Computer Press Agora
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   
Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


PC MAGAZINE IUNIE 2002
[ Software ]Caracteristici
Teste de performanță
PUNCTAJUL OBTINUT
Informații

Producător: AIST

MovieDV 4

Ionuț Ghionea

Crearea animației în format digital a fost considerată mereu o provocare. Animația este un proces complex de prelucrare a imaginilor, fișierelor audio, a diferitelor obiecte și personaje create în programul de animație sau importate din alte surse. O animație nu este obligatoriu să fie formată din secvențe video diferite lipite între ele. Dimpotrivă, o combinație reușită de imagini, obiecte și efecte audio-vizuale poate conduce la rezultate interesante.

În fond, animația este o iluzie a unui set de imagini în mișcare. Ca regulă generală, iluzia este obținută prin definirea datelor de intrare și ieșire ale schimbării unui eveniment, iar programul va genera automat cadrele intermediare, lipsă între cele cheie, definite. Procesul se numește interpolare și necesită deseori intervenția animatorului pentru a corecta acele cadre generate automat, care nu corespund pe deplin cu rezultatul așteptat.

Creat și dezvoltat de firma germană AIST, MovieDV a ajuns la versiunea a patra, odată cu introducerea unui important număr de noi opțiuni de editare și animare video.

La un preț destul de mic față de produsele similare existente pe piață, cu o interfață intuitivă și robustă, programul MovieDV a dat producătorilor de film independenți, posibilitatea de a produce și edita filme de scurt și lung metraj la cea mai înaltă calitate.

MovieDV se adresează în principal profesioniștilor. Un nou venit în editarea video va avea mult de citit și învățat din generoasele fișiere help ale programului până se va obișnui cu interfața, modul în care sunt tratate fișierele video, pentru a descoperi tehnicile de inserare a efectelor speciale, pentru a sincroniza sunetul cu imaginea sau pentru a-și exporta animația într-un format conform necesităților proiectului.

Din modul în care a fost creat, se observă că MovieDV poate fi considerat drept o introducere perfectă în lumea procesării digitale pe PC, poate și datorită unor caracteristici ale sale unice, precum: preview în timp real, interfață facilă, numeroase tranziții și efecte.

MovieDV conține diverse opțiuni pentru editare video și animație, acestea sunt ușor de înțeles și utilizat, iar modificările sunt vizibile imediat datorită engine-ului Live Preview.

MovieDV este caracterizat de o interfață uniformă și ergonomică, ce vine mereu în sprijinul utilizatorului. În această interfață se găsesc principalele zone de lucru ale programului:

  • The Browser: organizează și vizualizează obiectele, efectele speciale, tranzițiile, clip-urile video, imaginile și fișierele audio pentru inserarea lor în animație;
  • The Canvas: este partea centrală a interfeței și permite crearea efectivă a animației, renderizarea acesteia în diferite rezoluții, editarea obiectelor inserate, deplasarea acestora la nivel de pixel etc;
  • The Timeline: reunește editarea și compoziția video cu inserarea fișierelor audio și a obiectelor 3D, stabilește poziția de început și sfârșit a fiecărui element în parte. Cu ajutorul său, utilizatorul are posibilitatea sincronizării fișierelor audio și video cu animația obiectelor;
  • The Effect Box: găzduiește cele 20 de efecte disponibile. Utilizatorul are acces la toți parametrii acestor efecte ce pot fi aplicate oricărui tip de obiect și combinate după dorința sa. Efectele sunt complet animate, iar aplicarea lor asupra obiectelor este afișată imediat;
  • Live Preview in Realtime: setările și efectele aplicate unui obiect sunt imediat prezentate , direct în format video, fără renderizare prealabilă. Zona de preview este scalabilă și conține numeroase elemente de control a vizualizării animației;
  • The Album: are posibilitatea stocării unui număr nelimitat de obiecte (clip-uri video, efecte, imagini și fișiere audio).

MovieDV permite procesarea audio la nivelul calității dintr-un studio. Fișierele audio sunt integrate direct în proiecte și sincronizate cu secvențele video. Printre efectele audio prezente în program sunt cunoscutele Sound Reverb, Sound Equalizer, Sound Volume și Sound Balance.

Cu ajutorul opțiunii Video Capture, utilizatorul preia imagini și/sau secvențe video folosind o cameră digitală sau un scanner. MovieDV are o listă impresionantă de componente hardware compatibile IEEE 1394, camere digitale, scannere etc cu care lucrează. Imaginile preluate sunt gata de prelucrare și aplicare a efectelor speciale în doar câteva minute.

Fiecare efect din program poate fi aplicat și scrisului din animație. Textele sunt ajustate individual folosind parametrii Fill, Outline, Bevel, Glow și Shadow Color. Bineînțeles, textul prezent în proiectul de animație trebuie, în prealabil, adaptat pentru a se potrivi cu secvența video la care se referă.

Editarea fișierelor video în combinație cu inserarea textului este o operațiune delicată care necesită multă atenție, pricepere și răbdare. MovieDV oferă funcții avansate de editare în timp real, fără pierderi de calitate.

Efectele speciale integrate în program îi încântă chiar și pe profesioniști. Nu contează cât de complex este efectul, acesta fiind afișat imediat, în timp real, în zona Preview.

Albumele conțin și administrează toate tipurile de fișiere media, obiecte, efecte, comportarea acestora și diferite tranziții. Este recomandabil ca proiectele să fie plasate în albume pentru o prelucrare ulterioară.

MovieDV se adaptează ușor oricărui tip de fișier de animație și standard video. Astfel, sunt suportate standardele NTSC, DV, DVD, în rezoluții prestabilite sau alese de utilizator. Rezoluția maximă este de 720x576 pixeli, la o adâncime de culoare de 32 biți.

Un alt element important al programului sunt tranzițiile. Acestea reprezintă, de fapt, scurte animații ce fac trecerea între diferite secvențe ale proiectului video. Utilizatorul are de ales, pentru început, din 20 de tranziții predefinite de program, dar își poate defini altele, foarte repede, în comparație cu complexitatea programului.

Posibilitățile de compoziție și animație video permit programului să lucreze simultan cu 4 secvențe video și 2 piste audio, să aplice 20 de efecte speciale extrem de spectaculoase, să realizeze sincronizări dificile video-audio, dar, mai ales, să stârnească imaginația utilizatorului.PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2001 Computer Press Agora.

[email protected]; ISP: NetSoft Tg. Mures.

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro