Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   
Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


  PC MAGAZINE Decembrie 2003
[ Software ]

 

Macromedia Fireworks MX 2004

 
PUNCTAJUL OBTINUT
Cerințe de sistem: Intel Pentium III 600 MHz sau echivalent, Windows 98 SE, 2000 sau XP, 128 MB RAM (recomandat 256 MB), 150 MB hard disk.
Ofertant Romsym Data
tel.: 021-323.14.31

Fireworks MX 2004

Elena Netea

Conceput inițial ca o unealtă de grafică Web relativ simplă, s-a dezvoltat de-a lungul anilor devenind o aplicație cu destinații multiple, de creare și editare de imagine și totodată de animații Web și optimizare, unelte ce i-au permis nu doar supraviețuirea ci chiar și prosperitatea în mijlocul atâtor programe specifice puternice, cum e de pildă Adobe Photoshop. Cu toate că Fireworks satisface majoritatea cerințelor utilizatorilor, este dezvoltat în scopul de a completa, nu neapărat înlocui aplicații de vârf. Dacă realizați grafică pentru tipar, Fireworks nu poate înlocui Photoshop, însă în mediile mixte, Web și print, este cu siguranță o alegere potrivită, putând fi folosit cu eficiență în orice împrejurare ce pretinde crearea și manipularea graficii vectoriale și raster.

Pentru cei încă nefamiliarizați cu acest produs, Fireworks e neobișnuit în această privință, a înglobării caracteristicilor cunoscute altor aplicații, vectoriale si bitmap, fiind unic în privința integrării acestora. O aplicație ca Photoshop este excelentă în lucrul cu imagini bitmap, însă inadecvată celor vectoriale, pe când Macromedia FreeHand sau Adobe Illustrator fac față cu succes tratării vectoriale, însă nu mai mult. Adăugând aici capacitatea de creare și manipulare a animațiilor bazate pe cadre, o gamă largă de funcții Web, efecte în timp real, unelte de desen vectorial, obținem o aplicație grafică complexă. Compresia JPEG este excelentă, comprimând fișierele mai eficient decât orice altă aplicație specifică, menținând imaginile la o calitate superioară, acest fapt propulsând în ultimii ani Fireworks în rândul concurentelor.

Una dintre cele mai utile funcționalități ce se face remarcată în această versiune este interfața tabulară, cu care ne-am familiarizat deja din Dreamweaver, sistem accesibil utilizatorilor mediului Windows ce pot accesa mai ușor documentele deschise printr-un clic pe eticheta (tab-ul) corespunzătoare, din partea superioară a ecranului;în versiunile anterioare designerii erau nevoiți să minimizeze și maximizeze fișierele deschise, pentru a profita la maxim de spațiu în cazul lucrului cu fișiere multiple. Este astfel evidentă tendința de eficientizare a fluxului de muncă, caracteristică produselor întregii familii Macromedia MX 2004, inclusiv interfața cu utilizatorul modificându-și simțitor aspectul, renunțându-se la textul minuscul ce o făcea aproape inaccesibilă unui anumit segment de utilizatori. Ca alte produse Macromedia, Fireworks operează cu un sistem de panouri grupabile ce pot fi ancorate, atașate lateral interfeței, sau repartizate după nevoi în orice zonă a spațiului de lucru.

Ca o tușă de noutate, poate minoră dar binevenită în unele cazuri, putem menționa fereastra de întâmpinare, specifică familie MX 2004, fereastră din care se pot selecta cu ușurință o serie de acțiuni (lansarea unui fișier nou, accesarea celor mai recente, asistent și tutoriale). Cei mai avansați pot însă renunța la această facilitate, deselectând-o.

Alte caracteristici comune produselor MX 2004 împărtășite de către Fireworks sunt definirea de site-uri, management-ul de fișiere și Inspectorul de Proprietăți; acesta din urmă, similar celui din Dreamweaver, a suferit și el modificări, îmbunătățind considerabil productivitatea prin eliminarea necesitatății permutării între multiplele panouri pentru inspectarea și modificarea obiectului, textului sau proprietății obiectului în uz. Un element util îl constituie noul buton Fit to Canvas, încorporat în același Inspector de Proprietăți, ce oferă cu siguranță o economie de timp accelerând operațiuni obișnuite de decupare a spațiului neutilizat într-un document sau modificare a foii de lucru. Comunicarea cu alte produse Macromedia e încurajată și prin incuderea suportului FTP ce facilitează transferul de fișiere de la și către server, sau le poate comprima automat și expedia prin email membrilor echipei, și operatorul de verificare (check-in/check-out) a versiunilor unui fișier, util în prevenirea suprascrierii de către alți membri ai echipei.

Executarea proiectelor este eficientizată mulțumită acestor noutăți prezentate mai sus, constatându-se progrese și la nivelul accelerării manipulării imaginilor de mari dimensiuni și a efectuării sarcinilor consumatoare de memorie (operațiuni mai rapide cu până la 85% în unele cazuri), cât și a altor funcții uzuale, cum ar fi redimensionările, aplicări de efecte și pensule și editări de text.

Fireworks MX 2004 include și un suport Roundtrip pentru fișiere server-side (ca CFM, PHP, ASP), accelerând fluxul muncii prin manipularea tabelelor și a codului generat manual sau cu Dreamweaver.

Poate cea mai supărătoare funcție a versiunii anterioare era imposibilitatea ca un fișier GIF sau JPG, odată deschis, să fie modificat după plac și apoi salvat direct sub aceeași extensie, în locul acestei proceduri designerii fiind nevoiți să optimizeze întîi imaginea, ca mai apoi s-o exporte în locația dorită. Noua versiune Fireworks scutește utilizatorii de tot acest ritual obositor permițând salvarea fișierului în format original cu un singur clic.

Noile unelte de desen oferă un control mai precis asupra imaginilor vectoriale și bitmap, înlăturând limitările impuse de obiectele de bază ca cercuri, dreptunghiuri, poligoane. Amintim aici noile Auto Shapes, obiect vectoriale inteligente care aderă unor reguli speciale pentru a simplifica crearea și editarea unor elemente vizuale obișnuite. Uneltele Auto Shapes creează grupuri de obiecte care, spre deosebire de alte obiecte grupate, posedă în plus puncte de control speciale în formă de diamant, fiecare punct fiindu-i asociat o anumită proprietate a formei ce-i va determina aspectul vizual. Majoritatea acestora oferă scurte descrieri intuitive privitoare la modul în care vor afecta obiectul. Fireworks MX 2004 aduce 20 astfel de forme predefinite, dintre care 11 de bază și 9 mai complexe, toate utile în anumite cazuri. De pildă, forma Stea creează un obiect cu 3 până la 24 puncte, acestea putând fi adăugate sau reduse, colțurile obiectului ajustate sau rotunjite. Altele ar fi Săgeata, ce poate fi curbată și ajustată după dorință, Cercul ce poate fi feliat, bula de dialog, roata zimțată, cubul, cilindrul, ceasul... Unele obiecte sunt utile îndeosebi în crearea graficelor complexe, ca de exemplu organigramele, altora, aparent inutile, urmând să le descoperiți singuri utilitatatea J . Unii utilizatori Fireworks pot găsi supărătoare imposibilitatea de a crea și salva noi forme într-o configurație mai des folosită, fără a apela la cunoștințe de Java Script. Cu timpul există promisiunea ca alte asemenea obiecte predefinite să poată fi descărcate din secțiunea Extensii a site-ului www.macromedia.com.

Cu toate că Adobe Photoshop este încă alegerea profesionistă în editarea de imagine, fiecare nouă lansare Fireworks include funcționalități adiționale. De această dată Macromedia s-a dedicat în special editării imaginilor digitale, incluzând noi unelte: de reducere a efectului de ochi roșii (Red Eye Removal Tool), o funcție de înlăturare și înlocuire a culorilor (Replace Color Tool), trei tipuri de Motion Blurring, linii punctate simple, duble sau triple (Dashed Strokes), și gradient pe contur (Contour Gradient), o funcție populară introdusă inițial în FreeHand MX. Fireworks MX 2004 e dotat cu un pachet serios de Efecte Live, similare cu filtrele normale întâlnite în orice alt program grafic evoluat, permițând în plus activarea sau dezactivarea acestora după dorință. Orice combinație de astfel de filtre poate fi salvată ca Stil, cu opțiuni editabile, modificabile în timp real, pentru o reutilizare ulterioară. Filtrele native, precum și oricare altele externe, create de dezvoltatori terți pot fi folosite ca Efecte Live, aplicabile deopotrivă elementelor vectoriale sau raster.

Fireworks include și noi posibilități de personalizare a aspectului textului pentru îmbunătățirea lizibilității acestuia cu efecte perceptibile îndeosebi la mici dimensiuni, oferind noi setărilor de anti-alias (System Anti-Alias, Custom Anti-Alias).

În numele aceleiași integrări cu produsele pachetului Macromedia MX 2004, limitările impuse de fonturi și encoding sunt înlăturate, putând fi folosit orice font suportat de sistemul de operare, inclusiv setul de caractere double-byte.

Fireworks MX 2004 îmbină unelte destinate graficii vectoriale și bitmap, fiind la fel de simplă crearea imaginilor statice, animațiilor simple, liniare, cât și a elementelor vizuale impresionante precum rollover-e, bare de navigare și meniuri pop-up într-o varietate de stiluri, fără apelarea la cunoștințe de programare. Toate acestea, cât și încorporarea de funcții pretinse unui program de manipulare raster, efectelor Live și Photoshop, sunt motive puternice pentru a îmbrățișa acest produs de către designerii restricționați de programe pretențioase și operațiuni nesfârșite de convertire cu acuratețe a imaginilor pentru web.

 


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro