Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   
Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


PC MAGAZINE IULIE 2002
[ Sisteme ]

DeskNote Tora A900

Caracteristici
Teste de performanță
PUNCTAJUL OBTINUT

Preț informativ: 800 $ (fără TVA) - inclusiv bateria externă.
Garanție: 18 luni.
Distribuitor Tora,
tel.: 01-332.64.66.

Calea de mijloc - DeskNote Tora A900, Brinel Alpis Challenger (DeskNote A928)


Ștefan Iliescu

Competiția tot mai strânsă pe piața sistemelor conduce la apariția unor politici de marketing tot mai agresive. Firmele producătoare încearcă atragerea unor noi categorii de clienți prin scăderea prețului, creșterea calității echipamentelor sau prin lansarea unor noi concepte. Anul trecut, compania Elite Group Systems (ECS) s-a situat pe primul loc pe piața plăcilor de bază, ca număr de unități vândute. Anul acesta, firma încearcă atacarea pieței cu un nou standard, linia de sisteme DeskNote.

Un sistem DeskNote reprezintă o soluție de mijloc între un desktop și un laptop. Are formă de laptop, însă folosește o serie de componente de desktop, iar cel mai important aspect este constituit de lipsa bateriei. Reprezentanții companiei producătoare susțin că numărul celor care utilizează calculatorul atât acasă, cât și la serviciu cunoaște o creștere exponențială, iar soluția optimă pentru aceștia ar fi un sistem mobil, dar care prin absența bateriei devine mai ușor și mai simplu de transportat. Discuțiile pe marginea noului concept sunt abia la început, susținătorii ideii și adversarii acesteia fiind distribuiți deocamdată în mod egal.

Dar să aruncăm o privire asupra caracteristicilor care diferențiază DeskNote de sistemele desktop sau laptop clasice. Lipsa bateriei constituie principala inovație. Prin alegera acestei soluții producătorul susține că se obține o scădere a prețului de achiziție și o creștere a spațiului interior care permite folosirea unor componente mai mari. Marele dezavantaj al acestei soluții este, evident, lipsa de mobilitate. Pentru cei care doresc neapărat să folosească sistemul chiar și în deplasare există un acumulator extern opțional.

Folosirea memoriilor normale reprezintă un alt aspect esențial. Unul din factorii care contribuie la creșterea prețului pentru un laptop este constituit de folosirea memoriilor speciale, de dimensiuni reduse. Pe lângă preț, memoriile speciale prezintă și dezavantajul că sunt mai greu de înlocuit.

Absența sloturilor PCMCIA reprezintă un alt aspect ce diferențiază DeskNote de un laptop clasic. Adaptorul de rețea și modemul încorporate, precum și conectorii USB și FireWire (la unele modele) fac inutil portul PCMCIA.

Brinel Alpis Challenger (DeskNote A928)

Caracteristici
Teste de performanță PUNCTAJUL OBTINUT

Preț informativ: 1349 $ (fără TVA).
Garanție: 12 luni.
Distribuitor Net Brinel,
tel.: 064 - 41.46.10.

Gama sistemelor DeskNote cuprinde deocamdată patru modele. În laboratorul nostru s-au aflat două dintre ele. Primul model, A900, este construit în jurul unui cipset SiS 630 și beneficiază de un procesor Via Cyrix III la 733 MHz. Sistemul este echipat cu 256 MB SDRAM, din care 64 MB sunt folosiți de controlerul video. Cel de-al doilea model, A928, reprezintă vârful de gamă, fiind construit în jurul unui cipset SiS 650 cu procesor Pentium 4 la 1,6 GHz.

Alături de procesor, cei 256 MB de memorie DDR PC2100 contribuie la creștera rezultatelor din teste. Controlerul video SiS 315 oferă performanțe comparabile cu cele oferite de o placă video cu cipset nVidia GeForce2 MX și folosește 32 MB din memoria sistemului. Cantitatea de memorie folosită de controlerul video poate fi mărită până la 64 MB. Ecranul LCD cu diagonala de 15" suportă rezoluții de până la 1400x1050 pixeli. Ambele sisteme folosesc sistemul de operare Windows XP Professional, iar modelul oferit de Net Brinel include și suita Office Microsoft Works 2001.

Pentru evaluarea performanțelor celor două sisteme am folosit testele de aplicațiile uzuale pentru birou, apropiate cât mai mult de ținta sistemelor DeskNote.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

deltafri

Concurs de Grafica Digitala si Web Design

www.agora.ro

www.agora.ro