Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   
Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


PC MAGAZINE IULIE 2002
[ Componente ]

Gainward Ultra/750 XP Golden Sample

Caracteristici
Teste de performanță
PUNCTAJUL OBTINUT

Preț informativ: 470,7 $ (fără TVA).
Garanție: 3 ani.
Distribuitor Depozitul de Calculatoare,
tel.: 01 - 221.73.77.


Primul model care oferă doi conectori DVI integrați pe placă.

Adaptorul Firewire alături de cablul de conectare aduc un plus de valoare, dar și de preț.

Valoare adăugată - Gainward PowerPack! Ultra/750 XP Golden Sample

Ștefan Iliescu

Gainward se numără printre producătorii cu o creștere spectaculoasă în ultimul timp, mai ales în rândurile utilizatorilor entuziaști. Motivul acestei creșteri constă în încercarea firmei de a aduce cât mai multe îmbunătățiri modelului de referință, model la care se rezumă din păcate majoritatea producătorilor de plăci video. Astfel s-au născut versiunile "Golden Sample" ale principalelor modele Gainward. Atunci când achiziționați un echipament din seria Golden Sample, aveți garanția că respectiva placă va putea funcționa la parametrii superiori celor specificați de cipsetul de bază. Desigur, acest lucru nu este privit cu ochi buni de nVidia, iar modificările nu pot fi făcute direct în BIOS-ul plăcii. Utilizatorul poate schimba însă parametrii de funcționare prin intermediul aplicațiilor specializate incluse în pachet.

Capacitatea de a suporta overclocking nu este nici pe departe singura facilitate importantă a lui Ultra/750 XP Golden Sample. Încă din momentul despachetării ești impresionat de mai multe lucruri. Este primul model care oferă două ieșiri DVI, toate modelele anterioare oferind fie doi conectori VGA, fie unul VGA și unul DVI. Evident că producătorul nu se așteaptă să existe foarte mulți utilizatori care să posede două monitoare DVI, așa că a inclus în pachet și două adaptoare de la DVI la VGA.

Un alt aspect de unicitate este constituit de prezența funcției VIVO (Video-in/Video-out), adică nu oferă doar ieșire ci și intrare TV. Astfel puteți nu numai să urmăriți un film de pe DVD direct pe televizor, ci și să capturați imagine de pe TV. Această facilitate cunoaște un grad ridicat de popularitate în rândul utilizatorilor, contribuind în mod direct la ușurarea muncii de editare video.

Pentru că tot am ajuns la subiectul editare video, este evident că Gainward consideră acest domeniu de importanță strategică, ajungând să includă în pachetul plăcii și un adaptor IEEE1394 (FireWire) PCI cu patru porturi. Acest lucru reprezintă o adevărată premieră, fiind vorba de o placă de extensie și nu de una de bază. Desigur că respectivul adaptor poate fi folosit pentru a conecta orice alt echipament Firewire la calculator, ceea ce aduce și mai multă valoare întregului ansamblu. Alături de placa video în pachet se află și o serie de aplicații software deloc lipsite de importanță: WinDVD, WinProducer, WinCoder, Serious Sam și EXPERTool. EXPERTool este un utilitar care oferă o mulțime de opțiuni interesante, cele mai importante fiind acelea de modificare a parametrilor de funcționare. Există două moduri de lucru predefinite: Safe Mode și Enhanced Mode. Primul fixează parametrii de funcționare ai procesorului și ai memoriei la valorile implicite. Al doilea mod setează frecvența de funcționare a procesorului la 311 MHz, iar cea a memoriei la 684 MHz. Ambele moduri sunt garantate de Gainward ca ofeind același grad de stabilitate.

nVidia GeForce4 Ti4600
Chiar dacă despre variantele cipsetului GeForce4 s-a mai vorbit, iată care sunt principalele funcții ale lui Ti4600:

  • nFiniteFX II - este poate cea mai importantă schimbare de la corele de GeForce3. Motorul îmbunătățit T&L (Transform & Lightning), acum la a patra generație, poate suporta până la 136 de milioane de poligoane pe secundă. Alături de capacitatea de unplere cu texturi de 4,8 miliarde de texeli pe secundă, performanțele nu puteau fi decât spectaculoase.
  • Lightspeed Memory Architecture II (LMA II) - de asemenea o variantă îmbunătățită a tehnologiei folosite în cazul GeForce3. Astfel, memoria lui GeForce4 Titanium este accesată de patru controlere diferite, fiecare beneficiind de propria magistrală DDR de 32 de biți. Toate cererile trimise de procesorul grafic sunt împărțite între cele patru controlere, în funcție de gradul de încărcare al fiecăruia. Acest lucru înseamnă că datele sunt transferate în pachete de dimensiuni mai mici, ceea ce rezultă într-o folosire mai eficientă a lățimii de bandă de 10,4 GBps.

O altă îmbunătățire importantă prezentă în tehnologia LMA II este HSR (Hidden Surface Remover). Dacă doi sau mai mulți pixeli au aceeași valoare a coordonatei Z, se va face doar afișarea celui mai apropiat pixel de utilizator.

  • tehnologia de afișare nView reprezintă ilustrarea modului în care nVidia consideră că va evolua piața cipurilor video. Folosirea a două monitoare de către același utilizator este un lucru considerat puțin excentric în acest moment, dar reprezintă o tendință clară atât pentru utilizatorii de la birou, cât și pentru cei de acasă. Deosebirea față de tehnologia anterioară, TwinView, este că noul core integrează două RAMDAC-uri la 350 MHz.

Concluzii
Despre procesul de instalare nu este nimic de spus, aceasta fiind și aprecierea maximă pe care și-o poate dori orice producător. Rezultatele din teste vorbesc de la sine, comparația cu modelele dotate cu cipseturi inferioare arătând o creștere seiroasă. Însă creșterea rezultatelor obținute în teste nu reprezintă unicul avantaj al acestei plăci. Îmbunătățirile aduse modelului de referință, alături de numeroasele facilități suplimentare oferite recomandă Ultra/750 XP Golden Sample oricărui utilizator pasionat.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro