Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   
Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


  PC MAGAZINE Decembrie 2003
[ Software ]

 

Macromedia Freehand MX 2004

 
PUNCTAJUL OBTINUT
Cerințe de sistem: Intel Pentium III 600 MHz sau echivalent, Windows 98 SE, 2000 sau XP, 256 MB RAM (recomandat 512 MB), 800 MB hard disk.
Ofertant Romsym Data
tel.: 021-323.14.31

Freehand MX 2004

Elena Netea

Concurând strâns de-a lungul anilor cu alte produse de vârf existente pe piața software-ului de producție grafică profesionistă, versiunea MX lansată în luna februarie a acestui an reprezintă un pas mare înainte, noutățile incluse și îmbunătățirile aduse dovedind-o din plin.

Disponibil ca o aplicație de sine stătătoare cât și, deopotrivă, parte integrantă a suitei Macromedia Studio MX, Freehand MX se alătură restului familiei într-o formă mai matură, mai completă, oferind unelte și funcționalități de mult așteptate de către designerii cuceriți de integrabilitatea produselor Macromedia. Prima surpriză oferită în această versiune este interfața specifică liniei MX, ameliorare ușor tardivă însă cu siguranță binevenită, aliniind Freehand la aspectul deja familiar utilizatorilor Macromedia, fapt ce înlătură senzația oarecum sufocantă dată de multitudinea de panouri flotante caracteristice versiunilor 5, 8, 9 și 10, nu tocmai intuitive în depistarea uneltelor necesare lucrului curent. Panourile se pot acum grupa, minimiza sau expanda, ajusta și atașa/detașa coloanei de panouri după dorință, în stânga sau dreapta, oferind un control nelimitat asupra interfeței, toate acestea pentru a oferi un spațiu de lucru mai plăcut și eficient.

Poate cea mai remarcabilă schimbare o oferă noul Object Panel, inspector de obiecte și proprietăți ale acestora, sensibil în funcție de context, un modul care centralizează atribute controlabile și modificabile (contururi, umpleri, fonturi și efecte), înlăturând astfel necesitatea lansării unor ferestre de dialog separate. Obiectelor vectoriale sau raster li se pot aplica nenumărate atribute și efecte raster ce pot fi ordonate/reordonate cu ușurință prin metoda drag-and-drop, suprapuse sau aplicate la nesfârșit; atributele multiple înlătură nevoia de duplicare a obiectului pentru a crea un anumit aspect al acestuia, făcând actualizarea mai rapidă și mai ușoară, iar filtrele Live Effects maximizează creativitatea designerilor, înglobând distorsiuni și efecte complexe fără a altera obiectul inițial, Freehand MX incluzând efecte vectoriale (Bend, Ragged, Duet, Sketch și Expand Path) și bitmap, deopotrivă (Bevel, Drop Shadow, Gradient Transparency).

Un nou panou cu o certă utilitate este Answers Panel, un standard al liniei de produse MX, prezentând o colecție de linkuri către tutoriale, informații tehnice, articole și proiecte prezentate structurat pe site-ul www.macromedia.com funcție ce implică desigur o conexiune la Internet, dar scutește utilizatorul de timp prețios dedicat căutării în site.

Și la capitolul previzualizării documentelor s-au adăugat noutăți, oferindu-le designerilor două moduri suplimentare, cele mai rapide fiind Fast Preview și Fast Keyline, o cale de a optimiza aspectul documentului prin reducerea cu un număr de pași a tranzițiilor de culoare și prin diminuarea textului.

Un alt avantaj asupra altor medii de producție grafică e considerat a fi mediul de lucru cu pagini multiple și pagini Master, reutilizabile ca fundal în documente multipaginate. Paginile multiple permit controlul și finisarea unui proiect în cadrul unui document unic, scutind utilizatorul de manipularea mai multor documente deschise individual, greu de întreținut, cu acest concept fiind cu putință simplificarea creării și întreținerii conceptelor de design ale unui proiect, la diverse dimensiuni, toate într-un singur fișier Freehand. Aplicația oferă un manager intuitiv de control al paginilor, fie că sunt destinate mediului tipografic (broșuri, cărți de vizită, reviste etc.), fie Web-ului.

Poate suna ciudat ca o caracteristică precum diagramele să creeze vreun interes într-o aplicație de grafică vectorială, dar dacă folosiți astfel de instrumente pentru construirea hărților site-urilor, organigramelor sau a altor grafice, veți găsi util instrumentul Connector Lines, instrument ce stabilește relații stabile între obiecte, extrem de ușor de utilizat: doar trasați-i calea între două obiecte, iar la o eventuală deplasare în document a acestora, linia conectoare își va schimba poziția. Mai mult, este suficient de inteligent pentru a găsi o cale între două obiecte, evitând eventualele intersectări. Desigur, aspectul liniilor conectoare poate fi personalizat după dorință, atribuindu-le diverse semnificații (liniile punctate, de pildă, sugerând un alt tip de cale).

Instrumentele noi introduse în această versiune Freehand confirmă strădania dezvoltatorilor Macromedia de a afla direct de la utilizatorii profesioniști ce unelte și facilități și-ar doresc să întâlnească în această aplicație. Extrude Tool, un astfel de instrument până nu demult disponibil ca un plugin separat, oferă nu doar metode de extrudare ce simulează tridimensionalitatea, ci și o capacitate nelimitată de editare la nivel de unghi și adâncime (prin manipularea celor două puncte de control), și a altor atribute, controlabile din Object Panel: umplerea suprafeței, luminozitatea și profilul. Toate aceste detalii conferă o senzație de lucru în mediu 3D, fiind desigur doar o simulare bidimensională a acestuia, acțiuni specifice programelor 3D, ca rotații, fiind practic imposibile.

Un alt instrument - Eraser Tool -, familiar utilizatorilor Macromedia Flash și de altfel similar cu cel de ștergere a pixelilor dintr-un editor bitmap, își dovedește extraordinara utilitate în cazul în care se dorește o mai fină editare a punctelor (nodurilor) desenului vectorial, eliminând o grămadă de timp și pași pierduți cu editări migăloase.

Una din cele mai interesante unelte asupra căreia s-a îndreptat atenția dezvoltatorilor este probabil Blend Tool, îmbunătățită în comparație cu cea existentă în versiunea anterioară, care era nu tocmai inspirat plasată în bara de unelte Combine Tools. Cu Blend Tool se pot realiza tranziții între două forme vectoriale, printr-un simplu gest de conectare a celor două obiecte, fiind încă un sprijin în creativitatea utilizatorilor ce cunosc potențialul unui astfel de instrument.

Alături de aceste instrumente, Freehand MX oferă altele noi, sau îmbunătățiri ale celor deja existente: Macromedia Standard Pen Tool, combină caracteristicile celui similar din Flash MX și Fireworks MX cu acțiunile instrumentului Pen clasic, familiar ilustratorilor, având în plus o funcție "rubber banding" de previzualizare a efectelor pasului următor. Calligraphic Stroke, poate o unealtă mai puțin spectaculoasă, este capabilă de conversia unei tușe și multiplicarea sau deformarea acesteia de-a lungul unei căi, cu posibilități multiple de control asupra caracteristicilor, creând aspecte caligrafice necesare în anumite proiecte. Și editarea formelor elementare capătă noi atribute, ca de pildă, rotunjirea colțurilor dreptunghiurilor, convertirea elipselor in arcuri de cerc sau transformarea poligoanelor în stele cu vârfuri editabile.

Opțiunile gradientelor au suferit îmbunătățiri și adăugiri, prin înmulțirea tipurilor de umplere și moduri de aplicare, ca Repeat și Reflect, bazate pe gradiente simple, și totodată printr-un control mai riguros al unghiului și distribuirii culorii. O funcție la fel de utilă, introdusă în această versiune Freehand ar fi Output Area, o modalitate de definire a porțiunii dintr-un document ce se dorește a fi expediată spre tipar, ori exportată în alte documente, cu posibilități de redimensionare și salvare o dată cu salvarea întregului document.

Creați animație independentă de linia de timp, tratând straturile (layers) ca o serie de cadre, apelând funcția Release To Layers ce detașează obiectele grupate sau combinate cu unealta Blend Tool, sau obiectele atașate unei căi, sau textele, acțiune ce le distribuie pe fiecare într-un layer independent, similar apelării funcției Distribute to Layers, în Macromedia Flash.

Cu această facilitate de distribuire pe straturi construiți cu ușurință animații pentru Macromedia Flash, Fireworks sau alte aplicații, profitând de patru tipuri de efectele de animație, în funcție de modalitatea de detașare și distribuire a obiectelor: distribuire succesivă (sequence) pentru o animație standard, Build pentru a crea un efect aditiv, Drop - substractiv sau Trail, pentru a obține un efect de mișcare.

Flash a devenit un standard în grafica vectorială Web, datorită fișierelor de animații de dimensiuni reduse, ușor de descărcat comparativ cu formatele bitmap, ca GIF. În baza acestui fapt, nu e o surpriză prezența suportului Flash în Freehand MX, programul permițând editări ale animațiilor din interiorul acestuia. Ținând cont de uneltele Flash pentru desen vectorial destul de stângace, integrarea cu Flash e un lucru excelent în sprijinul designerilor Web.

Similar, Freehand oferă integrarea fără cusur cu Fireworks MX, prin importul/exportul și editarea textului și a obiectelor create în Fireworks. Integrarea cu suita Macromedia MX se face dovedită și la nivelul creerii animației flash direct din Freehand.

Panoul Navigation Panel acceptă atașarea de acțiuni de navigare obiectelor, pentru exportul în format HTML sau SWF, acestea fiind cele de bază: GoTo and Stop, GoTo and Play, Get URL, Play and Stop, Print, Full Screen, Start/Stop Drag, Load/Unload Movie și Tell Target.

Funcțiile efectelor raster incluse în Freehand MX, cât și transparența pe vectori deschid noi posibilități designerilor, operațiuni ce obișnuiau să implice mai multe aplicații fiind acum realizabile într-o singură aplicație.

Destinat designerilor și graficienilor ce lucrează în mod curent cu programe Macromedia MX, ca Dreamweaver, Fireworks și Flash, Freehand MX servește atât ca aplicație vectorială autonomă, cât și ca unealtă pentru creație de grafică Web, oferind un spațiu de lucru mai inteligent administrat, un set nou de unelte excelente și caracteristici ce nici o altă aplicație de gen nu le oferă.

 


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro