Computer Press Agora
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   
Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


PC MAGAZINE IUNIE 2002
[ Componente ]


Ștafeta VIA

Ștefan Iliescu

Dacă ne uităm la ultimele trei versiuni de cipset pentru AMD de la VIA vom observa o scădere accentuată a perioadei de viață a acestora. Evoluția rapidă a memoriilor DDR este o explicație, poate nu singura. Sunt însă utilizatorii dispuși să schimbe plăcile de bază cu o frecvență atât de mare, ținând cont pe de o parte de costurile pe care această operațiune le implică, iar pe de altă parte de creșterea nu foarte spectaculoasă în performanțe?


Caracteristici
Teste de performanță
PUNCTAJUL OBTINUT
Informații

Preț informativ: 150$ (fără TVA).
Garanție: 2 ani.
Distribuitor Tape Computer,
tel.: 01-330.57.83

Abit KR7A RAID
Pentru o perioadă destul de lungă numele Abit a reprezentat unica alegere rezonabilă atunci când se punea problema de overclocking, stabilitate dusă la extrem și facilități suplimentare integrate. Paradoxal, odată cu creșterea exponențială a frecvențelor procesoarelor, numărul producătorilor care oferă facilități de overclocking crește. Pasionații și utilizatorii cu experiență preferă însă în continuare un nume consacrat în domeniu.

Poate surprinzător pentru mulți KR7A RAID se deosebește de modelele anterioare prin lipsa multor facilități integrate, producătorul punând accentul pe stabilitate și performanță și lăsând dotările adiționale la alegerea utilizatorului. Singura absență notabilă este cea a controlerului USB 2.0, pentru folosirea unor periferice compatibile USB 2.0 urmând să apelați la un adaptor suplimentar. Dotarea cu patru sloturi de memorie, care pot suporta până la 4 GB, este un aspect mai rar întâlnit și pentru care echipa de dezvoltatori merită apreciată. Singura problemă care poate apărea în această situație este în cazul în care folosiți o placă video ceva mai lungă, aceasta ajungând până în dreptul ultimului slot de memorie. Controlerul RAID Highpoint 372 ATA/133 oferă pe lângă posibilitatea de expandare a capacității de stocare și siguranța că, atunci când veți achiziționa un disc hard ATA/133, acesta va fi folosit la adevăratele lui posibilități.

Cu posibilitatea de a seta FSB-ul până la 200 MHz în pași de 1 MHz și de a modifica tensiunea de alimentare pentru memorie și procesor pasionații de overclocking nu vor putea fi decât încântați.


Caracteristici
Teste de performanță
PUNCTAJUL OBTINUT
Informații

Preț informativ: 106$ (fără TVA).
Garanție: 1 an.
Distribuitor ETA2U,
tel.: 056-22.02.87

Shuttle Spacewalker AK35GTR
Primul lucru pe care îl observi uitându-te la AK35GTR este atenția pentru aranjarea componentelor. Nimic nu a fost lăsat la întâmplare, iar acest lucru va fi apreciat atunci când o veți instala. Dotată ca și modelul Abit cu patru sloturi de memorie, placa poate suporta până la 4 GB de DDR-RAM. Poziționarea sloturilor de memorie a fost făcută însă în așa fel încât să nu deranjeze în eventualitatea folosirii unei plăci AGP mai lungi. Pentru că am adus aminte de placa video trebuie remarcat sistemul de prindere al acesteia. Chiar dacă vă veți încorda puțin ca să eliberați placa din slot, probabil veți aprecia mai mult faptul că aceasta nu va părăsi niciodată slotul în timpul funcționării. Poziționarea condensatorilor din jurul socketului nu a fost nici ea lăsată la întâmplare, coolerul destul de mare pe care l-am folosit fiind fixat fără nici un fel de problemă. Conectorul de alimentare ATX este plasat în partea superioară, ceea ce permite trecerea cablurilor pe lângă și nu pe deasupra coolerului procesorului.

Controlerul audio integrat suportă standardul Dolby Digital, calitatea sunetului fiind foarte bună. Un aspect mai puțin plăcut este faptul că driverele audio nu suportă multistreaming, ceea ce vă va împiedica să ascultați muzică în timpul rulării unui joc, de exemplu. Controlerul RAID oferă suport pentru RAID 0, 1 și 0+1, spre deosebire de mulți concurenți care oferă doar 0 și 1. Chiar dacă nu folosiți mai multe discuri hard în RAID, puteți folosi conectorii pentru atașarea altor echipamente IDE suplimentare. Lipsa unui controler USB 2.0 reprezintă ca și în cazul plăcii Abit un minus, apelarea la un controler separat implicând costuri suplimentare, ca să nu mai vorbim de slaba disponibilitate a acestor accesorii pe piața noastră.


Caracteristici
Teste de performanță
PUNCTAJUL OBTINUT
Informații

Preț informativ: 171,4$ (fără TVA).
Garanție: 1 an.
Distribuitor Romsoft,
tel.: 01- 224.03.33

Asus A7V333
De-a lungul ultimilor ani Asus a rămas pe poziția celui mai mare producător de plăci de bază din lume. Această poziție nu putea fi menținută fără a oferi în mod constant produse de înaltă calitate, categorie în care se înscrie și modelul de față. Primul lucru care ne-a atras atenția la o primă vedere a fost poziționarea conectorilor de intrare/ieșire. Portul pentru joystick a fost plasat, alături de două porturi USB pe o extensie suplimentară. Pe spatele plăcii, alături de conectorul paralel și cele două seriale, se află acum patru porturi USB, două 1.1 și două 2.0. De asemenea, conectorii audio sunt poziționați vertical față de placă, spre deosebire de majoritatea celorlalte plăci. Spațiul liber din jurul socketului procesorului este unul din cele mai generoase pe care le-am văzut, lăsând loc oricărui tip de cooler. Cele trei sloturi de memorie au fost poziționate destul de departe de marginea laterală a plăcii pentru a permite în spațiul rămas instalarea nu numai a conectorilor IDE standard, dar și a celor gestionați de controlerul RAID Promise 20276.

Dacă la capitolul performanțe discuția între fanii Intel și AMD pare a nu avea sfârșit, atunci când vorbim de protecția la supraîncălzire toată lumea este de acord că Intel se află cu un pas în față. Tocmai prin prisma acestui adevăr, o facilitate extrem de importantă este COP (CPU Overheating Protection) care monitorizează temperatura procesorului și oprește automat sistemul în cazul în care se înregistrează un nivel prea ridicat de căldură.

Controlerul audio integrat C-Media CMI8738-LX cu 6 canale este de asemenea o dotare suplimentară valoroasă, scutind investiția într-o placă audio suplimentară și eliberând un slor PCI.

 


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2001 Computer Press Agora.

[email protected]; ISP: NetSoft Tg. Mures.

LG - LifeŽs Good

Concurs National de Software Educational Cupa Siveco

deltafri

Concurs de Grafica Digitala si Web Design

www.agora.ro

www.agora.ro