Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   
Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


PC MAGAZINE DECEMBRIE 2002
[ Componente ]

 

Teste de performanță
PUNCTAJUL OBTINUT

Preț informativ: 165 $ (fără TVA).
Garanție: 36 luni.
Distribuitor Flamingo Computers,
tel.: 021-222.50.41.

MSI și dintele albastru - MSI 845E Max2-BLR

Șerban Păduroiu

La baza construcției oricărui calculator stă placa de bază, alegerea ei fiind foarte dificilă, dată fiind varietatea extrem de mare a ofertei. Există doi producători de procesoare (Intel și AMD), patru producători de cipseturi pentru plăci de bază (Intel, VIA, SIS și AMD) și nenumărați producători de plăci de bază, fiecare dintre ei având unul sau mai multe modele pentru fiecare cipset. Aprecierea plăcilor de bază se realizează pe criterii care țin de performanță, stabilitate, posibilități de conectare a altor subsansamble sau echipamente externe unității centrale și, în ultimul rând, posibilități de overclocking sau, altfel spus, funcționare la valori mai mari a parametrilor standard. În această situațe, modelul 845E Max2-BLR, produs de către MSI, se alătură ofertei.
Această placă de bază este realizată pentru procesoare Intel Pentium 4 și Celeron, fiind construită în jurul cipsetului Intel 845E. Apariția acestuia nu este de dată recentă astfel încât placa nu oferă surprize deosebite din punctul de vedere al performanțelor ci este, putem spune cu siguranță pe baza rezultatelor din teste, tarată de utilizarea unei memorii cu viteză de 266 MHz. În schimb, se profită de experiența acumulată în realizarea altor modele dotate cu același cipset, designul acestui model fiind extrem de reușit, în pofida numărului mare de facilități oferite față de dotarea standard. De fapt, aici ajungem la punctul forte al acestei plăci de bază, principalul argument pentru achiziția ei: posibilitățile de conectare.

În pachet veți găsi tot ceea ce trebuie pentru o instalare și configuare corectă și ceva mai mult. Aici mă refer la prezența unui kit de conectare Bluetooth, dar despre asta mai târziu. Aveți manuale bine realizate pentru placa de bază, controlerul RAID și pentru Bluetooth, un ghid de instalare rapidă și toate drivere necesare împreună cu ceva utilitare.

Designul extrem de reușit este datorat plasării majorității conectorilor pentru cablurile de alimentare și de date foarte aproape de marginea plăcii, singura excepție fiind alimentarea cu 12V a plăcii care este plasată central, dar cele două fire constituie un impediment minor în calea unei asamblări elegante. Se poate spune și despre plasarea extrem de apropiată a slotului AGP de sloturile de memorie, montarea memoriei în slotul 1 fiind necesar să fie realizată înaintea montării plăcii video în slotul AGP, dar această problemă apare la majoritatea plăcilor de bază devenind în acest mod o generalitate.

Există integrat un controler IDE RAID, ceea ce permite fie obținerea unei siguranțe deosebite în funcționare, prin montarea a două discuri în RAID 0 (oglindă), sau obținerea unei viteze superioare de transfer, prin montarea lor în RAID 1 (întrețesere). Controlerul audio integrat oferă posibilitatea conectării unui sistem de boxe cu 6 canale (5.1), conectarea la acesta fiind disponibilă în mod analogic sau digital, în ultimul caz existând o interfață pentru cablu coaxial sau pentru cablu optic. Alături de porturile USB, este oferit și un sistem de patru leduri care permit realizarea unei diagnosticări rapide în cazul în care apar probleme la pornirea sistemului, înainte de încărcarea sistemului de operare. Alături de posibilitatea de conectare standard la o rețea UTP 10/100 aveți posibilitatea să folosiți kitul Bluetooth pentru conectarea cu dispozitive portabile sau cu alte sisteme.

În cele două cutii separate de cutia plăcii de bază veți găsi o antenă cu o cartelă de conectare într-un slot PCI și un stick USB care permite conectarea Bluetooth a unui alt sistem (construit nu neapărat cu o placă de bază MSI). Bluetooth este un standard de comunicare pentru dispozitive mobile care operează în spectrul de frecvențe de 2,4 GHz, are o acoperire mai mare de 10 m și poate realiza transferuri de date cu viteze de până la 100 KB. Inițial, termenul de conectare în rețea mi-a produs o mare dezamăgire, viteza de transfer fiind net inferioară soluțiilor tradiționale cu fir și chiar și fără fir. De fapt, Bluetooth a fost creat pentru a se putea realiza transferul datelor între dispozitive portabile cum ar fi telefoanele mobile, PDA-urile și calculatoare, fie ele fixe sau mobile. În cazul nostru, instalarea rețelei se face extrem de ușor, în cutie găsindu-se alături de drivere și un ghid. Deși nu am avut un telefon sau un PDA care să permită conectarea în acest mod, am reușit transferul de date între două sisteme. Viteza de transfer superioară celei obținute la conectarea în internet prin intermediul unui modem banal de 56K permite utilizarea cu succes a acestui tip de rețea pentru internet sharing, dar este destul de frustrantă în cazul în care doriți să încercați transferul de fișiere.

Alături de drivere există și un număr considerabil de utilitare care permit optimizarea funcționării sistemului și, profitând de stabilitatea ridicată în funcționare (probată prin lipsa oricărui fel de incidente în cele aproape 20 de ore de teste) există Fuzzy Logic 4, un utilitar care permite împingerea parametrilor standard de funcționare peste valorile standard. Acest lucru se poate realiza extrem de ușor și comod din mediul Windows, cu posibilitatea de a lăsa programul să determine limitele sigure în care se poate realiza forțarea sau puteți interveni personal setând valorile pe care le considerați cele mai potrivite. Nu trebuie uitat că totul se face pe răspundere proprie, garanția neacoperind deteriorarea procesorului, a plăcii de bază sau a oricărui alt subansamblu în cazul în care defectul a apărut în urma forțării.

MSI 845E Max2-BLR lasă o impresie generală extrem de favorabilă și constituie un concurent extrem de serios în cadrul oricărui proces de achiziție.

Specificații: socket 478, cipset 845E (Brookdale)/ICH4, controler I/O Winbond W83627HF, AmiBIOS v.3.31a, FSB 400/533 MHz, 3 sloturi memorie DDR266 (maxim 2 GB), controler IDE RAID (0 sau 1), AGP 4x, 6 sloturi PCI, onboard audio 6 canale cu ieșire digitală (coaxial și optic), rețea UTP 10/100, leduri de diagnosticare, interfață Bluetooth (antenă și cheie USB de conectare), 6 porturi USB 2.0.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

Concurs de Grafica Digitala si Web Design

www.agora.ro

www.agora.ro