Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   
Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


PC MAGAZINE IULIE 2002
[ Componente ]


Caracteristici
Teste de performanță
PUNCTAJUL OBTINUT

Preț informativ: 77 $ (fără TVA).
Garanție: 2 ani.
Distribuitor Romsoft,
tel.: 01-224.03.33.

Mână liberă imaginației - Aiptek Hyper Pen 12000U


Cristian Lăcraru

Visurile voastre de graficieni pot fi puse acum în practică datorită noii tablete grafice Hyper Pen 12000U de la Aiptek. La primirea acesteia în redacție am fost foarte grăbit să instalez acest echipament și să văd ce calități ascunse am în acest domeniu. Nu am reușit să descopăr ceva "calități", dar am fost destul de impresionat de performanțele lui Hyper Pen 12000U.

Pentru început e bine să vă delectați răsfoind manualul cu care sosește tableta sau chiar navigând puțin pe net pentru a vedea cum și ce puteți face cu ea. Odată terminată această etapă, puteți trece la instalare. În primul rând verificați dacă pe sistemul utilizat există conectori USB, pentru că tableta folosește un cablu USB. Pe tabletă există un led ce indică starea de lucru pornit/ oprit. Dacă acest led este aprins înseamnă că tableta este alimentată. Instalarea în sine nu aduce nici un fel de probleme, de aici încolo putând începe lucrul. Aruncați o privire de ansamblu asupra tabletei. Veți observa că în afară de suprafața totală a acesteia, există o suprafață denumită activă, o serie de butoane virtuale și un suport pentru stilou. Odată cu tableta primiți și un stilou și un mouse. Ambele instrumente pot fi folosite numai cu tableta grafică. Este utilizată tehnologia wireless electromagnetic, tableta comportându-se ca un receptor, iar uneltele ca și niște emițătoare. Pentru aceasta, ambele unelte trebuie să fie alimentate, acest lucru realizându-se prin intermediul bateriilor (prezente în pachet).

După ce v-ați familiarizat cu înfățișarea echipamentului, puteți trece la lucru. În mod normal, dar după ceva exercițiu, puteți renunța la vechiul mouse. Asta deoarece și noul mouse și stiloul pot îndeplini funcții de acest fel. Mouse-ul tabletei pare de jucărie, pentru că nu prezintă nici biluță și nici vreun led, așa cum suntem obișnuiți. Stiloul prezintă și un buton cu două acționări rolul acestora putând fi programat, la fel ca și la mouse. Personal nu am folosit decât acest stilou, renunțând pe parcurs și la mouse-ul clasic și la cel al tabletei.

Să vedem acum ce putem face cu Hyper Pen 12000U. Așa cum am spus, pe suprafața acesteia există 24 de butoane virtuale (denumite F1-F24), cu posibilitate de personalizare a lor. Acestea pot îndeplini funcții precum: deschidere document nou, deschidere document, salvare, copy, paste și așa mai departe. Tot de aici puteți direct dechide de exemplu documente Word sau Excel, accesa clientul de mail sau pagina principală de internet. Prezența acestor butoane virtuale dinamizează destul de mult lucrul. Tableta se poate utliza permanent, indiferent de aplicația în care lucrați. Practic odată instalată lucrează în simbioză cu sistemul fiind capabilă să "își bage coada" aproape oriunde. Cu ajutorul lui Hyper Pen 12000U puteți desena, securiza sau edita documente. De exemplu: în cazul în care scrieți un mail, puteți insera text scris de mână (o semnătură), direct în fereastra de editare, dând astfel o notă de originalitate materialului final. Același lucru se poate realiza și în cazul în care aveți un document Word, Excel sau PowerPoint deschis. În cazul nostru, sub programul Word nu am putut insera text prin intermediul tabletei (posibil și din cauza sistemului).

O altă aplicație intersantă este și posibilitatea de a putea dezactiva un screen-saver prin intermediul unei semnături. Acest lucru este posibil datorită programului Cadix Signature prezent pe unul dintre CD-uri. Parola aleasă trebuie scrisă de două ori aproximativ identic pentru a fi activată. De aici încolo, pentru dezactivarea screen-saver-ului este nevoie să desenați textul ales (parola). Vă sfătuiesc însă să fiți atenți cum semnați (complexitatea), pentru că mie mi-a luat destul de mult timp până mi-am adus aminte ce semnătură am folosit și cum anume trebuie desenată.

Pentru desenatori, tableta este o adevărată oază de inspirație, iar utilizarea lui CorelArt Dabbler 2.1.3 vă poate ajuta destul de mult în acest sens. Pentru a putea desena cât mai realist, Hyper Pen 12000U deține posibilitatea de detecție a 512 nivele de presiune. Aceasta înseamnă că o curbă desenată va fi mai groasă sau mai subțire în funcție de nivelul de presiune exercitat de utilizator asupra stiloului. Posibilitățile de desenare sunt în acest caz nelimitate, singura limitare ce ar putea apărea fiind imaginația proprie. În timpul testelor, la desenarea unei linii curbe de dimensiune mai mare, apăreau puncte nedesenate în cadrul ei, puncte nesesizate deci de tabletă.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro