Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   
Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


  PC MAGAZINE IULIE 2003
[ Sisteme ]

   

PUNCTAJUL OBTINUT

Preț informativ: 1714EUR (fără TVA).
Garanție: 12 luni.
Ofertant Elsaco Electronic,
tel.: 0231-514.278.


Libertate de mișcare - Elsaco CL50

Ștefan Iliescu

Așteptată de o bună bucată de timp și lansată oficial în luna martie, tehnologia Intel Centrino reprezintă un moment de cotitură în evoluția sistemelor portabile. Cunoscut inițial sub numele de cod Banias, conceptul Centrino nu reprezintă doar un număr de megaherți adăugați la frecvența procesorului, ci cuprinde un set de trei componente cheie. Acestea sunt: procesorul Pentium M, familia de cipseturi 855 și modulul de conectare Wi-Fi Intel PRO/Wireless 2100. Pentru ca un notebook să poată purta sigla Centrino, acesta va trebui să încorporeze toate cele trei elemente. Modelele dotate cu noul procesor, alături de noul cipset, dar care nu folosesc modulul Wi-Fi proprietar Intel, chiar dacă folosesc un modul wireless al altui producător, vor fi etichetate ca Pentium-M.

Pentium M
Dacă procesoarele Pentium III-M și Pentium 4-M erau versiuni adaptate ale modelelor desktop, Pentium M este un procesor conceput din faza de proiectare pentru a fi folosit în sisteme portabile. Noul procesor este construit în tehnologia de 0,13 microni, folosind 77 de milioane de tranzistori, 1 MB cache L2 și 32 kB cache L1. Disponibile la frecvențe de lucru între 1,3 și 1,6 GHz, noile procesoare necesită un consum energetic situat sub 1W (există și două versiuni, de 900 Mhz și 1,1 GHz, care consumă sub 0,5W, fiind destinate echipamentelor de tip subnotebook și tablet PC). Pentru comparație este bine de știut că un procesor Pentium 4-M consumă în medie 2W.

Tehnologia proprietară Intel SpeedStep a cunoscut de asemenea o serie de îmbunătățiri, cea mai importantă referindu-se la nivelurile de ajustare a frecvenței de funcționare. Dacă inițial procesoarele dotate cu SpeedStep erau capabile de a funcționa la două frecvențe diferite, modelele Pentium M sunt capabile de patru niveluri, funcție de necesități.

În ultimul trimestru al acestui an este așteptată viitoarea versiune Pentium M, purtând numele de cod "Dothan", care va fi construită în tehnologie de 90 nm și va fi alimentată la 1,31 V.

Intel 855
Familia 855 este compusă deocamdată din doi membri: 855PM și 855GM. Ambele versiuni lucrează în combinație cu Southbridge-ul ICH4-M, beneficiind de controlere de memorie optimizate pentru un consum redus de energie. Intel 855GM este versiunea cu controler video integrat, în timp ce 855PM permite intagratorului să apeleze la modelul de placă video dorită.

Specificațiile cipsetului Intel 855

Spre finalul anului este de așteptat versiune 855GME, care va oferi suport pentru memorie DDR-RAM PC2700 (333 MHz) și un motor grafic integrat mai rapid, probabil la 250 MHz.

Modulul de conectare
Așa cum am mai spus, sistemele mobile construite în jurul tehnologiei Centrino oferă conectivitate fără fir prin intermediul adaptorului PRO/Wireless 2100. Modulul folosește standardului 802.11b WLAN și permite conectarea fără fir în orice rețea WLAN sau acolo unde există montate puncte de acces. Principala problemă ridicată de folosirea standardului 802.11b este legată de incompatibilitatea acestuia cu 802.11a. În timp ce modulele de conectare folosind standardul 802.11a sunt capabile de un transfer maxim de 54 Mbps, la o valoare medie de 20 Mbps, modulele 802.11b permit o rată maximă de transfer de 11 Mbps, cu 6 Mbps în medie. Cele două tehnologii operează în game de frecvențe diferite, astfel că un notebook folosind 802.11a nu se poate conecta la un punct de acces 802.11b și invers. O a treia variantă de standard WI-Fi este așteptată și poartă numele 802.11g, furnizând aceeași viteză de conectare ca și 802.11a, dar și compatibilitate cu 802.11b.
În cea de-a doua jumătate a anului curent ne putem aștepta la apariția modulului Intel PRO/Wireless Dual-Band (capabil de a oferi atât conexiune pe standard 802.11a, cât și 802.11b), în timp ce primul modul folosind standard 802.11g va apărea probabil în prima partea a anului 2004.

Elsaco CL50
Fără să beneficieze de modul de rețea wireless, modelul de față face parte din categoria celor etichetate Pentium M. Performanțele din teste se bazează însă pe tandemul cipset procesor, acestea două fiind parte integrantă a tehnologiei Centrino. Producătorul a apelat la versiunea de cipset 855PM, astfel având posibilitatea de a echipa sistemul cu o placă video Ati Radeon 9000. Dincolo de configurația pe care puteți să o consultați în detaliu mai jos, rezultatele sunt cele care au impresionat în mod deosebit. Folosind un procesor Pentium M la 1,3 GHz, modelul CL50 a obținut rezultate comparabile cu cele ale unor sisteme, în configurație similară, dotate cu procesor Pentium 4-M la 2 GHz. Timpul obținut în testul de baterie este și el impresionant față de rezultatele din testele anterioare, însă aici se cuvine o precizare. Modelul pe care l-am testat era nou, astfel că bateria trecuse printr-un număr redus de cicluri de încărcare/descărcare. Primul test a măsurat două ore și douăzeci de minute, apoi timpul a crescut, ajungând la 4:27 ore în urma celei de-a cincea rulări. Cu siguranță acest timp va crește odată cu stabilizarea acumulatorului la o funcționare optimă.

La o privire atentă asupra tabelului cu rezultate cu siguranță că vă veți întreba de ce rezultatele obținute pe baterie sunt mai mari, chiar dacă nu cu mult, față de cele obținute cu sistemul alimentat la rețeaua de tensiune. Răspunsul este simplu și constă în ordinea de rulare a testelor. Primele au fost rulate testele alimentat, apoi cele pe baterie, fiecare test fiind repetat de trei ori. Cei care au mai lucrat cu benchmark-uri știu că, în general, rezultatele cunosc o ușoară creștere în urma fiecărei rulări.

Specificații: procesor Intem Pentium M, cipset Intel 855PM, 512 MB DDR-RAM PC2100 (maxim 1024 MB), hard disk IBM Travelstar 40 GB/ 5400 rpm, placă video Ati Radeon 9000 cu 64 MB, combo DVD/CD-RW QSI SBW-242 (8/24/10/24X), modem 56 kbps, Ethernet 10/100 Mbps, audio Realtek AC'97, ecran 15" LCD (1400x1050 pixeli/ extins 2048x1536 pixeli), slot PC card type II, speakere incluse, microfon, ieșire căști, port infraroșu, ieșire VGA, ieșire S-Video, un bay interschimbabil, baterie Li-Ion 14,8V/4300 mAh. Sistem de operare Windows XP Professional. Bonus la cumpărare o geantă de transport. CD-uri


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

Concurs de Grafica Digitala si Web Design

www.agora.ro

www.agora.ro