Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   
Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


PC MAGAZINE DECEMBRIE 2002
[ Componente ]

SiS nu se dezminte - Abit SR7-8X, Asus P4S8X

Ștefan Iliescu

Producătorul de cipuri SiS (Silicon Integrated System) atrage în ultima perioadă tot mai mult atenția asupra sa, prin produsele foarte bine apreciate. Problemele legate de compatibilitate și de performanțele scăzute au fost rezolvate de inginerii firmei. În plus, un cipset pentru Pentium 4 aprobat de Intel elimină toate bătăile de cap generate de eventualele procese intentate de gigantul american.

AGP 8X este probabil facilitatea care va atrage pe cei mai mulți gameri, însă primele jocuri care vor folosi cu adevărat lățimea de bandă oferită de această interfață vor fi disponibile abia anul viitor. Suportul oferit pentru memoria DDR333 și FSB la 533 MHz reprezintă de asemenea câștiguri importante ale cipsetului SiS 648. Chiar dacă neoficial este suportată și memoria DDR400, nu am realizat teste și în această configurație.

Abit SR7-8X

Caracteristici
Teste de performanță
PUNCTAJUL OBTINUT

Preț informativ: 96,5 $ (fără TVA).
Garanție: 24 luni.
Distribuitor Tape Computer,
tel.: 021-330.57.83.

Abit SR7-8X
Încă de la prima vedere placa pare să fie construită pentru cei mai puțin preocupați de multiplele facilități suplimentare oferite de mulți producători, iar acest lucru este dovedit de spațiul aerisit dintre componente. Ținând cont de acest aspect, nu mi-a fost foarte clar de ce conectorul de alimentare de 12 V a fost plasat lângă NorthBridge, între socket și AGP. În schimb, slotul AGP a fost plasat destul de departe de capetele sloturilor de memorie, astfel încât nu veți avea probleme cu instalarea uneia sau alteia dintre cele două componente.

Una dintre facilitățile care au făcut din Abit un producător căutat se numește SoftMenu, iar SR7-8X nu face excepție de la regulă. Placa este aproape total lipsită de jumperi, singurul prezent fiind cel pentru curățarea BIOS-ului. Așa cum știm, prin intermediul SoftMenu se pot modifica frecvențele de funcționare și tensiunile de alimentare pentru procesor și memorie. FSB-ul poate fi setat între 100 și 200 MHz.

În teste placa s-a comportat excelent, motiv pentru care a primit punctaj maxim. O placă pentru Pentium 4 cu AGP 8X, DDR333 și USB 2.0, la un preț mai mic de 100 de dolari nu poate fi decât o alegere reușită.

Asus P4S8X

Caracteristici
Teste de performanță
PUNCTAJUL OBTINUT

Preț informativ: NS. Garanție: NS.
Distribuitor Romsoft,
tel.: 021-224.03.33.

Preț informativ: 140,9 $ (fără TVA).
Garanție: 36 luni.
Distribuitor Ultra Pro Computers,
tel.: 021-211.70.90.

Asus P4S8X
Pentru că am pomenit de plasarea conectorului de alimentare de 12 V la placa Abit, este de apreciat că această problemă nu mai există la P4S8X. În plus, ca în cazul tuturor plăcilor Asus pentru P4, conectorul specific de 5 V pentru AGP este dublat de un conector standard, pentru cei care dețin o sursă normală și doresc să facă trecerea la P4, fără să achiziționeze și altă sursă de tensiune.

Pe placă se află trei conectori IDE ATA/133. Doi dintre aceștia sunt controlați de SouthBridge, iar al treilea se află în grija controlerului Promise PDC 20376, care administrează și cei doi conectori Serial ATA. Pe cel de-al treilea conector IDE se poate instala un singur hard disk, care poate funcționa în RAID împreună cu discurile Serial ATA.

Evident, acest scenariu este doar teoretic deocamdată, hard disk-uri Serial ATA nefiind încă disponibile.

Spre deosebire de placa Abit, P4S8X oferă o mulțime de facilități suplimentare, cum ar fi Serial ATA, RAID sau FireWire, însă tot spre deosebire de SR7-8X funcționarea în teste a prezentat o serie de probleme. În timpul instalării sistemul a repornit fără să fie forțat, chiar dacă setările din BIOS erau pe valorile implicite. La un moment dat am reușit stabilizarea sistemului, iar comportarea ulterioară m-a făcut să pun problemele inițiale pe seama faptului că aveam de-a face cu o placă de test. Chiar și așa, rezultatele s-au situat sub modelul Abit.

 


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

Concurs de Grafica Digitala si Web Design

www.agora.ro

www.agora.ro