Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   
Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


  PC MAGAZINE IULIE 2003
[ Componente ]

   

PUNCTAJUL OBTINUT

Preț informativ: 389Ś (fără TVA).
Garanție: 36 luni.
Ofertant UltraPro Computers,
tel.: 021-211.70.90.


Noul rege - Gigabyte GV-R98P128D

Ștefan Iliescu

A trecut o bună bucată de timp de când Ati prezenta în fața lumii motorul Radeon 9700, cu versiunea ulterioară Pro. Datorită lărgimii de bandă a memoriei de 256 biți și a celor 8 pipeline-uri de randare, Radeon 9700 s-a instalat în vârful piramidei performanțelor absolute în teste. Lunile trecute de la acest eveniment, suprapuse cu deja celebrele ezitări ale rivalei nVidia, au permis celor de la Ati să preia ce era ~mai bun în vechiul cipset și să dea naștere unui nou motor, cu performanțe și mai spectaculoase, Radeon 9800 Pro.

Iar ca succesul să fie complet, nVidia a reușit să se mai împiedice odată, provocând o întreagă discuție în jurul noului set de drivere Detonator 44.03. Pe scurt, povestea este foarte simplă. Începutul lunii mai, a adus pe piață o nouă versiune a pachetului de drivere unificate de la nVidia, Detonator 44.03. Rezultatele obținute de plăcile nVidia în 3DMark 2003 au cunoscut o îmbunătățire semnificativă, explicația celor de la nVidia fiind legată de corectarea unor anumite deficiențe inițiale, odată cu noua versiune de driver. Scandalul a izbucnit în momentul în care o echipă de specialiști de la ExtremeTech a descoperit o serie de optimizări ale driverelor nVidia, special pentru 3DMark 2003. În urma cercetărilor amănunțite, reprezentanții companiei Futuremark au anunțat disponibilitatea unui update ce se poate instala peste versiunea inițială a 3DMark 2003, update ce blochează "optimizările" aduse de Detonator 44.03. Astfel, rezultatele obținute de plăcile familiei GeForce FX cunosc o scădere semnificativă în urma instalării update-ului, în timp ce rezultatele plăcilor dotate cu proceasoare Ati Radeon înregistrează modificări minore.

Gigabyte GV-R98P128D
La o primă vedere, diferențele între acest model și versiunea cu Radeon 9700 Pro sunt minore. Prima diferență notabilă ar fi constituită de prezența unui cooler ceva mai mare, pentru a asigura o răcire corepunzătoare, însă memoriile sunt lăsate în continuare fără nici un fel de răcire, nici măcar pasivă.
Procesorul grafic rulează la 380 MHz, memoria folosită fiind de tip DDR-I și rulând la 680 MHz (2x340 MHz), iar îmbunătățirile nu opresc aici. Unul din procesele mari consumatoare de resurse este constituit de randarea suprafețelor ascunse vederii. Hyper Z III+ este numele versiunii îmbunătățite a tehnologiei Ati Hyper Z. Hyper Z III+ folosește un buffer pentru a calcula dacă un anume obiect va cădea sau nu în raza de acțiune a umbrei altui obiect. Prin acest calcul, motorul grafic poate decide să renunțe la randarea unor suprafețe care oricum nu vor fi văzute, eliberând din puterea de lucru.

Prețul de achiziție reprezintă, ca în cazul oricărei tehnologii de vârf, o piedică în calea celor care nu dispun de sume importante. Pe de altă parte, atunci când discuți de cele mai performante soluții, în orice domeniu, nici nu te aștepți ca acestea să vină gratis.

Specificații: cipset Radeon 9800Pro, 128 MB DDR, VGA analogic, DVI, S-Video. Aplicații: CyberLink PowerDVD XP 4.0, Motocross Mania, Heavy Metal, Need for Speed - High Stakes, ONI, 4x4 Evo, Serious Sam.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

Concurs de Grafica Digitala si Web Design

www.agora.ro

www.agora.ro