Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   
Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


PC MAGAZINE DECEMBRIE 2002
[ Componente ]


Teste de performanță
PUNCTAJUL OBTINUT

Preț informativ: 125 EUR (fără TVA).
Garanție: 12 luni.
Distribuitor Avitech,
tel.: 021-320.73.31.

Mouse-ul spațial - Gyration Mouse Pro

Cristian Lăcraru

Am scos din cutie și am așezat pe birou acest mic ehipament ce se dorește a fi un mouse. Nu îmi erau foarte familiare butoanele, două de acțiune și unul foarte mic care, cu siguranță, nu putea avea rol de scroll, și mai ales forma generală pe care o avea. L-am întors pe spate și primul lucru pe care l-am văzut a fost bila caracteristică modelelor opto-mecanice. Era deci vorba despre un mouse! Tot pe spate se aflau dispuși și pinii necesari alimentării. Am putut în acel moment să trec oarecum în revistă și să pun cap la cap ceea ce am văzut. Era deci vorba despre un model cu bilă, fără fir ce funcționa cu acumulatori. Cum este normal la un model wireless trebuie să existe și o bază, de fapt lucul de unde se face conexiunea între mouse și calculator. Aici această bază are și rol de încărcător pentru mouse. În afară de faptul că aceasta trebuie alimentată (este livrat un astfel de dispozitiv), se conectează la calculator prin intermediul unei prize PS2 dar are livrat și un adaptor pentru conexiune serială. M-am uitat imediat în pachet după un CD de instalare. În afară de manual și două pliante, nimic. Așa că am luat manualul la răsfoit, operațiune ce durează puțin și face o mică introducere, necesară, asupra echipamentului.

La lucru
Am oprit sistemul, am conectat mouse-ul, și am repornit. Acesta a fost luat ca un model generic, fără instalare, ca și cum am fi instalat un mouse fără pretenții. Au urmat cam 20 de minute de obișnuire și "plimbare" a mouse-ului pe ecran. M-am obișnuit destul de greu cu forma sa, cu așezarea celor două butoane, și mai ales cu lipsa unei rotițe pentru scroll. Ceea ce nu am văzut la prima vedere mi-a fost deslușit clar în interiorul manualului. Este vorba despre un buton, ceva mai ascuns, care se află sub mouse, buton ce activează opțiunea "magic", rolul acestuia fiind de a dicta modul de lucru: plan sau spațial. Ce înseamnă aceasta. În modul plan echipamentul lucrează "normal", pe o suprafață plană, ca de exemplu un pad sau suprafața unui birou. În modul spațial (buton ținut apăsat) mouse-ul poate lucra în aer, datorită regimului giroscopic sub care lucrează. Practic: țineți mouse-ul în mână, îndepărtați-vă de monitor, apăsați butonul și lucrați de la distanță fără probleme. Mișcările mâinii sunt traduse de mouse și aplicate cursorului de pe ecran. La început o să ceară ceva timp procesul de "calibrare" al mâinii, și vor fi ceva mai greu de utilizat butoanele în timp ce țineți apăsat continuu butonul mai sus amintit. Poziția corectă de utilizare în cazul spațial este cea din imagine, cu degetul mijlociu pe butonul de comandă a modului de lucru și degetul mare poziționat pentru acționarea butoanelor specifice unui mouse. Trebuie ținut cont de faptul că în momentul în care se apasă "butonul magic", se consideră că mouse-ul este poziționat perpendicular și în mijlocul ecanului, fără a afecta poziția cursorului, de aici activându-se modulul de orientare, de sesizare a mișcării. Pentru precizie sporită și utilizare optimă în acest mod, am activat opțiunea "single click". Existența unui monitor cu o diagonală mai mare ar fi de și mai mare ajutor în mânuirea echipamentului.

De ce?
Unde este însă necesar un astfel de dispozitiv. Eu am găsit cel puțin două întrebuințări: cazul prezentărilor și cazul jocurilor tip shooter, prima variantă fiind de fapt cea indicată. Ar mai fi și cazul: pasionați de "nou și ciudat", dar asta e o categorie aparte. Ideea realizării unui astfel de echipament este excelentă, prestația sa pe întreg parcursul aflării în laborator fiind una ireproșabilă. Durata de obișnuire este scurtă și beneficiile aduse trebuie luate obligatoriu în considerare. Ar mai trebui spus aici că bateria cu care este dotat este tip acumulator și asigură o perioadă de lucru de aproximativ 13 ore de utilizare continuă.

Specificații: operare până la 13,3 m, 8 canale radio, conectare PS2, utilizează tehnologiilor mouse-ului cu bilă, wireless și giroscopic.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

Concurs de Grafica Digitala si Web Design

www.agora.ro

www.agora.ro