Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   
Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


PC MAGAZINE IULIE 2002
[ Software ]


Caracteristici
Teste de performanță
PUNCTAJUL OBTINUT

Preț informativ: 29,95 $
www.lycoris.com

Lycoris Desktop/LX - Linux pentru acasă

Alexandru Voiculescu

Tendința generală în ultimii ani pe piața sistemelor de operare pentru servere este trecerea către Linux. Indiferent de serviciile de care avem nevoie, Linux-ul se dovedește o soluție viabilă la un preț foarte convenabil. Problemele care pot apărea nu țin atât de sistemul de operare, cât de lipsa cunoștințelor celor care îl administrează, deși fiecare componentă este extrem de bine documentată, iar suportul comunității nu a dezamăgit pe nimeni până acum. Deocamdată uneltele grafice de configurare nu ating nivelul celor întâlnite în sistemele comerciale și este uneori necesară intervenția din linia de comandă în fișierele cu setări; de aici și răspândirea slabă a sistemelor cu Linux pe piața desktop-urilor.
Cu scopul declarat de a realiza un Linux ușor de mânuit pentru utilizator, tânăra companie Lycoris (fosta Redmod Linux Corp.) a lansat distribuția Desktop/LX (recent redenumita distribuție RedmondLinux Personal). Din această cauză lipsesc din distribuție pachetele care oferă servicii (cu excepția serverelor de samba 2.2.1 și openssh 3.0.2) și s-au inclus doar cele de tip office, multimedia și amuzament.

Interfața este construită în jurul versiunii de KDE 2.2.2. modificate să semene cu cea de la Microsoft Windows XP. Pachetul de tip office este suita Koffice 1.1, ce conține un editor de text (KWord), un spreadsheet pentru calcul tabelar (KSpread) și o aplicație de prezentare (KPresenter). Pentru gestiunea fișierelor și navigarea pe internet sunt incluse Konqueror (2.2.1) și Mozilla (0.9.7). Cum serviciile de mesaje instantanee sunt tot mai utilizate, nu puteau lipsi aplicațiile de conectare la acestea: LICQ (client de ICQ), KSIRC (client IRC) și KIT (client AOL). Nici transferul de fișiere nu a fost uitat, fiind prezente Gftp, QTella și KNapster. Gestiunea fișierelor audio/ video este realizată cu ajutorul programelor XMMS, KSCD, RealPlayer și Xine DVD/Divx, iar dacă dispunem de un TV Tuner, aplicația XawTV ne permite vizionarea canalelor de televiziune. Pentru introducerea imaginilor în calculator de pe scanner se poate folosi Kooka, iar descărcarea pozelor de pe o cameră digitală foto este intermediată de gPhoto.

GIMP (GNU Image Manipulation Program), prezent în versiunea 1.2.2, este o aplicație asemănătoare Adobe Photoshop-ului și ne permite prelucrarea profesională a imaginilor. Koncd face parte din suita KDE și vă permite scrierea CD-urilor în Linux. Pentru amuzament au fost introduse 10 jocuri dintre care amintim Solitaire, Tetris, Galaga și Asteroids.

Instalarea sistemului este probabil cea mai simplă din câte am întâlnit. Distribuția de la Lycoris nu permite nici un fel de selecție a pachetelor (individuală sau pe grupuri). Astfel, procesul de instalare a pachetelor (gestionat de rlizard) începe imediat după alegerea partițiilor, rulând în fundal, iar configurările sistemului (numele calculatorului, parola de root, utilizatorii, legătura la internet) se realizează în paralel. După finalizarea tuturor setărilor, ne putem delecta cu un Solitaire până la terminarea instalării.

O aplicație extrem de utilă realizată de Lycoris este Network Browser-ul ce ne permite o intercomunicație simplă cu alte sisteme Linux sau Microsoft Windows (folosind samba), în gen "Network Neighborhood" de la Microsoft. Sunt incluse facilitățile drag&drop prin rețea, nefiind necesară operația "smbmount". Distribuția ne mai pune la dispoziție două utilitare specializate pentru actualizarea pachetelor cu software și pentru instalarea de noi programe de pe siturile Lycoris. Pentru că această versiune de Linux se adresează mai ales celor obișnuiți cu mediile de lucru Microsoft Windows, s-au realizat modificări la nivel de interfață pentru a elimina senzația de necunoscut. Astfel, desktop-ul conține "My Linux System" și "Network Browser", iar configurarea sistemului se realizează prin intermediul unui "Control Panel", care este de fapt binecunoscutul KDE Control Center. Managerul sistemului de fișiere, Konqueror-ul, recunoaște aplicațiile executabile de Microsoft Windows și le rulează folosind Wine (Wine Is Not an Emulator, versiune 20011226), independent de prezența unei partiții cu Windows pe sistemul dumneavoastră. Cu ajutorul Wine-ului putem chiar instala programe de Windows.

Lycoris Desktop/LX este construit în jurul kernelului 2.4.12, cu versiunea XFree86 4.1.0 a serverului grafic.
Manualul tipărit prezent este sumar și se rezumă la un ghid de instalare de 30 de pagini. Documentația sistemului este prezentă în format electronic și poate fi consultată prin intermediul KDE HelpCenter-ului.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro