Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   

Clic aici
PC Magazine

  PC MAGAZINE Mai 2004
[ Software ]

 

NOD32 Antivirus System

 
PUNCTAJUL OBTINUT

Cerințe minime de sistem: Intel Pentium III 800MHz, 256MB RAM, 300MB hard disk, rezoluție de lucru 1024x768, Microsoft Internet Explorer 6.0, unitate CD-ROM, Microsoft Windows XP (Professional, Home Edition sau Tablet PC Edition) sau Windows 2000 Professional.
Ofertant: a&c internațional
Informații suplimentare: www.acintl.ro, www.autodesk.com

 

Noutățile lui AutoCAD 2005

Mircea Băduț

Din luna martie firma Autodesk aduce utilizatorilor și pasionaților de proiectare asistată de calculator ediția AutoCAD 2005, la exact un an de la lansarea versiunii 2004. Deși nu mai propune reorganizări esențiale, această nouă versiune beneficiază totuși de multe perfecționări, din care le vom menționa pe cele mai semnificative.

Începem observând că s-a menținut compatibilitatea cu formatul de fișier-desen propus de ediția anterioară (mai suplu și mai rapid decât DWG-ul AutoCAD-ului 2000) și cu eventualele aplicații construite pe ObjectARX. Apoi remarcăm "avansul" sistemelor de operare suport - așa cum AutoCAD 2004 ignora versiunile 95/98/Me, noua ediție pierde și NT-ul, rulând doar pe Windows 2000 și Windows XP (Professional, Home, Tablet PC).

O primă chestiune majoră este noul manager de straturi, cu funcții noi privind filtrarea (selectarea straturilor ce îndeplinesc condiții complexe controlate de utilizator) și gruparea straturilor. Straturile dispun de un atribut nou, "Description".

Gestionarea ordinii de afișare/tipărire (chestiune importantă când entitățile grafice din desen se suprapun) cunoaște o reformare profundă în AutoCAD 2005, fiind acum prezentă (ca opțiune, mecanism sau efect) într-o multitudine de comenzi de construire/editare grafică: Hatch, Hatchedit, Mirror, Mirror3D, Offset, Pedit, Trim etc. De asemenea, proprietatea "draw order" se moștenește de către obiectele derivate de la cele sursă. Comportamentul ordinii de afișare este controlat prin variabila de sistem DrawOrderCtl.

Adnotarea (adăugarea în desen a unor note/observații de supervizare) beneficiază acum de un "nor" caligrafic. Este posibilă și importarea în AutoCAD a adnotărilor realizate cu Volo View. Managerul de andotări se lansează cu noua comandă MARKUP.

Apare entitatea numită "field" (câmp), oarecum similară cu mecanismul "AutoText" din Microsoft Word (și cu conceptul "field" din MicroStation). Câmpul se introduce în documentul tehnic ca text, cotare sau atribut, putând apoi fi asociat unei diversități de informații (obiecte, desene, proprietăți, nume de fișiere, date).

Componentele de hașură pot fi de acum retezate (trim-ul funcționază în interiorul hașurii). Apropo de hașurare, acum "Hatch Boundaries" poate lucra - grație unui parametru numit "Gap Tolerance" - chiar dacă conturul delimitator nu este complet închis. Tot aici menționăm și posibilitatea de a exclude elementele de hașură din mecanismul "Object Snaps" (eliminând riscul de apucare eronată a geometriilor componente).

Dacă AutoCAD 2004 putea memora căile relative (succesiunea de subdirectoare de la locația curentă până la fișierul țintă) pentru desenele referință-externă, acum avem acest mecanism și pentru imaginile raster, facilitând deci mutarea/copierea proiectelor complexe dintr-o locație în alta.

Alte îmbunătățiri:

  • A devenit posibilă zoom-area pe obiectul selectat (Zoom to Object).
  • Mecanismul OSnap poate determina mijlocul liniei imaginare dintre două puncte (introducând "_m2p" la prompterul de coordonate);
  • AutoCAD 2005 poate fi instalat lângă alte versiuni de AutoCAD sau produse specializate bazate pe acesta (GIS, AEC, MCAD, EDA).
  • Un element de interfață revoluționar introdus în 2003, "Tool Palette", câștigă noi unelte (Flyout, Commands, Gradient Hatches, Tools by Example, Palette Grouping,Table) și modalități de adăugare de conținut.
  • Comanda COPY lucrează implicit în mod copiere multiplă.
  • Un dublu click pe un viewport determină maximizarea pe toată suprafața disponibilă din "model space". De asemenea a fost adăugat un manager pentru foile de compoziții grafice (Sheet Set Manager).

PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2004 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro