Computer Press Agora
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


PC MAGAZINE IUNIE 2002
[ Componente ]

HP DVD Writer dvd100i

Caracteristici
Teste de performanță

PUNCTAJUL OBTINUT
Informații

Preț informativ: 480 $ (fără TVA).
Garanție: 1 an.
Distribuitor HP România,
tel.: 01-205.33.55

Unități reinscriptibile de CD și DVD

Șerban Păduroiu

Unitățile optice de stocare au apărut ca urmare a necesității existenței unui suport care să permită transferul unei cantități de informație mult mai mare decât capacitatea de stocare a unei dischete. Pentru cine își aduce aminte, chiturile de instalare a programelor cu peste 5 dischete deveniseră ceva normal, un vârf putând fi considerat chitul sistemului de operare MS Windows 95 care în unele variante ajungea la peste 30 de dischete. La ora actuală chituri de instalare cu 3 CD-uri sunt ceva normal, la cele cu peste 6 CD-uri producătorii oferind de regulă și posibilitatea de a achiziționa chitul pe un singur DVD. Cererea pieței pentru filme în format digital la o calitate a imaginii și a sunetului foarte bună, pentru subtitrări și multiple coloane sonore este din ce în ce mai mare și constituie un alt factor de presiune în înlocuirea CD-urilor cu DVD-urile.

Toate acestea la un loc duc la o singură concluzie: CD-urile vor fi înlocuite de către DVD-uri. De ce acest proces se realizează atât de greu?

Pentru că o tehnologie veche este o tehnologie ieftină, blancurile CD fiind extrem de ieftine și pentru moment prețul lor pe unitatea de memorie fiind mai bun decât în cazul blancurilor DVD.

În plus și unitățile inscriptoare costă destul de puțin și funcționează bine.

În plus mai toată lumea are un CD-ROM dar nu același lucru se poate spune și despre DVD-ROM.

În plus, chiar dacă se simte nevoia unui mediu optic care să permită stocarea a mai mult de 700 MB, nu ai nevoie prea des să transporți sau să salvezi 4,8 GB. În cazul în care salvezi mai puțin va crește prețul pentru unitatea de memorie utilizată.

Philips DVD+RW208

Caracteristici
Teste de performanță

PUNCTAJUL OBTINUT
Informații

Preț informativ: 479 $ (fără TVA).
Garanție: 1 an.
Distribuitor Atlas Computer ,
tel.: 01-230.22.65

Pe piața inscriptoarelor de DVD-uri apar două alternative: inscriptoarele DVD-RW (DVD Read/Write) care funcționează utilizând o tehnologie creată de firma Pioneer și inscriptoarele DVD+RW care funcționează utilizând o tehnologie produsă de firma Philips. Inscriptoarele +RW utilizează metoda CLV (Constant Linear Velocity) pentru accesul secvențial și metoda CAV (Constant Angular Velocity) pentru accesul direct.

Conform ultimelor date disponibile actualele inscriptoare DVD+RW nu vor fi capabile să scrie mediile +R atunci când acestea vor fi disponibile. Noul standard care presupune medii DVD+R mult mai ieftine decât mediile DVD+RW necesită modificări hardware ceea ce exclude posibilitatea unui upgrade de firmware pentru inscripționarea mediilor DVD+R.

Prezente în firma noastră, inscriptoarele DVD+RW produse de către HP, Philips și Ricoh (ordinea este alfabetică), oferă o soluție elegantă și puțin mai ieftină prin posibilitatea de a inscripționa și reinscripționa nu numai DVD-uri ci și CD-uri.

Fiind primele unități de acest tip care-mi cad în mână am să încerc să vă răspund cu date concrete la următoarele întrebări: cât de bine (și de ușor) se poate citi un CD, un CD-RW, un DVD, un DVD+ RW, cât de repede (și de ușor) se poate scrie un CD-R, un CD-RW și un DVD+RW.

Cu denumirea hp dvd-writer dvd100i, această unitate promite scrierea /re-scrierea /citirea CD-urilor cu 12/ 10/32x, citirea DVD-urilor cu 8x și re-scrierea DVD+RW cu 2,4x, capacitatea unui blanc DVD+RW normal fiind de 4,7 GB. Unitatea în sine are un design comun.

Pachetul conține tot ceea ce este necesar instalării și utilizării fără nici un fel de probleme, inclusiv un mediu DVD+RW. În primul rând documentația formată din manualul propriu-zis și posterele de instalare permit montarea unității în sistem fără emoții, apoi instalarea programelor. La instalare este verificată prezența MS DirectX 8.0a și apoi se cere restartarea sistemului. Programele oferite sunt nu mai puțin de 5 și acoperă tot spectrul aplicațiilor legale.

Sub numele de RecordNow se ascunde aplicația care permite inscripționarea atât a CD-urilor inscriptibile și reinscriptibile cât și a DVD-urilor. Aici apare un timp de acomodare cu meniurile care, deși este micșorat de caracterul intuitiv al acestora, este supărător. Din fericire, unitatea este complet recunoscută de către software-ul consacrat de inscripționare Nero (versiunea 5.5), având astfel alternativa achiziționării acestuia.

DLA este acronimul de la Drive Letter Access, program ce permite utilizarea unității în orice navigator similar cu o unitate amovibilă de stocare. Echivalentul acestui program poate fi considerat programul InCD care însoțește de regulă programul de inscripționare Ner o.

Simple Backup este programul care este propus pentru realizarea salvărilor de siguranță a unor fișiere sau a întreg conținutului discului hard.

Ricoh MP5120A

Caracteristici
Teste de performanță

PUNCTAJUL OBTINUT
Informații

Preț informativ: 435 $ (fără TVA).
Distribuitor Romsoft,
tel.: 01-224.03.33

Preț informativ: 515 $ (fără TVA).
Distribuitor ROEL,
tel.: 01-335.48.09

Sonic MyDVD pare a fi soluția agreată de către toți producătorii în prelucrarea video în vederea înregistrării acesteia pe mediile DVD+RW. Teoretic programul permite captura sau importul fișierului video (captura presupune totuși existența unui port firewire care să permit conectarea dispozitivelor DV sau a unei plăci specializate de captură). Utilizarea sa necesită un procesor de minim 800 MHz și memorie 128 MB.

Pentru a putea vizualiza rezultatele muncii dumneavoastră și nu numai pe acestea în pachet se mai furnizează și CyberLink Power DVD versiunea 3.

Deși nicăieri nu este menționată existența unei tehnologii buffer underrun aceasta funcționează, ea fiind similară cu tehologia JustLink dezvoltată de către Ricoh, între cele 2 unități existând mai multe similitudini.

În aceste condiții, alături de rezultatele obținute în teste care atestă calitatea atât a citirii cât și a inscripționării, pe mediile CD-R, CD-RW și DVD+RW, unitatea produsă de către HP este un produs complet care nu așteaptă decât să fie cumpărat.

Unitatea produsă de către Philips este de departe cea mai aspectuoasă, sistemul de leduri bicolor (roșu și albastru) conferind o imagine mult mai complexă panoului frontal care în condiții normale arată destul de anost. Din punctul de vedere al ergonomiei trebuie remarcată și dimensiunea generoasă a unicului buton. Contrar proverbului cu gardul vopsit și leopardul această unitate nu numai că arată bine dar funcționează la fel de bine.

Pachetul conține și în această situație tot ceea ce este necesar instalări și funcționării unității. Ghidul de instalare rezolvă problema montării unității în sistem. Programele furnizate sunt pachetul Nero versiunea 5.5 și InCD, Sonic MyDVD versiunea 3 și CyberLink PowerDVD versiunea 3.

Manualul care se află pe CD conține tot ceea ce aveți nevoie pentru a inscripționa mediile CD-R și CD-RW dar nu și detalii asupra procesului de inscripționare DVD+RW, proces care, datorită apariției sale relativ recente, se presupune că este destul de necunoscut. La data realizării articolului aceste detalii nu existau nici pe site-ul producătorului și nici al distribuitorului. Norocul (pe care bănuiesc că se bazează și dezvoltatorii) este modul extrem de asemănător de inscripționare a mediilor CD-RW și DVD+RW prin intermediul programului Nero. Odată depășită lipsa detaliilor legate de modul de realizare a procesului de ardere, unitatea își dovedește valoarea, rezultatele obținute în teste, fără a fi cele mai bune, fiind totuși la o distanță nesemnificativă de lider.

În privința tehnologiilor înglobate în produs există mai multe informații. SeamLess Link este tehnologia responsabilă de evitarea fenomenului de "buffer underrun" (oprește procesul de inscripționare cu memorarea exactă a poziției în vederea reluării, în situația în care nu există suficiente date în zona tampon de memorie; inscripționarea se reia atunci când zona tampon de memorie conține o cantitate suficientă de date). Tehnologia "Thermo Balanced Writing" evaluează calitatea mediului pe care se realizează inscripționarea și stabilește strategia de inscripționare (cu ce viteză sau viteze se va scrie și cum vor fi acestea distribuite). Suplimentar acesteia tehnologia Writing Verification Enhancement permite controlul în timp real a calității suprafeței inscripționate și modificarea puterii razei laser. Toate aceste tehnologii răspund doar de arderea mediilor CD, mediile DVD beneficiind de tehnologia "Loss less linking", echivalentă cu SeamLess Link.

Așa cum se vede și din rezultate, diferențele sunt nesemnificative între cele două unități din punctul de vedere al performanțelor. Deși este cu mult mai slabă în documentație decât unitatea de la HP, folosirea programului de inscripționare Nero este deosebit de simplă și comodă și are avantajul de a fi larg răspândită. Dacă o găsiți nu exitați să o cumpărați (dacă aveți cu ce!).

Unitatea produsă de către Ricoh este oferită împreună cu documentație, programe de inscripționare și prelucrare și medii de inscripționare. Programele de inscripționare necesită o perioadă de acomodare, după această perioadă, eu personal dorind să utilizez din nou bătrânul Nero. Și această unitate își are porția de tehnologii care realizează în principiu același lucru. Lossless linking permite memorarea locului în care se oprește procesul de inscripționare în situația în care nu fluxul de date nu este suficient (pentru inscripționarea DVD+RW-urilor).

Performanțele obținute sunt ceva mai mici dar, așa cum observați și din datele unităților, prețul este cel mai avantajos. Inscripționarea a decurs fără nici un fel de probleme, toate testele rulând fără blocaje.

La ora la care apare acest articol pe piață este probabilă apariția pe piața noastră a celor mai noi unități inscriptoare DVD+RW dar și DVD+ R și tot probabilă este apariția la acea oră pe site-ul nostru a primelor impresii asupra acestor unități în cadrul rubricii Avampremiere.

 


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2001 Computer Press Agora.

[email protected]; ISP: NetSoft Tg. Mures.

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro