Computer Press Agora
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   
Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


PC MAGAZINE IUNIE 2002
[ Comunicații ]Caracteristici
Teste de performanță
PUNCTAJUL OBTINUT
Informații

Garanție: 1 an.
Preț informativ (fără TVA): 795 EUR.
Distribuitor IRIS,
tel.: 01-231.57.51

PDA și telefon mobil sub același acoperiș - Handspring Treo 180

Cristian Lăcraru

Un PDA și un telefon mobil sub același acoperiș. Acesta este Treo 180, un combo dezvotat de către Handspring. Este cu adevărat o combinație PDA-telefon, acest lucru putând fi intuit încă de la prima vedere. Și aceasta datorită faptului că dimensiunile sale sunt apropiate unui PDA și este acoperit de o clapetă rabatabilă asemenea unor modele de terminale mobile. Vederea de ansamblu este una destul de provocatoare.

Unitatea PDA
Dispune de un ecran alb negru, de dimensiuni puțin mai reduse față de alte astfel de echipamente, dar cu o rezoluție de 160x160, fapt ce oferă o vizibilitate foarte bună. Sub ecran se află o tastatură alfa-numerică, asemănătoare celei existente la un calculator, patru butoane speciale și două butoane de derulare. Pentru manipulare poate fi folosit și creionul electronic sau rotița de navigare plasată lateral. Există însă posibilitatea scrierii cu caractere speciale sau cu diacritice. În acest sens, Treo 180 nu este în totalitate pregătit pentru Romania, el fiind capabil să lucreze cu semne precum "ă", "î", "â", dar neexistând "ț", sau "ș", semne proprii țării noastre. La început, intrarea în meniul PDA-ului poate creea unele mici confuzii, pentru acest lucru fiind nevoie de combinația a două butoane. Cele patru butoane speciale permit însă customizare, așa că am setat imediat unul dintre acestea pentru intrarea rapidă în meniul principal. Treo 180 deține funcții precum: agendă, listă de activități, Memo Pad, ora pe glob, calculator, comunicare cu alte echipamente prin intermediul portului infraroșu sau a cablului USB. Este pregătit chiar și pentru a lucra sub mediul GPRS.

Navigarea prin meniuri este facilă, sistemul fiind foarte flexibil. Timpul de "obișnuire" este foarte scurt. Una dintre cele mai importante funcții existente într-un PDA o reprezintă posibilitatea de a comunica și sincroniza date cu un calculator sau cu alte echipamente similare. Așa cum am spus, Treo 180 dispune de două moduri de interconectare. Este vorba de portul infra-roșu și de cablul USB. Folosind ambele metode am obținut rezultate foarte bune, realizând sincronizări cu MS Outlook și Palm Disk fără a avea parte de nici un fel de emoții. Și pentru că suntem la capitolul date trebuie spus că Treo 180 vă poate ajuta și să navigați pe internet. În acest caz, la accesarea unei pagini, aceasta nu este lăsată în formatul ei normal ci este astfel modificată astfel încât să încapă (în lățime) pe ecran, neexistând posibilitate de scrool pe orizontală. Nu am reușit să accesăm nici butoanele cu Java. Treo 180 este alimentat prin intermediul unui alimentator de dimensiuni reduse și care deține la un capăt și un conector USB. Nu aveți nevoie de cradle, putând deci transporta mult mai ușor încărcătorul. Și de acest transport va fi nevoie, deoarece bateria a putut fi utilizată două-trei zile în funcționare normală, la acest fapt luând parte sigur și telefonul prezent care a avut un aport destul de mare.

Unitatea de telefon
Este dual band, fiind capabil să lucreze pe frecvențe de 900MHz și 1800MHz, putând deci fi folosit și în Romania. SIM-ul se introduce într-un locaș special de pe spatele PDA-ului, accesul la el fiind foarte rapid și "nederanjând" alte componente. Clapeta rabatabilă, deține un rol multiplu: protejează ecranul de expuneri accidentale, permite vizualizarea apelurilor și setărilor direct pe ecran chiar și atunci când se află în poziția închis (datorită materialului transparent din care este realizată), și poate ține rol de "tastă" de răspuns prin simpla ridicare a acesteia. În timpul unei convorbiri poate fi activat dispozitivul mâini libere intern, calitatea acestuia fiind una foarte bună. Pentru efectuarea unei convorbiri există trei posibilități de formare a numărului: introducerea directă a acestuia prin intermediul tastaturii numerice prezente, prin tastarea numărului cu ajutorul creionului electronic (în acest caz pe ecran apare o tastatură numerică), sau în cazul în care numărul respectiv se află salvat în agendă, prin căutarea lui în memorie. În acest ultim caz Treo 180 dispune de o facilitate demnă de lăudat. Căutarea unui contact este deosebit de facilă, aceasta putându-se face după nume, prenume sau o combinație de caractere dintre acestea. Datorită acestui lucru, căutarea devine mai rapidă și mai exactă. Este puțin obositor însă faptul că la afișarea unui contact din cartea cu adrese este afișat mai întâi numele și un nivel mai jos numărul de telefon respectiv, necesitând o mai mare atenție pentru a nu le încurca. Tot pentru a reduce cât mai mult timpul necesar căutării sau efectuării unui apel aveți posibilitatea utilizării a 50 de taste de acces rapid. În cazul în care vă aflați într-o conferință, sau nu doriți ca cineva să ve deranjeze, în partea posterioară a telefonului există un buton, în urma acționării acestuia absolut toate sunetele fiind reduse la tăcere. Practic, telefonul prezent în Treo 180 are toate calitățile unui echipament din clasa sa, acestea fiind sporite și de faptul că face parte dintr-un dispozitv PDA, deținând deci și funcții extinse, proprii.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2001 Computer Press Agora.

[email protected]; ISP: NetSoft Tg. Mures.

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro