Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   
Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


  PC MAGAZINE Decembrie 2003
[ Comunicatii ]

 

Nokia NGage
Imaginea mărită

 
PUNCTAJUL OBTINUT

Telefon mobil, consolă de jocuri, greutate 137 g, timp de convorbire 4 ore, timp de așteptate 200 ore, sistem de operare Symbian 6.1, USB 1.1, HSCDSD, GPRS, Wap 1.2.1, XHTML, Java, Bluetooth, SMS, MMS, IMAP, POP 3, SMTP, MIME 2, carduri MMC (32/64/128 MB).
În România prin distribuitorii autorizați Nokia, www.nokia.ro

Fenomenul NGage. (Nu se știe niciodată)

Cristian Lăcraru

Dacă te uiți la el poate nu o să îți dai sema despre ce este vorba. Mai ales dacă nu l-ai mai vazut niciodată. Nici măcar în reclame. Deși îl cunoșteam destul de bine am încercat să îmi imaginez că este prima dată când pun mâna pe un astfel de echipament. Am încercat să văd care este senzația și impresia unui prim utilizator al unui NGage. Căci despre Nokia NGage este vorba în materialul următor. La scurt timp de la lansarea sa pe piața din România, Nokia NGage și-a semnat condica de prezență și în laboratorul nostru de teste.

Să începem cu începutul

Având ca "părinte" Nokia, primul gând legat de NGage este acela de telefon mobil. Și este cât se poate de adevărat. În mare parte este vorba de un telefon. Problema devine foarte limpede în momentul în care desfacem capacul din spate și vedem locașul dedicat SIM-ului. Este clar. E un telefon, iar de acum încolo așa îl vom denumi.

Telefonul NGage

Primul lucru la care m-am uitat îndeaproape la capitolul telefonie a fost să caut difuzorul și microfonul. Pentru că de ele ai nevoie în majoritatea timpului dedicat unei convorbirii. Dacă mai este altcineva pe lângă tine citește mai întâi manualul, ca să nu te faci de râs J. Pentru că nici prin cap nu o să-i trecă nimănui că poziția de bază pentru convorbire a unui telefon este "pe dungă", adică perpendicular pe ureche. Sincer să fiu nu am mai întâlnit la nici un alt model un astfel de artificiu. Puteți privi mai atent imaginea alăturată. În timpul efectuării unei convorbiri este nevoie de ceva mai multă atenție pentru a nu apăsa accidental alte taste. Pentru ambele mâini problema este aceeași. Când telefonul stă cu fața în jos degetul mare al mâinii drepte nu are o poziție prea comodă. În cazul mâinii stângi în special degetul arătător poate face probleme. Poate însă că în timp utilizatorul se poate obișnui.

În rest, în materie de tehnologie Nokia NGage este îndopat. Iată câteva funcții prezente la bord: USB 1.1, HSCDSD, GPRS, Wap 1.2.1, XHTML, Bluetooth. Sunt suportate mesajele tip SMS și MMS, precum și protocoalele IMAP, POP 3, SMTP, MIME 2. Ce nu am găsit? InfraRoșu. Și cred că era cât de cât necesar, știind fiind faptul că cel puțin pentru moment la noi în țară utilizatorii au mai mare acces la InfraRoșu decât la Bluetooth. Funcțiile de telefonie mobilă sunt îndeplinite foarte bine de Nokia NGage. Pentru o mai bună organizare există și un calendar, un calculator, în principal cam tot ceea ce găsești și la alte surate, legat de telefonie, listă de contacte și alte mici alte aplicații derivate.

Jocul NGage

O a doua funcție importantă cu care se remarcă Nokia NGage este cea de consolă de jocuri. Deși pare ceva mai greu de crezut chiar este adevărat. Asemănarea cu o consolă de jocuri apare în primul rând din așezarea butoanelor. Poziția de lucru a telefonului pentru jocuri este orizontală, mâinile având acces fiecare la un set de butoane, iar ecranul fiind plasat în centru. Pentru a da un efect vizual mai bun jocurilor ecranul este mai mult înalt decât lat. Jocurile sunt stocate pe carduri MMC. Sunt acceptate carduri cu o capacitate de 32 MB, 64 MB sau 128 MB. Dacă doriți să introduceți sau să schimbați un card este neapărat nevoie să scoateți bateria telefonului. Numai așa puteți avea acces la locașul pentru card. Pornirea telefonului, bootarea, durează aproximativ 25 de secunde. Am observat că acest timp este asemănător indiferent dacă există sau nu introdus un card cu jocuri. Accesul la card este destul de rapid. Jocul se încarcă relativ repede, nu înainte de a-ți face o scurtă trecere în revistă a companiilor producătoare (este vorba de cei care au participat la realizarea jocului). Și pot apărea nume destul de mari: Sega, THQ, Activision, Eidos. Jocurile sunt foarte cunoscute (noi am avut Pandemonium și Tomb Raider), de aceea imboldul de a intra într-o astfel de atmosferă este și mai mare. Imaginea este foarte bună pentru ecranul unui telefon mobil. 3D-ul jocurilor este simțit din plin. Pentru comanda personajului mâna stângă are în principal rolul de direcționare, ajutorul fiind dat de o tastă cu acces în cinci direcții. Tot de aici se poate însă intra și în meniul pricipal al jocului. Mâna dreaptă are ceva mai multe taste, fiind vorba de tastele de acțiune din joc (săritură, foc, pași laterali...). În timpul jocului am întâmpinat ceva mici dificultăți în manevrarea butoanelor din partea dreaptă, numărul celor active fiind în unele jocuri ceva cam mare, poziționarea degetelor fiind esențială. Căștile amplifică și mai mult dinamismul jocului acestea reprezentând accesoriul care te face să te transpui cu totul în acțiunea de pe ecran.

Dacă te plictisești de un joc poți cumpăra altul. Adică mergi la magazin și iei alt card MMC, cu un alt joc. Operațiune extrem de simplă de altfel. Însă cea mai interesantă opțiune prezentă pe NGage este posibilitatea de a juca în rețea (utilizând rețeaua de tefonie mobilă) cu alți posesori ai unui astfel de telefon. Aici intervine însă și operatorul care oferă serviciile, pentru rularea corectă a unui joc fiind nevoie de o anumită rată minimă de transfer.

Alte funcții

Nokia NGage nu este doar un telefon sau o consolă de jocuri. Pe lângă aceste funcții, considerate majore, specialiștii de la Nokia au mai adus și altele. Pentru că majoritatea modele noi de terminale mobile Nokia au implementat un radio FM, NGage nu face excepție. Ce are însă diferit acest model... un buton dedicat ce lansează aplicația radio. Mult mai simplu și mai rapid. În afară de radio a mai fost implementat și un player cu care puteți asculta de exemplu MP3-uri.

Design

Designul lui Nokia NGage este extrem de interesant. Nu am putut să mă pronunț asupra impactului exact pe piață și fiabilității sale, dar pot spune cu siguranță că atrage privirile oricui. În total pe fața telefonului sunt disponibile 22 de butoane. Eranul plasat în mijloc, încadrat de taste nu este o noutate la Nokia. Același model îl respectă și terminalul 5510. Numai că aici ecranul, așa cum am mai spus, este pe verticală, adică mai mult înalt. Au fost implementate două difuzoare, unul pentru ureche, iar celălalt pentru jocuri. Carcasa este compactă și pare destul de rigidă, chiar dacă este realizată în totalitate din plastic. Prizele pentru căști și microfon (handsfree) sunt plasate pe laterală, cu fața spre utilizator. Nu am văzut încă o husă și din această cauză nu pot spune dacă mufele pentru aceste prize încomodează în vreun mod așezarea telefonului în husă. Dacă însă îl puneți direct în buzunar, pe lung, pot apărea unele probleme.

Concluzii

Nu știu dacă NGage va deveni un fenomen. Este însă foarte posibil ca acest lucru să se întâmple, așteptările fiind mari. Există chiar un site dedicat acestui termininal: http://www.n-gage.com/R1/en/home.html. Până la o consolă de jocuri adevărată mai este ceva drum. Primul pas a fost însă făcut, zic eu cu destul de mare succes. NGage a fost prezent în laboratorul nostru aproximativ două săptămâni. Pe parcursul utilizării sale am avut parte și de ceva mici blocaje de soft. Nu am reușit să îmi dau seama de unde proveneau. M-am bucurat însă pentru faptul că nu s-au repetat.

Nu cred că se poate spune în acest moment că Nokia NGage este un telefon sau o consolă de jocuri nemaipomenită. Este prematur. Va mai trece ceva timp până când utilizatorii, cei care vor "uza" telefonul la maxim, vor putea da verdictul. Nokia NGage este însă primul terminal mobil care se avântă cu adevărat în lumea distracției, în lumea jocurilor, prezentat în laboratorul nostru. Probabil că în viitorul nu foarte îndepărtat și alți producători vor avea în calcul astfel de terminale. Nokia rămâne însă prima companie care atacă în mod serios acest sector, acest nivel.

Probleme în convorbire cu apăsarea tastelor: în timpul efectuării unei convorbiri este nevoie de ceva mai multă atenție pentru a nu apăsa accidental alte taste. Pentru ambele mâini problema este aceeași. Când telefonul stă cu fața în jos degetul mare al mâinii drepte nu are o poziție prea comodă. În cazul mâinii stângi în special degetul mic poate face probleme.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

deltafri

Concurs de Grafica Digitala si Web Design

www.agora.ro

www.agora.ro