Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   
Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


PC MAGAZINE DECEMBRIE 2002
[ Imagine ]

Vedere generală

Caracteristici PUNCTAJUL OBTINUT

Pret informativ: 749 EURO (fara TVA).
Garantie: 1 an.
Distribuitor HP România,
tel.: 021-222.20.72.

HP Photosmart 850

Cristian Lăcraru

De cele mai multe ori, asociem numele HP cu imprimante și echipamente de rețelistică, de altfel cele mai cunoscute echipamente ale acestei firme. Foarte des, nu dăm o importanță exagerată produselor ce nu fac parte din principalul domeniu de lucru al unei firme, neașteptându-ne la rezultate excepționale, de exemplu, de la un telefon marca BMW. Atenție însă! Nu înseamnă că produsul în cauză nu poate ajunge la un nivel tehnologic foarte înalt și nu poate surclasa până și cele mai bune echipamente similare ale altor firme specializate în acest sens. Putem vorbi aici și de aparatul foto HP Photosmart 850, produs ce poate concura la categoria sa cu orice alt competitor al firmelor de renume producătoare de aparate foto digitale. Și iată că, încă de la început, fără a avea această intenție, am destăinuit una din cele mai importante caracteristici ale acestui echipament: profesionalismul.

HP Photosmart 850 "lovește" de la prima întâlnire prin designul deosebit de bine pus la punct. Impresia lăsată este de robustețe, de un lucru bine clădit. Primul lucru pe care l-am făcut a fost trecerea în revistă a manualului de utilizare. Pe CD am găsit un manual de 100 de pagini deosebit de bine pus la punct, și trebuie neapărat specificat faptul că acesta este în limba română. În cele 100 de pagini se regăsesc informații mai mult decât suficiente pentru a putea utiliza la maxim acest aparat foto. Așa că nu vă speriați de mărimea acestuia și citiți-l până la capăt.

La exterior
După documentare, a urmat etapa de acomodare cu aparatul, cu partea de exterior a acestuia, cu funcțiile directe și așezarea butoanelor. Primul lucru ce mi-a atras atenția a fost faptul că HP Photosmart 850 este prima cameră foto digitală ce are capacul de protecție prins pe marginea lentilei, și nu de corpul principal al aparatului, astfel că, în cazul în care porniți camera și omiteți înlăturarea capacului, nu mai există pericolul deteriorării mecanismului de deschidere. Aparatul este dotat cu un ecran LCD color, cu un vizor electronic, un sistem de lentile ce permite realizarea unui zoom optic 8x, un blitz rabatabil și utilizează pentru stocare carduri Secure Digital.

La lucru
Odată familiarizat cu echipamentul am trecut la utilizarea sa, la a vedea cum anume se comportă "la lucru", la a vedea ce veleități poate ascunde această cutie argintie. Pentru testare, am utilizat un card Secure Digital de 16 MB, care este livrat împreună cu camera. Așa că am trecut la pozat. Primul lucru pe care l-am observat la acest capitol a fost faptul că, dacă realizați o fotografie cu aparatul în poziție verticală, pe ecranul LCD aceasta este automat rotită după fotografiere, pentru a o putea observa mai bine și pentru a ne scuti de o muncă în plus. Următoarea descoperire a fost aceea că, pentru a utiliza cât mai puțină energie, cele două ecrane electronice de vizualizare lucrează complementar. Astfel, prin intermediul unui senzor, plasat lângă mini-vizor, aparatul sesizează dacă priviți pe acesta sau dacă utilizați ecranul LCD, ecranele activându-se și dezactivându-se "la comandă". Meniul aparatului este excelent, animațiile completând perfect acest lucru. Pentru manevrabilitate, există patru butoane de navigare în cruce, un buton de selecție, două butoane pentru zoom și alte cinci necesare altor operațiuni, precum selectarea modului de lucru al lămpii suplimenatare sau alegerea modului macro. Tot la îndemână se află și locașul cartelei de memorie, ținând cont și de faptul că aceasta poate fi schimbată și "în mers", cu aparatul pornit. Ar mai trebui amintite și butonul de pornire, ce face și selecția modului de lucru (foto/foto automat/video) microfonul și difuzorul necesare înregistrării/redării sunetetelor camerei și secvențele audio înregistrate. Camera folosește pentru alimentare patru baterii, dar poate funcționa și prin intermediul unui alimentator, piesă livrată în pachet.

O operațiune nu neapărat necesară dar benefică este setarea orei, camera prezentând un ceas integrat ce înregistrează data și ora la care este realizată fiecare fotografie. După ce ne-am obișnuit și cu meniurile camerei, și cu modul de lucru al acesteia, nu ne rămâne decât să ne "jucăm serios" cu ea. În acest sens camera este dotată cu elemente ajutătoare pentru o cât mai bună înțelegere cu operatorul. De exemplu, pe ecran se pot observa două paranteze pătrate, denumite "de focalizare". Rolul acestora: dacă focalizarea este bună acestea au o culoare verde, spre deobire de cazul în care acestea devin roșii, semn că focalizarea nu a putut fi efectuată optim. Pentru controlul expunerii, este afișată o grilă ce permite vizualizarea setărilor manuale.

O fotografie aduce cu sine o mulțime de amintiri. Dar dacă ar fi însoțită și de sunet? Aici HP Photosmart 850 deține controlul, o fotografie putând fi însoțită de 30 de secunde de sunet. HP Photosmart 850 înregistrează și clipuri video, cu audio, de maxim 60 de secunde. În acest timp, nu se poate folosi zoom-ul digital, dar mai ales încercați să nu utilizați zoom-ul pentru că zgomotul motorului poate fi captat de microfon. Că tot am ajuns la zoom-ul digital trebuie să spunem că acesta este excelent, 7x, activându-se automat în momentul în care zoom-ul optic este la maxim iar noi continuăm apăsarea pe butonul de apropiere. Rezultatele sunt extraordinare, realizându-se fotografii bune de la o distanță considerabilă, putând utiliza aparatul și în "spionaj".

Conectarea camerei la calculator se face prin intermediul unui cablu USB. Dacă va aflați la un prieten și nu aveți softul necesar, camera foto poate comuta pe modul "Disk Drive", moment în care va fi recunoscută de calculator ca un dispozitiv de stocare extern.

Dacă vă aflați în concediu la mare și nu aveți un calculator la îndemână, puteți vizualiza fotografiile direct pe televizor, datorită ieșirii Pal pe care camera o oferă. În acest caz, trebuie să achiziționați însă, în prealabil, un astfel de cablu, audio/video. Ceva și mai interesant este posibilitatea de a tipări fotografii direct pe imprimantă (HP DeskJet sau Photosmart), fără a fi necesară prezența unui calculator.

HP Photosmart 850. Ar mai fi multe de spus, dar las în seama utilizatorilor să descopere toate punctele forte ale acestei camere deosebite. Ținând cont și de preț este de așteptat ca utilizatorii să nu stea prea mult pe gânduri, iar de acum înainte numele HP se va regăsi cu siguranță și pe buzele iubitorilor de instantanee fotografice.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

Concurs de Grafica Digitala si Web Design

www.agora.ro

www.agora.ro