Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   
Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


PC MAGAZINE DECEMBRIE 2002
[ Componente ]


Moretec Win-350PS
Preț informativ: 38 $ (fără TVA).
Garanție: 12 luni.

Sirtec HPC-420-302 DF
Specificații: are activ PFC
Preț informativ: 72 $ (fără TVA).
Garanție: 12 luni.


Macase EPA-500
Specificații: în preț este inclusă și carcasa, cele două elemente nefiind separabile. Nu are dimensiuni standard.
Preț informativ: 402,6 $ (fără TVA).
Garanție: 12 luni.


I-Star TC-300R8

Preț informativ: 330 $ (fără TVA).
Garanție: 12 luni.


T-Com RP-400ATX

Preț informativ: 352 $ (fără TVA).
Garanție: 12 luni.
Distribuitor Noaa Computers,
tel.: 021-242.84.89 .

INSTANTANEE
Puterea!

Problemele la ordinea zilei atunci când se vorbește despre achiziția unui nou sistem sunt placa de bază, procesorul, memoria, hard disk-ul etc., problema sursei de tensiune fiind în general înglobată în achiziția carcasei unde se cere o specificație globală de putere (peste 250W), o mască frontală cât mai atrăgătoare și o aranjarea cât mai comodă a interiorului. Oricum carcasa și sursa sa de tensiune sunt unul dintre ultimele aspecte abordate și atunci limitarea financiară este extrem de pregnantă. În altă ordine de idei, atunci când sistemul funcționează defectuos, sursa sau mai bine zis calitatea energiei electrice furnizate de ea sunt suspectate în ultimul rând, cu atât mai mult cu cât erorile apărute ca urmare a acestor defecțiuni sunt atipice (nu se poate descrie un tipar de apariție a acestor erori).

Pe scurt, sursa este un element extrem de important, prețul unei surse performante fiind de două ori mai mare decât al unei surse obișnuite cu parametrii de funcționare specificați identici. De unde această diferență? Pe de o parte diferența apare din supraevaluarea posibilităților sursei și asta în condițiile în care valorile exagerate sunt tipărite chiar pe etichetă. Acest lucru este posibil pentru că, statistic vorbind, o mare parte din utilizatori nu au nevoie de maximum de putere specificat. Pe de altă parte, contează și calitatea componentelor folosite, din ce în ce mai mulți utilizatori fiind deja trecuți prin situații dramatice în care sursa de tensiune a murit, în cel mai bun caz de una singură și fără a mai trage după ea și alte componente. Și aici ajungem la ultima explicație a prețului ridicat: includerea în sursă a diferite mecanisme care sporesc eficiența, ergonomia și siguranța în utilizare. În domeniul eficienței vorbim despre tehnologii ca APC (Active Power factor Correction) care corectează variațiile de energie, crescând randamentul global al sursei. Oricum ar fi să o luăm, o sursă este o cutie din tablă, așa că atunci când vorbesc de ergonomie nu mă refer la formă sau la culoare ci la zgomotul produs de unul sau mai multe ventilatoare, a căror turație poate varia în funcție de căldura disipată de elementele interne ale sursei. Tot în capitolul ergonomie poate fi inclus și numărul și tipul conectorilor asigurați, împreună cu lungimea cablurilor care-i deservesc. Siguranța în utilizare este dată de mecanisme de protecție la scurtcircuitele produse de diferiți consumatori, la supra- și sub-voltaj, atât pentru energia primită, cât și pentru cea furnizată, la supraîncălzirea elementelor din interiorul sursei, la suprasarcină etc.

Prezentarea modelului WIN-350PS produs de către Moretec se face într-o cutie care conține în plus un cablu de alimentare. După ce verificați poziționarea comutatorului pe 230V puteți monta sursa și utiliza sursa. Remarcabil la această sursă este zgomotul redus, deși pe lângă ventilatorul exterior care expulzează aerul din sursă există un ventilator care preia aerul din carcasă. Acest model este deosebit de avantajos pentru carcasele la care montarea sursei se face vertical, plasând astfel sistemul de răcire al procesorului exact sub sursă, în acest caz al doilea ventilator preluând chiar aerul de pe procesor. Așa cum se vede și din denumire această sursă promite furnizarea a 350W.

În cazul în care sistemul dumneavoastră este energofag (4 hard diskuri, 2 unități optice, pretenții de overcloking) este cazul să vă uitați cu atenție la modelul HPC-420-302 DF produs de către firma Sirtec. Pentru un preț în care includeți în general o sursă bună și o carcasă aveți o prezentare de lux, împachetarea fiind realizată cu o grijă deosebită (alături de sursă și cablu de alimentare există de această dată și un manual cu specificații tehnice). Pentru banii pe care-i dați primiți o sursă care este dotată cu un număr record de conectori și cu o lungime a firelor ce-i deservesc suficientă pentru o carcasă maxitower.

Pentru sursa produsă de Macase cuvântul de ordine este mare. Atât din punct de vedere dimensional, cât și ca energie furnizată (modelul din imagine este capabil să furnizeze 500W) putem spune că este cea mai mare sursă pe care am văzut-o. Prețul este și el un performer, dar aici trebuie ținut cont de includerea în acest preț și a carcasei capabile să găzduiască această sursă cu o formă ne-standard și elementele necesare funcționării unui server.

Modelul TC-300R8 produs de către I-Star este prima și în mod clar cea mai atrăgătoare din punct de vedere estetic dintre cele două surse redundante pe care le prezentăm. De fapt TC-300R8 este format din două surse de dimensiuni reduse și puteri echivalente (300W), care sunt conectate într-o incintă de dimensiunea unei surse standard ce le permite cuplarea și decuplarea în timpul funcționării, fără a opri alimentarea sistemului cu energie. Starea de funcționare este semnalizată prin două rânduri de leduri, unul plasat chiar pe sursă și altul putând fi deplasat pe panoul frontal). Cele două surse pot fi comandate prin intermediul comutatoarelor plasate în spate.

Modelul RP-400ATX produs de către T-COM în esență realizează aceeași funcție, diferențele notabile fiind dimensiunea și sporul de putere, fiecare sursă având 400W.
Modele prezentate se adresează acelora care doresc să realizeze configurații pretențioase, să fie siguri că în funcționare nu vor apărea probleme. În final cred că dorința le va fi îndeplinită, chiar dacă greutatea surselor va compensa ușurătatea buzunarului. - ȘP


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

Concurs de Grafica Digitala si Web Design

www.agora.ro

www.agora.ro