Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   
Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


PC MAGAZINE IULIE 2002
[ Componente ]


Caracteristici
Teste de performanță
PUNCTAJUL OBTINUT

Preț informativ end-user: 45 $ (fără TVA).
Garanție: 1 an.
Distribuitor UbiSoft România,
tel.: 01-231.67.69.

Adaptoare FireWire - Hercules DV Action! DVD edition, Terratec Cameo 600 DV


Șerban Păduroiu

În timp ce camerele foto digitale se impun cu greutate în fața aparatelor fotografice tradiționale, camerele video digitale devin populare cu extrem de mare ușurință. Aceste echipamente ca și alte noi generații de echipamente multimedia (playere DVD etc.) permit conectarea la un calculator prin intermediul portului firewire (IEEE 1394). Deși porturile firewire sunt din ce în ce mai des prezente în dotarea plăcilor de sunet, a plăcilor video și a plăcilor de bază, pot spune cu certitudine că standardul nu include existența acestor porturi. Soluția ar fi folosirea unui controler intern care să ofere posibilitatea de a conecta în sistem unul sau mai multe echipamente.

Aceste controlere sunt în general vândute împreună cu programe care permit prelucrarea imaginilor video și pregătirea lor în vederea stocării pe diferite tipuri de formate (video-CD, DVD etc.). Se începe prin transferul secvențelor video în format digital de pe recorderul dumneavoastră în calculator prin intermediul portului firewire, apoi se trece la prelucrare cu ajutorul programelor din pachet. Secvențele se selectează, se agață și se mută în locul dorit, se inserează titluri, se realizează tranziții, se editează coloana sonoră inserând comentarii sau piese muzicale dintr-o multitudine de formate. Rezultatul este un film de calitate ridicată care se poate stoca cu ușurintă într-o videotecă virtuală.

Hercules DV Action! DVD edition
Firma Hercules oferă un controler intern PCI construit cu ajutorul cipsetului FW323-05 produs de agere. Sunt oferite 3 porturi externe capabile de transfer cu rate de 100, 200 sau 400 Mbps. Dată find popularitatea soluției (cipseturile de bază sunt înglobate în soluții mai vechi care funcționează perfect) este garantat un grad mare de compatibilitate cu echipamentele video digitale.

În pachet există alături de controlerul în sine un cablu cu conector mini-DV la conector DV și două CD-uri cu drivere și programe de prelucrare produse de către firma U-lead, respectiv VideoStudio 5 DVD Edition și Cool 3D versiunea 3. Acestea permit importul, prelucrarea și stocarea filmelor dumneavoastră (cum am descris înainte). În condițiile în care dispuneți de un inscriptor de CD-uri sau DVD-uri puteți prelucra materialul în vederea stocării pe mediul și în formatul adecvat. De mare ajutor în economisirea spațiului este posibilitatea de a utiliza compresia MPEG-2 software cu ajutorul programului de compresie Ligos LSX.

Instalarea decurge fără nici un fel de probleme, conectarea unei camere digitale produsă de către Panasonic (model NVDS28) realizându-se fără dificultăți. Am efectuat prelucrarea imaginii la nivel de amator cu programele existente în pachet, rezultatul putând fi considerat mulțumitor din punctul de vedere al calității. Încetineala cu care se realizează prelucrarea poate fi pusă pe seama resurselor insuficiente, un procesor mai rapid și mai multă memorie fiind binevenite (am utilizat un Pentium II la 400 MHz, 128 MB memorie SDRAM PC133).


Caracteristici
Teste de performanță
PUNCTAJUL OBTINUT

Preț informativ end-user: 102,81 $ (fără TVA).
Garanție: 1 an.
Distribuitor Romsoft,
tel.: 01-221.73.77.

Terratec Cameo 600 DV
Pe aceeași configurație am instalat și Cameo 600 DV, produsul similar al firmei Terratec. De această dată construcția acestui controler se bazează pe cipseturile produse de Texas Instrument. Soluția pare un pic mai bogată în programe ce pot fi utilizate pentru prelucrarea imaginilor ce vor fi extrase de pe recorder și, în plus, are un panou frontal (se amplasează într-un slot de 5,25") pe care este poziționat un conector firewire. În compensație, în partea din spate a calculatorului, nu există decât două porturi firewire.

Dacă se utilizează echipamente care se alimentează prin intermediul conexiunii firewire, a fost prevăzută o alimentare directă din sursă atât pe controlerul în sine cât și pe extensia pentru panoul frontal, pentru a nu suprasolicita placa de bază.

Funcționarea, ca și în cazul anterior, este ireproșabilă. Programele de prelucrare prezente oferă extrem de multe posibilități, având ocazia să realizați filme în format VideoCD, SVideoCD sau DVD. Nu pot decât să vă urez succes în utilizare.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro