Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   
Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


PC MAGAZINE DECEMBRIE 2002
[ Software ]


se poate schimba dimensiunea clusterelor


Puncte de control


Teste de performanță

Preț informativ: 88 EUR (fără TVA).
Distribuitor Romsym Data,
tel.: 021-323.14.31.

Magia transformării - PowerQuest Partition Magic versiunea 8.0

Șerban Păduroiu

O lecție de mult învățată impune separarea programelor și a documentelor prin aranjarea în partiții distincte. Dar creșterea dimensiunii, atât a hard disk-urilor, cât și a programelor în sine și a documentelor rezultate face operația de întreținere a sistemului de fișiere extrem de dificilă. Numai un vrăjitor autentic poate accepta această provocare, programul PartitionMagic produs de către firma Power Quest ridicându-se la înălțimea sarcinii.

Recent lansata versiune 8 a acestui program este rezultatul unei îndelungate experiențe, cei care au avut ocazia să utilizeze una dintre versiunile anterioare apreciindu-le utilitatea. Versiunea 8 aduce pe lângă o interfață actualizată (mai prietenoasă) și facilități deosebite. Ca și în versiunile anterioare, puteți executa diferite operații asupra partițiilor deja existente pe hard disk, chiar în condițiile în care acestea conțin în proporție de 90% date. Puteți crea partiții noi, puteți formata (în acest caz evident se pierd datele), puteți redimensiona, muta, copia, împărți sau uni partițiile existente pe disc. Deși probabilitatea apariției unor probleme este destul de mică este extrem de indicat să vă salvați datele esențiale pe un alt disc sau pe o unitate de stocare externă. De ajutor în această operație vine o componentă a PartitionMagic, utilitarul DataKeeper. Acesta poate monitoriza evoluția sistemului de fișiere actualizând modificările realizate în timp, cu posibilitatea de a stoca mai multe versiuni ale aceluiași fișier.

Pentru cei care doresc să experimenteze noi sisteme de operare, sunt incluse în pachet două utilitare care permit instalarea în partiții separate a noilor sisteme de operare și posibilitatea alegerii dintr-o listă afișată la pornirea calculatorului a celui dorit. De remarcat este posibilitatea de a face inaccesibile partițiile sistem neutilizate ceea ce reduce drastic șansa unor interacțiuni nedorite.

Așa cum se știe, magia folosită de nepricepuți poate provoca mari neplăceri. În încercarea de a preveni această situație, pe CD se găsește un manual în format electronic, care explică fiecare operație în parte, cu lux de amănunte. În 167 de pagini, găsiți alături de noțiuni elementare îndrumări și considerații asupra necesității și utilității fiecărei operații în parte, ca și a descrierii detaliate a realizării ei. Dacă lucrurile continuă să rămână învăluite în ceață, puteți viziona unul dintre fișierele multimedia plasate pe CD, care arată, pas cu pas, cum se realizează operația dorită. Posibilitatea de a proteja lansarea în execuție a utilitarului printr-o parolă este o măsură de precauție binevenită, date fiind posibilitățile deosebite ale acestui program.

În urma rearanjării, este posibil ca literele ce identifică partițiile să fie schimbate. Utilitarul DriveMaper a fost conceput pentru a reactualiza referințele la numele partiției, indiferent că acestea se găsesc în scurtături sau în regiștrii.

Este posibilă convertirea în orice sens a partițiilor de tip FAT, FAT32 și NTFS. În plus, sunt suportate și Linux EXT3, GRUB, USB2, FireWire. Integrarea cu facilitățile similare din cadrul sistemelor de operare sau a utilitarelor realizate de alți producători necesită citirea cu atenție a capitolului dedicat din cadrul manualului în format electronic.

Instalarea programului a decurs fără probleme. Ca și în cazul altor programe, facilitățile oferite depășesc, în majoritatea cazurilor, necesitățile fiecărui utilizator în parte. Din toată gama operațiilor puse la dispoziție nu am putut verifica funcționarea cu unitățile externe conectabile prin legătură USB sau FireWire. Sub rezerva funcționării în aceste două cazuri cred că PartitionMagic versiunea 8 este o unealtă solidă și eficientă, un exemplu de magie albă.

Specificații: necesită minim procesor Pentium la 150 MHz, memorie 32 MB și spațiu pe discul hard 70 MB. Funcție de sistemul de operare și operațiile efectuate cresc și necesitățile. Poate lucra cu unități externe conectabile USB, USB2 și FireWire sub sisteme de operare MS Windows. Recunoaște RAID nivel 0 și 5. Dimensiune maximă 160 GB.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

Concurs de Grafica Digitala si Web Design

www.agora.ro

www.agora.ro