Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   
Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


  PC MAGAZINE MAI 2003
[ Componente ]

TESTE COMPARATIVE
[ sumarul caracteristicilor ]
[ teste de performanță ]

Cum am testat

Componentele folosite pentru construirea sistemului de test au fost: procesor Intel Pentium 4 la 3,06 GHz (la care s-a dezactivat funcția Hyper-Threading), 2x512 MB DDR-RAM PC3200 OCZ / CAS 2, hard disk Maxtor DiamondMax Plus 8 de 20 GB / 7200 rpm / UATA/133 și placă video Gigabyte cu cipset Ati Radeon 9500 si 64 MB DDR-RAM. În cazul în care versiunea de BIOS existentă pe placa de bază era mai veche decât ultima versiune disponibilă pe situl producătorului, iar îmbunătățirile aduse de noua versiune erau semnificative, s-a efectuat un update de BIOS. Înainte de prima pornire a sistemului, s-a efectuat o resetare a BIOS-ului.

Am instalat în mod identic Windows XP Professional pe o partiție FAT32 cu capacitatea de 6 GB. După sistemul de operare s-au instalat, în aceeași ordine de fiecare dată, driverele pentru cipsetul plăcii de bază, driverele oferite de producătorul plăcii de bază pentru diferitele componente de pe aceasta, DirectX 9.0, apoi driverele plăcii video. După instalarea aplicațiilor de test am efectuat următoarele operații: am dezactivat funcțiile System Restore și Automatic Update, am ales interfața Windows Classic și am dezactivat screen saver-ul. Au fost eliminate din rulare procesele suplimentare celor necesare controlului plăcii video, iar desktop-ul a fost setat la rezoluția de 1024x768 la o adâncime de culoare de 32 de biți. S-a efectuat apoi o defragmentare a partiției primare. A fost eliminată proprietatea "Always on top" a taskbar-ului. Atât pentru a asigura consistența rezultatelor, dar și pentru a verifica stabilitatea plăcilor de bază, testele au fost efectuate în mod repetat, de cinci ori, ordinea de rulare fiind aceeași pentru toate plăcile. Înainte de rularea testelor, sistemul de operare a fost repornit de 3 ori, conform specificațiilor Microsoft pentru testarea cu Windows XP.

Asupra fiecărui sistem s-au efectuat două serii de teste. Prima serie a fost efectuată folosind parametrii impliciți, cu care pornește sistemul după resetare BIOS-ului. A doua serie de teste s-a făcut după ce am crescut parametrii de funcționare cât s-a putut de mult, fără a fi afectată stabilitatea sistemului. În această situație se impun câteva precizări importante. Datorită faptului că am folosit un procesor la 3,06 GHz, cu multiplicatorul blocat la valoarea 23, creșterea parametrilor precum frecvența FSB sau cea a memoriei s-a putut face într-o gamă destul de limitată de valori. Așa cum am menționat deja, parametrii care au fost modificați au fost frecvența FSB și cea a magistralei de memorie. Nu am efectuat creșteri ale tensiunilor de alimentare pentru nici una din componentele de pe placa de bază.
Pentru evaluarea performanțelor sistemului am folosit testele de aplicații intensive Business Winstone 2002 și Content Creation Winstone 2002, Winbench 99 v2.0, Futuremark 3DMark 2003, SisoftSandra 2003 Standard.

WinBench 99 este un test orientat hardware ce testează principalele componente ale unui sistem: procesor, hard disc și placă grafică. Testele Graphics WinMark99 și Disk WinMark 99 sunt divizate și ele în câte două secțiuni, una Business și una High-End. Ambele teste execută simulări de aplicații înregistrându-se performanța subsistemului de stocare (disc hard), respectiv grafic 2D (GDI). Testele High-End Graphics WinMark 99 conțin și o serie de operații 3D OpenGL.

PC Magazine Business Winstone 2002 este un test orientat către aplicații ce testează viteza de execuție a software-ului scris pe 32 de biți și se concentrează doar pe pachete software de birou (Microsoft Office, Lotus Notes, Microsoft Project, Norton AntiVirus, Netscape Communicator).
Content Creation Winstone 2002 este un test de aplicații intensive, rulat la nivel de sistem, care măsoară performanțele globale ale unui sistem PC. Testul folosește fragmente din aplicațiile uzuale de manipulare a conținutului. Aplicațiile sunt rulate prin intermediul unor scripturi, iar benchmark-ul folosește timpul necesar unui sistem pentru a duce la îndeplinire diferite acțiuni, pentru a realiza o apreciere globală asupra performanțelor acestuia. Aplicațiile folosite de Content Creation Winstone 2002 sunt: Adobe Photoshop 6.0.1, Adobe Premiere 6.0, Macromedia Director 8.5, Macromedia Dreamweaver UltraDev 4, Microsoft Windows Media Encoder 7.01.00.3055, Netscape Navigator 6/6.01, Sonic Foundry Sound Forge 5.0c (build 184).

Futuremark 3DMark 2003 este probabil cel mai utilizat test pentru DirectX și deși este un test foarte sintetic, supune placa video unei serii destul de bogate de scenarii posibile în jocurile 3D. Dacă în testele rulate în 1024x768 pixeli rezultatele sunt legate într-o măsură mai mare și de performanțele procesorului și ale FSB-ului, la 1600x1200 pixeli diferențele între diferitele sisteme sunt datorate în primul rând procesoarelor grafice. 3DMark 2003 folosește DirectX 9.0 și chiar dacă există voci care susțin că a fost optimizat pentru plăcile video Ati, este în continuare folosit pe scară foarte largă.

[ Test comparativ - Plăci de bază Intel(igente) (mai 2003) ]


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

Concurs de Grafica Digitala si Web Design

www.agora.ro

www.agora.ro