Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   
Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


  PC MAGAZINE MAI 2003
[ Componente ]

TESTE COMPARATIVE
[ sumarul caracteristicilor ]
[ teste de performanță ]

Gigabyte 8INXP Limited Edition

Se spune că produsele bune se vând singure. Se pare însă că pe o piață cu o concurență atât de puternică, așa cum este cea a plăcilor de bază, chiar și produsele bune au nevoie de reclamă, iar Gigabyte știe acest lucru. Așa s-a născut modelul 8INXP Limited Edition, care pe lângă numărul extrem de mare de facilități se bucură și de o prezentare pe cinste.

Primul contact cu singurul model care folosește ultimul cipset Intel, E7205, generează un impact coloristic nemaiîntâlnit până acum. Pe un PCB albastru se află patru sloturi de memorie, două portocalii și două negre, un AGP și doi conectori IDE verzi, un conector IDE roșu și altul alb, rama de prindere a coolerului de pe procesor fiind de asemena portocalie. Trecând de acest moment se observă că Gigabyte a apelat la prezența a două controlere RAID pe această placă. Primul, Promise PDC20372, oferă două canale IDE, iar al doilea, Silicon Image Sil3112a, suportă două canale SerialATA. O opțiune interesantă este extensia cu un port SerialATA, care se montează pe panoul din spatele carcasei și oferă posibilitatea de a conecta un hard disk SerialATA extern.

Cipsetul Intel E7205 oferă suport de memorie dual-channel, colorarea diferită a sloturilor de memorie având ca scop tocmai diferențierea celor două canale. Instrucțiunile de instalare din manual sunt destul de confuze, însă în timpul mesajelor de inițializare afișate la pornirea sistemului există unul care precizează dacă memoria funcționează single sau dual-channel. Problemele legate de răcire au impus, cel puțin în variantă oficială, limitarea suportului maxim pentru DDR PC2100, nefiind posibilă fixarea altor parametrii de funcționare pentru memorie din BIOS. Probabil tot din considerente de supraîncălzire a fost plasat și un radiator cu răcire activă deasupra NorthBridge-ului.

Chiar dacă a fost lăsat spre final, modulul DPS reprezintă principala noutate cu care vine 8INXP. DPS (Dual Power System) este un modul suplimentar de alimentare, ce se montează într-un slot proprietar chiar în stânga procesorului, și are ca rol fundamental stabilizarea tensiunilor de pe placă. În esență, DPS dublează modulul de alimentare de pe placa de bază, putând funcționa în două moduri distincte. Dacă este setat în modul paralel, DPS va furniza tensiune de alimentare în paralel cu modulul de alimentare de pe placă, contribuind astfel la stabilitatea generală a sistemului, mai ales atunci când se forțează parametrii de funcționare ai componentelor de bază. În modul backup, alimentarea plăcii se face direct prin intermediul modulului DPS. În cazul în care acesta se arde, de exemplu, sistemul va reporni și alimentarea plăcii de bază va fi făcută de către modulul de alimentare standard. Nici aici nu s-a omis aspectul artistic. Coolerul montat pe modulul DPS este transparent și atunci când se află în funcționare este luminat de un led albastru. Efectul este interesant, doar că nu vă veți bucura de el decât dacă folosiți un sistem fără carcasă.

Va deveni DPS un standard pentru plăcile GIGABYTE?

Așa cum ne-am obișnuit sistemul Dual BIOS este prezent și în cazul de față, rolul său fiind acela de a oferi un grad suplimentar de protecție în cazul unui update de BIOS ratat. Legat de BIOS este de notat un aspect cel puțin bizar: nu există jumper de resetare a CMOS-ului. Resetarea se face prin scoaterea bateriei de pe placa de bază, lucru precizat și în manual.

Pentru cei pasionați de overclocking, dar care nu sunt atât de siguri pe ei și doresc să evite moartea prematură a plăcii, există utilitarul Easy Tune 4. Cu ajutorul acestuia puteți modifica principalii parametri de funcționare ai componentelor de pe placă, direct din Windows, fără a avea teamă de evenimente neașteptate.

După o descriere atât de largă a facilităților, să aruncăm o privire asupra modului de comportare în teste, capitol la care 8INXP nu s-a mai ridicat la același nivel. De precizat că la fixarea din BIOS a generatorului de tact al CPU la 133 MHz, aceasta funcționează la 136 MHz, ceea ce conduce la un FSB la 544 MHz. Problemele au apărut în testele de aplicații rulate în parametrii impliciți, unde sistemul s-a resetat subit. Am pus în prima fază acest comportament pe seama eventualei incompatibilități cu memoriile și am folosit două memorii Samsung PC3200, însă comportamentul s-a repetat.

[ Test comparativ - Plăci de bază Intel(igente) (mai 2003) ]


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

Concurs de Grafica Digitala si Web Design

www.agora.ro

www.agora.ro