Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   





Clic aici
PC Magazine





  PC MAGAZINE Iulie 2004
[ Stocare ]

TESTE COMPARATIVE

Atacul gigabaiților

Ștefan Iliescu, Cristian Lăcraru

Evaluare pe scurt
Componentele unui hard disk
Test hard diskuri
Modele SerialATA
    Hitachi Deskstar 7K250
    Maxtor DiamondMax Plus9
    Samsung SpinPoint
    Seagate Barracuda 7200.7
    Western Digital Raptor
    Western Digital Caviar
Modele IDE
   
Maxtor DiamondMax Plus9
  
 Samsung SpinPoint
   
Seagate Barracuda 7200.7
   
Western Digital Caviar

Indiferent de ce calculator folosești, la un moment dat îți apare o problemă. Spațiul pe disk. O soluție ar fi diversele metode de "curățare" a spațiului. În afară de ștergerea lucrurilor nefolositoare se mai poate face apel și la trecerea unor fișiere pe alte medii (CD/DVD). Acest ultim caz este de preferat pentru fișierele ce nu au nevoie de o accesare zilnică. Fără să vorbim de metode de back-up al datelor, soluția ideală pentru mărirea spațiului pe disk o reprezintă achiziționarea unui hard disk nou. Principalul criteriu de alegere îl reprezintă capacitatea. Mai sunt însă și alte câteva aspecte ce nu trebuie trecute cu vederea dacă nu vrei să dai greș. Testul de față îți aduce în prim plan aceste aspecte și mai mult decât atât, îți relevă și o comparație directă între 23 de modele prezente pe piața din România.

Există două categorii de hard disk-uri, funcție de modul de conectare la placa de bază: ATA și SerialATA. ATA este un standard ceva mai vechi și deja se cunosc destul de multe. SATA nu reprezintă ceva nou. Sau mai bine zis nu reprezintă ceva foarte nou. Cu toate acestea utilizatorii nu cunosc foarte bine diferențele, bilele albe și bilele gri ale acestei tehnologii. Discuțiile asupra sectorului de hard disk-uri sunt legate tot mai des de problema fiabilității acestei componente, tot mai mulți utilizatori fiind confruntați cu pierderea datelor importante, la scurt timp după ce au achiziționat un nou hard disk. Nu știm câți oameni care folosesc PC-ul atât acasă, cât și la servici se pot lăuda că nu au "reușit" niciodată să piardă documente din propria vină. Însă atunci când motivul pierderii datelor este reprezentat de defectarea hard disk-ului, echipament pentru care s-a plătit de mulțime de bani, situația se schimbă. Și nu uita că este vorba de date, de multe ori acestea putând fi considerate vitale.

Garanția și fețele ei

De cele mai multe ori nu ești interesat de garanția dată unui produs. Sau dacă ești, acest fapt nu are o pondere prea mare în balanța hotărârii de achiziție. La hard disk-uri problema se pune în alt mod. Nu te interesează câți ani de garanție ți se oferă... și totuși te interesează.

De ce nu te interesează

Hard-urile sunt singurele componente dintr-un sistem care în momentul când "pică" trec în "lumea datelor pierdute", date ce pot fi vitale sau nu. Dacă sunt vitale treaba nu e foarte roză. Dacă nu sunt vitale, se poate să îți pară rău totuși după ceea ce s-a pierdut. În orice caz, situația nu este pozitivă în nici unul din cazuri. Așadar, chiar dacă ai hard-ul în garanție, dacă datele au fost pierdute primești un disk nou... fără date. La ce ne-a folosit garanția? Întrebarea este mai bine înțeleasă în cazul în care au fost pierdute date vitale. Sigur că unele voci vor spune că în majoritatea cazurilor, datele de pe un hard disk stricat pot fi recuperate. De acord. Această operațiune însă poate aduce costuri uneori mai mari decât cele inițiale de achiziție. Așa că o astfel de recuperare se justifică mai ales în cadrul firmelor sau al celor cu ceva mai mulți bani.

De ce te interesează

În primul rând poți spune: "S-a ars! Și ce? Mi-au dat altul nou. Doar era în garanție". Mai este însă un aspect. Cu cât perioada de garanție crește, cu atât speranța de viață a echipamentului este mai mare (măcar teoretic). Producătorii care au curajul să ofere ani buni de garanție... știu ei de ce. Putem deci în cazul achiziției unui hard disk să ne luăm și după perioada de garanție a acestuia. Mai mult înseamnă mai bun (general valabil dar nu perfect).

Circulă însă și teoria prin care producătorii scad drastic perioada de garanție (calitatea scade și ea), astfel încât rulajul echipamentelor să fie mai mare. Dacă un disk ar putea fi reparat, iar datele recuperate ieftin nu am mai cumpăra altul nou. În acest fel s-ar diminua drastic cota de vânzări. Lucru ce nu este foarte pe placul unora. Trist, dar din păcate poate fi adevărat.

Intenția acestui material nu este de a speria pe cineva și nici de a căuta vinovați. De hard disk-uri avem și vom avea nevoie în continuare, rolul nostru fiind de a căuta soluții. Scopul testului de față este acela de a pune la lucru principalele modele disponibile în acest moment pe piață, concluziile ce se desprind referindu-se în primul rând la performanță. Din nefericire, nu putem să testăm comportarea acestor hard disk-uri în timp, pentru a putea face referiri tocmai la aspectul mult discutat al fiabilității.

Factori cheie

Atunci când ai decis că vechiul hard disk de 6GB trebui înlocuit, sau că alături de cel existent de 40GB ai nevoie de încă unul de 120GB, începe procesul de căutare. Chiar dacă ai un brand preferat sau ai auzit de la prieteni că un anume producător reprezintă alegerea optimă, este preferabil să încerci un studiu al pieței, la momentul respectiv, pentru a determina ce model se potrivește cel mai bine nevoilor tale. Există câțiva factori importanți, de care ar trebui să ții cont.

Capacitatea

Modelele de 20 sau 40GB aproape că nu se mai găsesc prin magazine, 80GB fiind capacitatea cel mai des întâlnită - de aproape opt ori mai mult decât ai nevoie pentru instalarea sistemului de operare și a aplicațiilor folosite. Capacitatea este foarte importantă în cazul celor care realizează grafică sau editare video. De exemplu, pentru stocarea unei ore de film necomprimat, în format digital, sunt necesari peste 10GB. Sigur că acum nu toată lumea folosește programe de editare video sau alte astfel de software-uri. Nu uita însă de muzică, filme, muzică, filme, muzică... Cu siguranță nu o să te deranjeze o capacitate sporită.

Viteza de rotație

Modele cu 5400rpm nu prea mai găsești. Treapta întâi de viteză este acum de 7200 rpm. Diferența de viteză se simte în special în jocuri. Viteza de rotație luată separat nu ne poate însă edifica în legătură cu performanțele pe care urmează să le obținem, alți factori precum densitatea de stocare sau dimensiunea platanului, fiind cel puțin la fel de importanți. De exemplu, un hard disk de 5400 rpm, dar care beneficiază de o densitate de stocare superioară unui model de 7200 rpm, poate obține rezultate superioare acestuia din urmă.

Interfața

O mare parte din disk-urile prezente în sistemele actuale folosește interfață Paralel ATA sau IDE, aceasta fiind capabilă de rate de transfer maxime de 133MBps. Modelele ATA/133 nu reușesc totuși să se ridice în performanțe peste cele ATA/100, deoarece modelele actuale nu pot susține rate de transfer destul de mari pentru a beneficia de plusul de lățime de bandă.

Modelele cu interfață SerialATA și-au făcut loc pe piață, numărul utilizatorilor SATA fiind în creștere semnificativă. Capabilă de a transfera date la o rată de 150MBps, interfața SerialATA este proiectată pentru a putea suporta în viitor până la 600MBps. Răspândirea modelelor Serial ATA a fost îngreunată până acum pe de o parte de inerția pieței, foarte puțini utilizatori achiziționând plăci de bază cu controlere SerialATA încorporate.

Pe de altă parte, până anul trecut, când au apărut primele cipseturi capabile de suport SerialATA nativ, controlerele SerialATA atașate plăcilor de bază foloseau magistrala PCI. În consecință nu se putea observa o diferență de performanțe față de vechile modele Paralel ATA.

Sfaturi de cumpărare

Am mai spus în introducere că garanția unui hard disk spune multe. Pe lângă o perioadă de service (înlocuire) mai mare, calitatea poate fi și ea direct proporțională cu această perioadă. Nu însă mereu. O garanție mai mare se poate regăsi în prețul de vânzare. Și atunci toată teoria legată de calitate se cam duce de râpă. Fii atent totuși la perioada de garanție.

În rest alte opțiuni pe care să le țintești nu prea ai. Capacitatea de stocare nu reprezintă un sfat de cumpărare. Fiecare își alege ce are nevoie. Pentru o viteză optimă de lucru foarte important este și numărul de rotații pe minut pe care le efectuează platanul. Modele cu 5400 rpm se caută mai rar. Acum sunt pe piață cele cu 7200 rpm, dar dacă găsești ceva la 10000 rpm nu ezita să arunci o privire în plus.

În cazul în care vrei să ai acasă un hard pe Serial ATA nu uita să verifici dacă acesta are alimentare duală (PATA/SATA). În caz contrar vei fi nevoit să mai dai ceva bani și pe un adaptor de alimentare.

Timpul mediu de căutare și latența de rotație sunt specificații tehnice ce trebuie trecute neapărat în revistă. Decizia nu este deloc complicată. Cu cât valorile sunt mai mici cu atât viteza de lucru a hardului este mai bună.

Nu uita de documentarea pe Internet, mai ales când ai dubii asupra mai multor modele și nu ai idee pe care să îl iei. Nu merge la magazin să te hotărăști acolo. Hard diskurile nu au nici o legătură cu design-ul sau cu alte elemente ce pot fi recunoscute numai vizual, existând riscul de a face o alegere greșită (graba vânzătorului, lipsa ta de timp liber...).

glosar

Acces Time - reprezintă suma dintre timpul de căutare și latență.

ATA - prescurtare de la AT Attachment, o implementare adusă echipamentului, în urma căreia este inserat controlerul direct pe echipament. Există mai multe versiuni de ATA, acestea fiind create Small Form Factor (SFF) Committee.

Average latency - timpul mediu scurs din momentul ridicării capetelor de pe pistă și citirea primului bit de pe altă pistă.

Average seek time - timpul mediu necesar trecerii în poziție de scriere/citire a capetelor hard disk-ului pe orice pistă.

Buffer - zonă de memorie împărțită de echipamente sau programe în derulare, lucrul acestora fiind efectuat la viteze sau seturi de priorități diferite. Buffer-ul permite operabilitatea unui echipament fără ca acesta să mai depindă de terți.

Cache - RAM de viteză mare folosit ca buffer între CPU și hard disk. Cache-ul stochează cele mai recent accesate informații pentru a micșora timpul de acces secvențial la aceleași date. Când sunt citite sau scrise date, o copie a acestora este salvată în cache, alături de adresa de disk asociată. Cache-ul monitorizează adresele operațiilor de citire secvențiale pentru a verifica dacă acestea sunt deja în cache. Dacă sunt, datele sunt returnate imediat. Dacă nu, atunci datele sunt preluate de pe disk și salvate în cache.

EIDE - prescurtare de la Enhanced IDE, versiune îmbunătățită a interfeței IDE dezvoltată de Western Digital Corporation. Suportă rate de transfer de la 4 la 16,6Mbps, aproape de trei ori mai mult decât în cazul IDE. EIDE suportă până la 8,4GB.

FAT (File Alocation Table) - O secțiune de date poziționată la începutul fiecărei partiții de pe hard disk care este folosită de sistemul de operare pentru a determina sectoarele alocate fiecărui fișier și ordinea în care acestea sunt scrise.

IDE - prescurtare de la Intelligent Drive Electronics or Integrated Drive Electronics. IDE reprezintă interfața de lucru pentru un echipament de stocare. Se bazează pe tehnologia transmisiei paralele a semnalului.

Partiție - O modalitate de a împărți un hard disk în așa fel încât un sistem de operare să trateze fiecare partiție ca pe un disk individual. Fiecărei partiții i se distribuie în mod unic o literă de drive;

Partiție extinsă - Poți crea mai multe partiții pe un hard disk, dintre care una primară și una sau mai multe partiții extinse. Fișierele de sistem vor fi stocate pe partiția primară. O partiție extinsă este o partiție în care sunt stocate fișierele non-sistem (altele decât cele DOS sau cele ale sistemului de operare). pe o partiție extinsă pot fi create dirve-uri logice;

Rata de transfer intern - viteza cu care canalul intern al hard diskului poate transfera date de pe platan. Această valoare este măsurată în Mbps.

SATA - SerialATA (Serial Advanced Technology Attachment or SATA) reprezintă noua interfață pentru hard diskuri. Se bazează pe tehnologia transmisiei seriale a semnalului.

Cum am notat

Pentru evaluarea cât mai corectă a fiecărui model în parte, apelăm la o schemă de punctare bazată pe trei stâlpi de susținere: performanță, dotări și preț. Aprecierea de performanță a inclus testele rulate, fiecare rezultat contribuind la scorul final, conform ponderilor din schema alăturată. Dotările s-au referit la prezența alimentării duale, în cazul modelelor SerialATA, și la capacitatea bufferului de memorie, în cazul celor IDE. Garanția oferită a primit de asemenea o pondere semnificativă în nota finală. Importanța prețului este evidentă și nu mai are nevoie de alte comentarii.

Cum am testat

Configurația folosită pentru test a fost următoarea: placă de bază Epox 4PDA3i, cipset Intel 865PE (southbrige ICH5 USB 2.0), procesor Intel Pentium 4 3GHz/FSB800 MHz, 2x512MB DDR PC 3200 (dual-channel), placă video cipset Ati Radeon 9600XT. Astfel ne-am asigurat că singurele diferențe între rezultatele obținute în teste vor proveni din diferențele de performanță dintre diskuri și nu din surse adiacente.

Fiecare hard disk a fost instalat ca master pe primul canal al controlerului. Pe fiecare disk în parte a fost instalat sistemul de operare Windows XP Professional cu SP1, pentru aceasta folosindu-ne de o partiție FAT32 de 5GB. Sistemul de operare a fost configurat identic pe toate diskurile, fiind instalate toate driverele plăcii de bază și ale celorlalte componente. Înainte de rularea fiecărui test s-a efectuat o defragmentare a spațiului de pe disk.

Pentru obținerea rezultatelor fiecare test a fost rulat de câte cinci ori, păstrându-se rezultatul cel mai bun. Acolo unde au existat variații mai mari de 3% între diferitele rulări, testele s-au repetat.

Testele folosite au fost: Winbench 99 v2.0, Business Winstone 2004, Content Creation 2002.

WinBench 99 este un test orientat hardware ce testează principalele componente ale unui sistem: procesor, hard disk și placă grafică. Pentru acest test am folosit modulul Disk WinMark 99, acesta fiind divizat în două secțiuni, una Business și una High-End. Ambele teste execută simulări de aplicații, înregistrându-se performanța subsistemului de stocare. Business Winstone 2004 este un test orientat către aplicații ce testează viteza de execuție a software-ului scris pe 32 de biți și se concentrează doar pe pachete software de birou (Microsoft Office, Lotus Notes, Microsoft Project, Norton AntiVirus, Netscape Communicator).

Content Creation Winstone 2002 este un test de aplicații intensive, rulat la nivel de sistem, care măsoară performanțele globale ale unui sistem PC. Testul folosește fragmente din aplicațiile uzuale de manipulare a conținutului. Aplicațiile sunt rulate prin intermediul unor scripturi, iar benchmark-ul folosește timpul necesar unui sistem pentru a duce la îndeplinire diferite acțiuni, pentru a realiza o apreciere globală asupra performanțelor acestuia. Aplicațiile folosite de Content Creation Winstone 2002 sunt: Adobe Photoshop 6.0.1, Adobe Premiere 6.0, Macromedia Director 8.5, Macromedia Dreamweaver UltraDev 4, Microsoft Windows Media Encoder 7.01.00.3055, Netscape Navigator 6/6.01, Sonic Foundry Sound Forge 5.0c (build 184).


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2004 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro