Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   
Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


  PC MAGAZINE Decembrie 2003
[ Software ]

Programarea grafică cu LabVIEW 7 Express  PUNCTAJUL OBTINUT

Ionuț Ghionea

Dezvoltarea rapidă a tehnicii de calcul și creșterea continuă a performanțelor componentelor hardware și ale programelor utilizate în cadrul acestora au condus la posibilitatea implementării lor facile în structura sistemelor de măsurare din diferite domenii. De la laboratoarele de cercetare didactice până la unități de producție din toate sectoarele economice, măsurarea diverselor mărimi, monitorizarea sau comanda proceselor sunt aproape întotdeauna realizate prin intermediul unor componente computerizate.

Datorită interfeței grafice prietenoase și intuitive, precum și ansamblului de pachete de funcții și proceduri extrem de variate și puternice, LabVIEW a devenit aproape un standard în cadrul sistemelor de măsurare computerizate, dar și în realizarea programelor de uz general.

Creat și dezvoltat de National Instruments, lider mondial al instrumentației virtuale, LabVIEW 7 Express reprezintă încununarea a peste patru ani de efort ingineresc în domeniul măsurărilor și automatizărilor. LabVIEW 7 Express simplifică modul în care pot fi create aplicații de măsurare și automatizare, extinzând, simultan, gama de platforme pe care aceste aplicații pot fi implementate. Astfel, începând cu această versiune, aplicațiile LabVIEW pot fi transferate pe PDA-uri (Personal Digital Assistant) ce rulează unul din sistemele de operare Palm OS sau Microsoft Pocket PC 2002.

Noutățile versiunii 7 sunt sesizabile încă de la primul contact cu panoul unui nou instrument virtual: un caroiaj (cu pas configurabil) la care elementele de control sau indicatoare pot fi aliniate, o manieră mai rapidă de dimensionare a obiectelor, un comportament mult îmbunătățit al modului în care diversele unelte se autoselectează. De asemenea, au fost introduse o serie de noi elemente, precum cele de tipul Time Stamp (care folosesc date cu valori specificate prin intermediul unui calendar) sau cele de tipul Tree. Elementele de pe Panou dispun în meniurile proprii de o opțiune Properties, la a cărei apelare utilizatorul dispune de o fereastră de configurare în care poate stabili rapid caracteristicile elementului respectiv. Diagrama aplicației conține, de asemenea, numeroase noutăți. Structurile Sequence pot fi acum afișate în varianta Flat, în care ferestrele structurii apar simultan pe ecran. Buclele repetitive în care există valori ce trebuiesc transferate de la o iterație la alta dispun acum de o componentă Feedback Node, ce joacă rolul unui registru de transfer. La efectuarea legăturilor în diagramă, traseul firelor se modifică automat astfel încât să nu se suprapună peste componentele deja existente în diagramă.

Facilitatea cea mai importantă a actualei versiuni este reprezentată de noile VI-uri Express (VI = Virtual Instrument). Atunci când simbolul unui astfel de VI este selectat din paleta de funcții și este dispus în diagramă, se deschide automat o fereastră de configurare a proprietăților VI-ului respectiv. Versiunea a 7-a pune la dispoziția utilizatorului peste 40 de VI-uri Express, prezente în aproape toate meniurile paletei de funcții, reducând semnificativ timpul necesar programării unei aplicații, indiferent de complexitatea acesteia.

Spre exemplu, meniul pentru funcții numerice conține VI-ul Formula, acesta dispunând de o fereastră de configurare în care se poate specifica o expresie matematică multivariabilă, oferind, astfel, utilizatorului o mai mare libertate de lucru.

Funcțiile de procesare și analiză a semnalelor sunt foarte bine reprezentate în familia VI Express, permițând definirea într-un timp scurt a unor algoritmi evoluați de prelucrare a datelor experimentale.

Mai mult, LabVIEW 7 nu numai că pune la dispoziție VI-uri Express în rol de componente prefabricate ale unei aplicații, dar oferă și template-uri pentru aplicații generale, într-un domeniu larg, de la tehnici elementare de programare și până la tehnici de simulare a proceselor cu evenimente discrete sau algoritmi generali de prelucrare a datelor experimentale. Biblioteca de template-uri este completată de un motor de căutare a exemplelor direct pe site-ul web al National Instruments, utilizatorul având, astfel, acces la câteva mii de aplicații ce pot fi studiate și utilizate.

Alături de VI-urile Express și template-uri, LabVIEW 7 Express pune la dispoziția utilizatorului două unelte pentru configurarea și testarea interactivă a sistemului de măsurare sau de control al instrumentelor. Astfel, DAQ Assistant oferă o interfață pentru configurarea, testarea și programarea achiziției de date, iar Instrument Assistant permite configurarea parametrilor necesari comunicației cu instrumente de măsură prin protocoale GPIB, PXI, VXI, USB, Ethernet sau serial. Pe lângă configurarea modului de comunicație, Instrument Assistant permite testarea și chiar dezvoltarea de drivere simple pentru instrumentele respective.

 


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro