Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


  PC MAGAZINE Ianuarie 2004
[ Imprimare ]

TESTE COMPARATIVE

Lumea în culori

Ștefan Iliescu

Evaluare pe scurt

Imprimante pentru acasă

   Canon i350
   Epson Stylus C43SX
   Epson Stylus C64
   HP Deskjet 3650
   HP Deskjet 5150
   Lexmark Z705

Imprimante de birou
   Canon i470D
   Canon i560
   Canon N1000
   HP Business Inkjet 1100d
   HP Deskjet 5652

Imprimante foto
   Canon i905D
   Canon i965
   Epson Stylus Photo 830U
   Epson Stylus Photo 950
   HP Photosmart 7260
   HP Photosmart 7760
   HP Photosmart 7960

Încă din start, principalul avantaj al imprimantelor cu jet de cerneală în fața celor laser a fost constituit de capacitatea de a reproduce imagini color de calitate, ceea ce le-a transformat într-o alegere preferată a utilizatorilor individuali. Începând cu mijlocul anilor ´90, când prețurile imprimantelor laser color au scăzut simțitor, alegerea nu a mai fost atât de simplă, însă imprimantele cu jet de cerneală rămân favorite la capitolul calitate fotografică. Dezavantajul principal al imprimantelor cu jet de cerneală este că, în ciuda prețului de achiziție de câteva ori mai mic decât al celor laser, costurile de întreținere rămân mult mai ridicate. Cartușele de cerneală necesită înlocuirea mult mai frecvent, iar pentru a obține rezultate optime este nevoie de hârtie specială, evident mai scumpă.

Principii de funcționare

Ca și tipărirea laser, tipărirea cu jet de cerneală este o tehnologie fără contact fizic între mecanismul de tipărire și suportul de scriere. Cerneala este expulzată prin intermediul duzelor de pe capul de scriere, în timp ce acesta este plimbat deasupra suprafeței de scriere. Capul de scriere este deplasat pe lățimea colii de hârtie de la stânga la dreapta, în timp ce hârtia este deplasată pe lungimea ei de către mecanismul de prindere. După ce este tipărită o fâșie din imagine, ansamblul se repoziționează pentru scrierea unei noi fâșii. Pentru a mări viteza de tipărire, la o trecere a capului de scriere nu este tipărit un singur rând de pixeli, ci o bandă cu o lățime de câțiva pixeli.

Există mai multe tehnologii de tipărire inkjet, dar cea mai utilizată este "drop on demand". Tipărirea se face prin expulzarea unor picături foarte fine de cerneală pe suprafața de hârtie, prin intermediul unor duze. Cantitatea de cerneală folosită este determinată de către driverul software, prin intermediul căruia se stabilesc toți parametrii calitativi ai documentului tipărit. Duzele folosite sunt de grosimea unui fir de păr (aproximativ 70 de microni), iar în cazul modelelor mai vechi acestea se înfundau destul de des. La imprimantele din generațiile noi această problemă aproape a dispărut.

Tehnologia termică

Majoritatea imprimantelor cu jet de cerneală folosesc tehnologia de tipărire termică, situație în care căldura este folosită pentru a determina expulzarea picăturilor de cerneală către coala de hârtie. Această tehnologie implică și anumite limitări, cea mai importantă fiind reprezentată de faptul că cerneala folosită trebuie să fie rezistentă la căldură. Utilizarea căldurii în procesul de tipărire conduce la necesitatea unui timp suplimentar acordat răcirii, rezultând scăderea vitezei de tipărire.

Tehnologia piezo-electrică

Tehnologia proprietară Epson folosește un piezo-cristal (piezo provine din termenul grecesc piezein, care înseamnă a presa, a stoarce), care se află pe spatele rezervorului de cerneală. Modul de funcționare al piezo-cristalului constă în producerea de vibrații atunci când se aplică un curent electric, această vibrație determinând expulzarea unei picături de cerneală prin intermediul unei duze. Metoda piezo-electrică prezintă câteva avantaje. Procesul permite un control mult mai riguros al formei și dimensiunii picăturii de cerneală. Vibrațiile foarte fine ale cristalului permit obținerea unor picături de dimensiuni extrem de mici și permite creșterea densității duzelor. Deasemenea, spre deosebire de tehnologia termică, cerneala nu necesită încălzire și răcire la fiecare ciclu de tipărire. Acest fapt duce la scăderea timpului de tipărire, iar cerneala folosită poate fi optimizată din punctul de vedere al proprietăților de absorbție.

Calitatea tipăririi

Cele două caracteristici determinante ale calității tipăririi color sunt rezoluția, măsurată în puncte per inci (dpi - dots per inch) și numărul de culori. În general, cu cât este mai mare rezoluția și numărul de culori cu atât vom obține o calitate mai bună a tipăririi.

În practică, majoritatea imprimantelor optează fie pentru o rezoluție crescută, fie pentru un număr mare de culori. Cea mai bună soluție diferă în funcție de nevoile utilizatorului. De exemplu, profesioniștii artei fotografice vor prefera o imprimantă care să suporte un număr crescut de nivele de culoare, în timp ce utilizatorii de birou vor opta pentru o rezoluție care să le permită obținerea unui text curat și a unor imagini de calitate.

Cel mai simplu tip de imprimantă color este acela care operează cu picăturile de cerneală cyan, magenta, galben sau negru în starea lor inițială, fără nivele intermediare de culoare. Evident, această paletă nu poate fi suficientă pentru a crea imagini de calitate, iar aici intervine tipărirea halftoning. Algoritmii halftoning combină cu mare exactitate punctele realizate din culori primare, creând ochiului uman impresia unei palete nelimitate de culori. Această paletă nelimitată poate ajunge de fapt până la 16,7 milioane de culori, depășind oricum capacitatea de recunoaștere a ochiului uman. Modelele recente de imprimante color folosesc șase culori, pe lângă cyan, magenta, galben și negru adăugându-se și cyan deschis și magenta deschis, în încercarea de a depăși imposibilitatea actuală a imprimantelor de a crea picături de cerneală destul de mici pentru a reproduce anumite nuanțe.

Crearea culorilor

Obținerea unor culori cât mai apropiate de realitate a reprezentat unul din principalele obiective ale studiilor desfășurate în domeniul imprimantelor. La fel ca și în cazul monitoarelor, imprimantele folosesc culorile primare pentru a crea, în funcție de variațiile cantitative și de poziționarea punctelor de culoare, diferite nuanțe. Diferența dintre monitoare și imprimante constă în faptul că în timp ce monitoarele reprezintă o sursă de lumină, rezultatul tipăririi pe hârtie este observat prin reflectarea luminii.

Deci, monitoarele folosesc cele trei culori primare: roșu, verde și albastru (RGB - Red, Green, Blue), în timp ce imprimantele folosesc spațiul de culoare: cyan, magenta și galben (CMY).

Reproducerea pe imprimantă a culorilor afișate pe ecranul monitorului este deasemenea un punct important de cercetare. Culorile variază de la un monitor la altul, iar nuanțele obținute la tipărire nu se potrivesc de fiecare dată cu ceea ce este afișat pe ecran. Culoarea generată de imprimantă depinde de sistemul de culori folosit de modelul respectiv și nu de culorile afișate pe ecran. Producătorii de imprimante au investit sume importane în găsirea unor soluții pentru calibrarea ansamblului de culoare format din monitor, imprimantă și scaner.

Foarte multe imprimante ieftine permit instalarea unui singur cartuș de cerneală. Puteți astfel instala fie un cartuș de cerneală neargă, fie unul color. De fiecare dată când doriți să treceți de la tipărirea cu negru la color, va trebui să schimbați cartușele între ele. Dacă folosiți cartușul color pentru tipărirea unor documente alb-negru, în zonele de negru acesta va fi obținut prin combinarea celor trei culori, rezultând în general un verde închis sau un gri intens.

Consumabilele

Indiferent de tehnologia folosită în procesul de tipărire, produsul final constă într-o foaie de hârtie pe care s-a aplicat o cantitate de cerneală, astfel încât cele două elemente sunt determinante atunci când luăm în considerare obținerea unor rezultate de calitate. Calitatea tipăririi cu imprimantele cu jet de cerneală poate varia de la slab, cu dâre orizontale și culori șterse, până la excelent sau calitate cu adevărat fotografică.

Imprimantele cu jet folosesc două tipuri de cerneală: unul este absorbit mai bine de suportul de tipărire, dar necesită un timp mai mare de uscare, în timp ce al doilea tip se usucă foarte rapid, de până la 100 de ori mai repede. Primul tip este preferat în general în cazul tipăririi monocrome, iar al doilea este recomandat pentru tipărirea color. Datorită suprapunerii diferitelor culori, este necesar ca acestea să se poată usca foarte rapid, pentru a evita amestecarea.

Majoritatea modelelor din generațiile de ultimă oră utilizează tipuri speciale de hârtie, pentru a putea obține rezultatele cele mai bune, costurile fiind însă pe măsură. Unul din scopurile principale ale producătorilor este de a realiza imprimante capabile să tipărească pe orice tip de hârtie, acesta fiind și motivul pentru care testele se realizează pe hârtie normală, de copiator.

Costul total de utilizare

Odată cu procesul de dezvoltare a tehnologiilor de tipărire cu cerneală, imprimantele cu jet de cerneală au parcurs mai multe etape. Inițial, toate imprimantele cu jet de cerneală foloseau doar cerneală neagră, scăderea costurilor ducând în timp la introducerea culorilor. A doua etapă a fost reprezentată de îmbunătățirile aduse din punct de vedere calitativ, un pas important fiind apariția imprimantelor foto. Astăzi, majoritatea imprimantele disponibile pe piață oferă facilități de tipărire foto.

Dar în afară de performațe, atunci când achiziționați o imprimantă cu jet de cerneală, trebuie să țineți cont de un aspect chiar mai important: costurile totale de utilizare. Dacă aruncăm o privire asupra costurilor pe care le implică folosirea imprimantei de-a lungul unei anumite perioade de timp, vom putea face câteva observații extrem de interesante. De exemplu, aveți de ales între două modele: primul costă 100 de EURO, iar al doilea 200 de EURO, dar costurile de tipărire pe pagină pentru imprimanta mai ieftină sunt de 20 de cenți, față de numai 10 cenți în cazul imprimantei mai scumpe. Dacă presupunem că veți tipări în medie 20 de pagini pe zi, timp de 5 zile pe săptămână, rezultă un număr de 5200 de pagini într-un an. La o utilizare a imprimantei de trei ani, numărul total de pagini tipărite va fi de 15.600. Această valoare se traduce în termeni de costuri de utilizare în 1560 de EURO pentru imprimanta mai scumpă și în 3120 de EURO pentru imprimanta mai ieftină. În acest caz puteți constata cum diferența de 100 de EURO la achiziție se transformă într-o pierdere mult mai importantă pe termen lung.

Sigur că aici am luat în calcul costurile pe pagină declarate de producători, la o acoperire de 5%. În activitatea de zi cu zi, documentele tipărite vor varia atât ca acoperire, cât și calitativ, deci valorile de mai sus sunt aproximative. Pentru a obține o evaluare și mai exactă, se pot lua în calcul și costurile hârtiei folosite, mai ales în cazul în care veți folosi hârtie specială.

Glosar

Banding - un artefact al gradației de culoare apărut în imaginile digitale, acest aspect apărând în urma "spargerii" culorilor în blocuri mai mari aparținând unei singure culori, reducându-se astfel aspectul de "smooth" al gradației normale.

Buffer - zonă de memorie utilizată de imprimantă pentru a stoca datele sosite de la calculator cu un debit mai mare decât cel cu care poate lucra motorul intern al imprimantei. Acest fapt are ca efect un mai rapid acces la aplicațiile de pe sistem.

Calibrare - acțiunea de ajustare a culorii unui echipament relativ la un altul, de exemplu a unui monitor cu imprimanta. Calibrarea se mai poate face și prin ajustarea culorilor cu un prag deja stabilit, memorat anterior, de cele mai multe ori încă din fabrică.

Cerneală - lichid obținut după o formulă specială, de obicei pe bază de vopsea, utilizat de imprimantele ce folosesc cu jet de cerneală. Majoritatea cernelurilor sunt realizate pe bază de apă.

Consumabile - accesoriile utilizate de imprimantă în timpul procesulului de tipărire a unui job: toner, cerneală, hârtie, etichete etc.

DPI (dots per inci) - măsură a rezoluției unei imprimante sau a unui monitor bazată pe densitatea de puncte, numărul de puncte pe unitatea de lungime (1 inch=2,54 cm). De exemplu majoritatea imprimantelor laser prezintă o rezoluție de 300 dpi iar un monitor o rezoluție de 72 dpi.

Driver - soft ce aduce control asupra unui echipament hardware, așa cum sunt de exemplu imprimatele. Un driver funcționează ca un convertor, ca un interpretor, asigurând o bună înțelegere a comenzilor trimise de utilizator din soft de către imprimantă.

Duplex - capacitatea unei imprimante de a tipări documente pe ambele fețe ale unei foi, fără a mai fi nevoie de intervenția utilizatorului sau de comenzi auxiliare soft.

Port Paralel - interfață a calculatorului ce are ca rol realizarea unei conexiuni a acestuia cu un echipament extern, în cazul de față imprimanta. În modul de transmisie paralel datele sunt transmise pe 8 biți odată prin intermediul a 8 fire. Transferul de date paralele este mai rapid față de cel serial, dar este fiabil numai pentru o distanță ce nu depășește 6 metri.

Rezoluție - calitatea imaginii rezultată în urma tipării unui document. Măsurătoarea se face în general ținând cont de dpi (numărul de puncte tipărite). Când este vorba de măsurarea rezoluției unei imagini halftone, măsurătoarea se mai poate face și în lpi (linii pe unitatea de măsură). Cu cât există un număr mai mare de dpi sau lpi cu atât imaginea este de o calitatea mai bună.

USB (Universal Serial Bus) - interfață plug and play între calculator și un alt echipament extern (imprimantă, scaner, aparat foto digital, tastatură, mouse...). Echipamentele care prezintă un port USB nu necesită o altă placă de extensie, rata de transfer acceptată fiind de 12 Mbps pentru standardul USB 1.1 și de 480 Mbps pentru standrdul USB 2.0.

Cum am testat

Testele au fost desfășurate în laboratorul PC Magazine Romania folosindu-se același sistem de test. Configurația sistemului de test a fost următoarea: procesor Intel Pentium 4 la 3 GHz, placă de bază cu cipset Intel 875P, 2x512 MB DDR-RAM PC3200, placă video cu cipset nVidia GeForce4 Ti4600, hard disk Seagate Barracuda 7200.7 (SerialATA, buffer 8 MB, 7200 rpm). Sistemul de operare folosit a fost Windows XP Professional cu SP1. Pentru fiecare imprimantă testată s-a instalat o imagine curată a sistemului de operare, asigurându-se astfel condiții identice de testare. Driverele utilizate au fost cele aflate în cutiile imprimantelor, iar conectarea s-a realizat pe portul USB, cu excepția modelului Epson Stylus C43SX, care a fost testat pe paralel. Fiecare imprimantă a fost calibrată după instalare. Viteza de tipărire este exprimată în pagini pe minut și a fost măsurată din momentul comenzii de tipărire și până la eliberarea ultimei coli de hârtie tipărite.

Testele folosite au constat din documente create cu ajutorul principalelor pachete Microsoft Office XP: Excel, PowerPoint și Word. Testele realizate în Excel au constat dintr-o foaie de calcul cu text și un document de 3 pagini cu grafice complexe. Documentul PowerPoint a fost compus din 4 pagini de prezentare în care se puteau urmări atât calitatea culorilor, cât și finețea reprezentării grafice. Ultimele două teste, realizate în Word, au constat din două documente de câte 12 pagini, primul fiind un text neformatat, iar al doilea conținând o serie de imagini inserate, pentru testarea capabilităților de prelucrare. Toate aceste teste au fost rulate atât în modul economic, pentru obținerea vitezei maxime de tipărire, cât și în modul implicit în care este setată imprimanta, pentru verificarea calității în condiții normale. În cazul imprimantelor HP, Canon și Lexmark, în modul economic rezoluția a fost de 300 dpi, iar în modul implicit 600 dpi. Modelele Epson folosesc 180 dpi pentru modul economic de tipărire și 360 dpi pentru modul implicit. Hârtia folosită pentru aceste teste a fost hârtie normală de copiator (80 g/m2).

Pentru testarea calității fotografice am folosit o imagine de test creată special pentru laboratoarele PC Magazine USA. Am ales setările de calitate maxime, iar hârtia folosită a fost cea furnizată de producător, pentru obținerea celor mai bune rezultate posibile.

Cum am notat

Pentru evaluarea cât mai corectă a fiecărui model în parte, am apelat la o schemă de punctare bazată pe trei stâlpi de susținere: performanță, facilități și preț. Aprecierea de performanță a inclus toate testele rulate, fiecare rezultat contribuind la scorul final, conform ponderilor din schema alăturată. Facilitățile au luat în calcul calitatea tipăririi atât pe hârtie normală cât și pe hârtie foto, costurile de tipărire negru și color, dotarea cu cartușe separate pentru fiecare culoare, prezența adaptorului pentru carduri de memorie, capacitatea memoriei, prezența facilității duplex și, nu în ultimul rând, prezența cablului de date în pachet. Importanța prețului este evidentă și nu mai are nevoie de explicații.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro