echipament extern, în cazul de față imprimanta. În modul serial transmisia este secvențială, bit cu bit, avantajul constând în mărirea cablului de date până la șase metri sau mai mult.

Rezoluție - calitatea imaginii rezultată în urma tipăririi unui document. Măsurătoarea se face în general ținând cont de dpi (numărul de puncte tipărite). Când este vorba de măsurarea rezoluției unei imagini halftone, măsurătoarea se mai poate face și în lpi (linii pe unitatea de măsură). Cu cât există un număr mai mare de dpi sau lpi cu atât imaginea este de o calitate mai bună.

TWAIN - protocol pentru schimbul de informații între aplicații și echipamente precum scanerele sau aparatele foto digitale. TWAIN spre exemplu face posibilă comunicarea între o cameră foto digitală și un soft prin intermediul calculatorului. Prin intermediul TWAIN putem scana o imagine direct într-o aplicație precum PhotoShop eliminân-du-se astfel metoda scanării în aplicația proprie scaner-ului pentru ca mai apoi aceasta să fie trimisă către Adobe PhotoShop.

USB (Universal Serial Bus) - interfață plug and play între calculator și un alt echipament extern (imprimantă, scaner, aparat foto digital, tastatură, mouse...). Echipamentele care prezintă un port USB nu necesită o altă placă de extensie, rata de transfer acceptată fiind de 12Mbps pentru standardul USB 1.1 și de 480Mbps pentru standardul USB 2.0.

Cum am notat

Pentru evaluarea cât mai corectă a fiecărui model în parte, apelăm la o schemă de punctare bazată pe trei stâlpi de susținere: performanță, dotări și preț. Aprecierea de performanță a inclus testele rulate, fiecare rezultat contribuind la scorul final, conform ponderilor din schema alăturată. Dotările s-au referit la prezența cartușelor separate de cerneală în cazul modelelor inkjet, a modulului de fax, a celui ADF, a aplicațiilor software suplimentare, precum și la garanția acordată. Importanța prețului este evidentă și nu mai are nevoie de alte comentarii.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2004 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro