Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   

Clic aici
PC Magazine

  PC MAGAZINE Iulie 2004
[ Componente ]

 

Sapphire Radeon X800 Pro

Imaginea mărită

 
PUNCTAJUL OBTINUT

Specificații: placă video cu cipset Ati Radeon X800 Pro (nucleu R420), tehnologie de fabricație 0,13 microni, frecvența procesor 475MHz, 256 MB GDDR-3 pe 256 de biți, frecvență memorie 900MHz, compatibilitate DirectX9.0b și OpenGL 2.0. Ieșire duală VGA/DVI, ieșire S-Video, adaptor DVI/VGA, CyberLink PowerDVD 5, 2xCD Tomb Raider "The angel of darkness" full.
Preț informativ: 425€ (fără TVA). Garanție: 24 luni.
Ofertant UltraPro Computers, tel.: 021-211.70.90

Ati cu un pas înainte

Ștefan Iliescu

În toamna anului trecut, cu ocazia Intel Developer Forum, la loc de cinste a stat prezentarea noii magistrale PCI-Express. În sistemele expuse în cadrul forumului am putut vedea la lucru câteva plăci cu cipseturi Ati pe PCI-Express. Dacă aveai curiozitatea să întrebi unde poți vedea plăci cu cipseturi nVidia, ți se răspundea cu următoarea glumă: "nVidia are niște tricouri pe PCI-Express superbe J".

La aproape 10 luni de la evenimentul amintit mai sus, istoria pare să se repete. Anunțate cu surle și trâmbițe, plăcile video cu cipseturi nVidia din seria GeForce 6800 există în continuare doar pe hârtie și pe siturile producătorilor. De partea cealaltă, Ati a ieșit pe piață ceva mai târziu cu Radeon X800 Pro, iar la câteva săptămâni primul model poposește și în laboratorul nostru.

Despre X800 Pro

Inima lui Radeon X800 Pro se numește R420 și este primul nucleu care suferă modificări majore, de la R300 (miezul seriei Radeon 9700). Prima modificare se referă la creșterea semnificativă a numărului de pipeline-uri, de la opt în cazul lui Radeon 9800 Pro, la 12 în X800 Pro. De fapt, nucleul R420 este implementat pe un număr de 16 pipeline-uri, care vor fi activate în versiunea X800 XT Platinum Edition.

Cea de-a doua modificare importantă se referă la apariția celor șase pipeline-uri dedicate informațiilor legate de umbre. Odată cu apariția noilor jocuri pe piață, se simțea nevoia unei puteri crescute de prelucrare a umbrelor la nivel de pixeli și de poligoane. X800 Pro oferă de asemenea suport pentru standardul Pixel shader 3.0, care urmează a fi implementat în versiunea 9.0C de DirectX.

Plăcile X800 Pro folosesc memorii GDDR-3, al căror nume pare mai avansat decât este în realitate tehnologia folosită. De fapt, GDDR-3 se bazează pe tehnologia DDR-II, dar cu câteva modificări pentru piața plăcilor video.

Despre placă

Construită de Sapphire, placa nu se abate prea mult de la designul de referință, dar acest lucru nu pare de natură să deranjeze câtuși de puțin. La primul contact, cea mai impresionantă observație se referă la sistemul de răcire, aproape deloc modificat față de cel folosit la Radeon 9800XT. Acest lucru este mai mult decât lăudabil, având în vedere că discutăm de parametri de funcționare mai agresivi. La fel ca și frații din seria 9800, modelele X800 necesită o alimentare suplimentară pentru a face față necesarului de putere.

Teste de performanță


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2004 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro