Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   
Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


  PC MAGAZINE FEBRUARIE 2003
[ Stocare ]

"Arzătoare mobile" - Lite-On LXR-40122A, Yamaha CRW-F1 ux

Șerban Păduroiu

Este o denumire destul de potrivită pentru unitățile inscriptibile CD externe. Utilitatea unui inscriptor de CD-uri este evidentă, folosirea lui fiind, în anumite cazuri, doar ocazională. Pentru aceste situații, este extrem de utilă folosirea unităților externe, care se pot deplasa cu ușurință de la un sistem la altul, în funcție de necesități. O dată cu apariția posibilității de conectare prin intermediul porturilor USB 2.0 a apărut și posibilitatea de a se realiza suficient de rapid transferul datelor necesare inscripționării cu viteze de peste 40x, diferența de performanță față de unitățile interne conectate IDE sau SCSI devenind nesemnificativă.

 

Teste de performanță
PUNCTAJUL OBTINUT

Preț informativ: 150$ (fără TVA).
Garanție: 12 luni.
Distribuitor Alliance Computers,
tel.: 021-410.79.10.

Afirmațiile anterioare au nevoie de justificarea dată de cele două unități pe care am avut ocazia să le testăm în laboratorul nostru, una produsă de către Lite-On și cealaltă de către Yamaha. La o primă vedere cele două unități sunt asemănătoare, diferențele existente reușind totuși să justifice diferența de preț care este semnificativă (peste 100$). Ambele cutii conțin tot ceea ce este necesar unei instalări rapide și fără probleme, ambele unități pot funcționa în parametri maximi doar atunci când sunt conectate prin intermediul porturilor USB 2.0.

Modelul LXR-40122A produs de către Lite-On a funcționat impecabil în timpul testelor. Dimensiunea mică, ușurința în instalare și utilizare o includ în clasa unităților portabile. În aceste condiții, trebuie să fiți extrem de atenți deoarece cablul USB utilizat are un conector proprietar ceea ce implică o cheltuială suplimentară în cazul pierderii sau deteriorării sale. Smart-Burn este tehnologia care permite analiza mediului pentru stabilirea schemei de ardere optime și monitorizează procesul de inscripționare în vederea evitării unui flux de date insuficient vitezei de ardere utilizate. Tehnologia Smart-X variază viteza unității pentru a optimiza extragerea de date de pe CD la o calitate optimă. Din punct de vedere constructiv, unitatea este dotată cu sistemul VAS, care permite reducerea vibrațiilor și a zgomotului de fond.

Lite-On LXR-40122A
Specificații:
unitatea externă conectabilă prin interfață USB 2.0/.1.1/1.0, viteză scriere/rescriere/citire 40/12/40 (numai pentru USB 2.0), memorie tampon 2 MB, tehnologii Smart-Burn și Smart-X.

 

 

Teste de performanță
PUNCTAJUL OBTINUT

Preț informativ: 259$ (fără TVA).
Garanție: 24 luni.
Distribuitor Flamingo Computers,
tel.: 021-222.50.41.

Modelul CRW-F1ux produs de către Yamaha este din toate punctele de vedere un produs de lux. În primul rând, vitezele de scriere și citire, deși nu sunt cele mai mari existente la ora actuală pe piață, permit obținerea unor rezultate care diferă cu foarte puțin de liderii în domeniu. Mai ales viteza de rescriere de 24x propulsează unitatea spre utilizarea similară unei unități de dischete (ambele unități se conformă standardului Mt. Rainier). Din punct de vedere tehnologic unitatea este, similar modelului intern CRW-F1 (descris detaliat într-un articol anterior), extrem de avansată. Siguranța în ardere este garantată de tehnologia SafeBurn, în plus tehnologia Advanced Audio Master Quality Rec permițând crearea unor CD-uri audio și de date cu o calitate a inscripționării superioară, ceea ce scade probabilitatea apariției erorilor la citire (în același timp scade și volumul de date care pot fi inscripționate de la 74 la 63 de minute, respectiv de la 80 la 68 de minute). Tehnologia Disc [email protected] (se citește T-at-tu) permite crearea de imagini (text sau grafică) în spațiul rămas liber pe un CD (neocupat de date). Impresionantă prin controlul necesar al mecanismului de ardere această facilitate lasă totuși loc de discuție asupra utilității sale.

Dimensiunile și greutatea unității externe produse de către Yamaha nu o recomandă utilizării ca echipament portabil. Altfel, unitatea beneficiază de un design plăcut și o construcție ergonomică.

În mod cert, cele două unități sunt diferite prin buzunarele cărora se adresează. În timp ce unitatea produsă de către Lite-On se adresează celor care au nevoie de un raport preț-performanță optim, unitatea produsă de către Yamaha oferă performanțe net superioare (la un preț superior și el).

Yamaha CRW-F1 ux
Specificații:
unitatea externă conectabilă prin interfață USB 2.0/.1.1/1.0, viteză scriere/rescriere/citire 44/24/44, memorie tampon 8 MB, tehnologii SafeBurn, Advanced Audio Master Quality Rec și Disc [email protected]

PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

Concurs de Grafica Digitala si Web Design

www.agora.ro

www.agora.ro