Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   
Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


PC MAGAZINE IULIE 2002
[ Comunicații ]Caracteristici
Teste de performanță
PUNCTAJUL OBTINUT

Garanție: 1 an.
În Romania prin magazinele și distribuitorii autorizați Zapp,
tel.: 01-402.44.44.

Internet mobil (II) - Synertek S200


Cristian Lăcraru

Așa cum am promis în numărul trecut, continuăm prezentarea terminarelor Zapp, fiind rândul modelului Synertek S200. Designul este mai reușit față de modelul H-100 prezentat în numărul trecut. Dimensiunile sunt destul de reduse, antena de lungime medie, dar ceva mai "grăsuță". Așezarea tastelor este făcută într-un mod ce favorizează accesul rapid. În afară de tastatura numerică (tastele 0-9), există două taste de apel accept/ refuz convorbire, două butoane ce își schimbă funcțiile după meniul în care vă aflați, și un buton (cu patru direcții) pentru derularea între meniuri, accesarea mesajelor (tip SMS) și accesarea browser-ului web.

Pe laterala telefonului există două butoane de derulare între meniuri ce au și rol de modificare a volumului. Tot aici mai există un buton pentru reportofon (capacitatea maximă este de cinci minute) și o priză de conectare a căștilor. Iluminarea tastelor este foarte bună pentru tastele 0-9, dar este puțin mai slabă pentru celelalte cinci butoane de pe fața telefonului. Ecranul lui Synertek S200 este de dimensiuni medii, măsurând aproximativ un sfert din lungimea telefonului fără antenă (antena are 3 cm). Un lucru interesant aici este faptul că ecranul își poate modifica culoarea de fundal din meniul telefonului, putând alege între șapte nuanțe (alb, bleu, roz, albastru, galben, portocaliu, verde).

Să trecem acum la interiorul telefonului Synertek S200. Meniul prezintă șase submeniuri: instrumente, melodii, apelare vocală, siguranță, setări și rețea, și este foarte animat. Din meniu puteți selecta alarme, utiliza aplicații precum calculatorul, cronometrul sau calendarul, alege tonuri de apel, alerte, atașa comenzi vocale, introduce sau modifica setări de securitate, modifica limba, efectua setări asupra ecranului sau selecta modul de transmitere și recepție a datelor și viteza de transfer a acestora. Acestea reprezintă o parte din funcțiile pe care le deține Synertek S200. Pentru apelarea agendei nu este nevoie să se intre în meniu, pentru acest lucru existând un buton ce permite lansarea directă a acesteia. Și acest model de telefon permite anunțarea prezenței unui apel prin intermediul vibrațiilor. Și aici, ca și la agendă, pentru a dinamiza accesul, la apăsarea îndelungată a tastei * se pornește/ oprește în mod direct modul vibrație. Pachetul cu care sosește telefonul Synertek S200 mai conține: un manual în limbile engleză și română, un alimentator și un dispozitiv handsfree.

Ce am mai aflat în timpul testării
În cazul efectuării unui apel, pe ecranul telefonului, imediat după ce apăsați tasta de apel, contorul convorbirii pornește. Nu vă speriați pentru că de taxat sunteți taxați din momentul în care începe practic convorbirea. Este posibil să fie puțin deranjant faptul că în timpul unei convorbiri pe ecran vă sunt afișate de exemplu 54 de secunde și de fapt din acest timp se scade timpul de conectare (de la apel până la începerea convorbirii), de exemplu 2 secunde, pentru a afla timpul real pentru care sunteți taxați care este în acest caz de 52 de secunde.

La trimiterea unui mesaj Zapp către un operator de telefonie GSM din România, și invers, am avut o mică surpriză: nici unul nu a ajuns la destinație. Mai târziu am aflat că deocamdată nu se pot nici trimite și nici primi mesaje (tip SMS) către și dinspre alte rețele de telefonie mobilă de la noi din țară, acest lucru fiind posibil doar între terminalele Zapp. Ceea ce a fost însă mai puțin îmbucurător a fost faptul că după ce am trimis mesaje spre și de pe telefonul Zapp, nu am primit nici un mesaj care să confirme faptul că acestea au ajuns cu bine, sau dimpotrivă, acest fapt putând afecta în mod real relațiile dintre doi parteneri de afaceri spre exemplu (neconfirmarea primirii unui mesaj). Am descoperit însă aici un lucru demn de lăudat. Posibilitate de scriere cu text predictiv cu suport în limba română. La utilizarea acestuia, scrierea unui mesaj tip SMS devine extrem de rapidă, practic reducând foarte mult numărul de apăsări pe taste. Spre exemplu, pentru a scrie cuvântul "piața" trebuie să apăsați o singură dată tastele: 7-4-2-8-2.

Browser-ul web prezent în telefonul Synertek S200 este Microsoft Mobile Explorer versiunea 3.0, cu ajutorul acestuia putându-se naviga pe internet direct de pe telefonul mobil. Am făcut și noi acest lucru. Pentru o navigare mai rapidă se pot aplica diferite setări, cea utilizată de noi fiind dezactivarea afișării imaginilor. Am realizat conexiunea cu calculatorul prin intermediul unui cablu serial și a unui cablu USB. Am instalat softul necesar și am efectuat câteva setări și în telefon. Acestea constau în setarea modului de lucru (date) și a stabilirii vitezei de transmisie. De aici mai departe puteți naviga pe internet pe un PC/laptop, utilizând telefonul Synertek S200 pe post de modem. Am realizat o rată medie de transfer în jurul valorii de 18 kB/s prin intermediul conexiunii USB și 8 kB/s prin intermediul conexiunii seriale. În cazul modelului Hyundai H-100, ratele de transfer au fost asemănătoare. Ambele telefoane nu au semnalat probleme de conectare sau alte "bug-uri" pe parcursul navigării pe internet.

Tot în numărul trecut am promis să aducem în prim plan și serviciile de care beneficiați ca utilizator al unui telefon Zapp. Iată o scurtă trecere în revistă a câtorva dintre acestea, pe care le-am și "testat".

Portalul Zapp Mobile
Înscrierea în acest portal este gratuită, singura condiție pe care trebuie să o îndepliniți fiind aceea de a deține un telefon din rețeaua Zapp. Se accesează portalul, se introduc câteva date, între care apare și numărul de telefon. Primiți apoi pe telefon un mesaj tip SMS ce conține un cod de activare Zapp Mobile. Din acest moment sunteți membru al portalului. Aveți acum asignată o adresă de email și un nume de "zapper". Iată ce oferă portalul Zapp Mobile: Zapp Mail, agendă, calendar, expediere SMS, MyZapp, configurare e-Cards, jocuri. Cum era normal, ne-am înscris și noi. Vă povestim acum pe scurt ce am "văzut" acolo. Se poate spune că este cea de-a doua inimă a telefonului, inimă de care nu are neapărat nevoie, dar cu care merge mai bine. Legătura telefon-portal este foarte strânsă. Practic, Zapp Mobile oferă utilizatorului unui telefon Zapp accesul la informație, și mai mult decât atât îi poate ușura munca. Cum se întâmplă însă acest lucru? Să le luăm pe rând pe cele mai importante.

  • Zapp Mail - datorită adresei de email de tip [email protected] puteți trimite și primi mesaje de tip email direct de pe telefonul mobil sau din portal. Pentru acest lucru este nevoie de câteva setări în telefon, deloc complicate. Puteți primi înștiințare prin SMS în cazul sosirii unui email, mesaj ce conține subiectul, ora și expeditorul.
  • Agenda - reprezintă locul unde puteți stoca contacte, pe care, la nevoie, să le puteți accesa (mail, SMS).
  • Calendar - prin intermediul acestuia puteți introduce evenimente anumitor date, pentru ca ulterior să fiți înștiințat printr-un mesaj tip SMS sau mail direct pe telefonul mobil de existența acestora. Tot din portalul Zapp Mobile puteți trimite zilnic un număr de cinci mesaje tip SMS.

Pentru o cât mai bună navigare pe telefonul mobil există serviciul MyZapp. Prin intermediul acestuia puteți seta ce anume să apară pe ecran și ce nu.

Este vorba de informații precum vreme sau info cost. Aceste setări pot fi efectuate și din telefon, portalul și telefonul ținând cond de setările efectuate pe unul dintre acestea.

Obișnuirea cu portalul Zapp Mobile nu a fost deloc dificilă, situl fiind foarte aerisit și bine realizat din punct de vedere al așezării și afișării informațiilor. Utilizarea acestuia poate deveni o adevărată plăcere, ținând cont, pe lângă cele spuse până acum, că nici aici iubitorii jocurilor nu au fost uitați.
Nu ne rămâne decât să urăm succes companiei Telemobil și să așteptăm și alte modele de telefoane sub tehnologie CDMA pe piața din România.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro