Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


PC MAGAZINE DECEMBRIE 2002
[ Stocare ]


Caracteristici
Teste de performanță
PUNCTAJUL OBTINUT

Preț informativ: NS.
Garanție: NS.
Distribuitor Romsoft,
tel.: 021-224.03.33.

Preț informativ: 98,7 $ (fără TVA).
Garanție: 12 luni.
Distribuitor Ultra Pro Computers,
tel.: 021-211.70.90.

Capăt de drum? - Asus CRW-5224A

Ștefan Iliescu

Ultimul an a marcat o adevărată explozie pe piața unităților CD-RW. Dacă în urmă nu cu multe luni eram entuziasmați de apariția noilor unități capabile de a scrie pe medii CD-R la 16x, astăzi vorbim de prima unitate 52x ajunsă în laboratorul nostru. Paradoxal însă, acest moment pare să marcheze începutul sfârșitului de drum pentru unitățile CD-RW, sau mai bine zis pentru cursa de obținere a vitezelor cât mai mari de scriere.

Principala limitare este constituită de stabilitatea structurală a mediilor de scriere, care nu mai sunt capabile de a funcționa corect la viteze de rotație mai mari. Situația actuală poate fi considerată similară oarecum cu cea înregistrată la începutul anului 1999, când unitățile CD-ROM au atins viteza maximă de citire. Există voci care susțin că vom vedea nu peste mult timp și unități 56x, dar acestea sunt zvonuri și urmează să fie confirmate sau infirmate de realitate. Un lucru este cert: în momentul în care este posibilă scrierea unui CD în mai puțin de trei minute, se pune problema pe cine ar mai putea atrage eventuala creștere a vitezei de scriere pe medii CD-R. Se pare că în continuare lupta se va muta în zona vitezei de scriere pe medii CD-RW.

Cele două argumente contra viitoarei creșteri a vitezei de scriere pe CD-R sunt legate de costuri și de siguranță. Producătorii acestor unități sunt pe bună dreptate îngrijorați de impactul tot mai redus al noilor modele în rândul utilizatorilor. De exemplu, o unitate 52x arde un CD-R în aproape 3 minute, una 32x în 4,5 minute, în timp ce o unitate 8x face același lucru în 10 minute. Deși raportul dintre unitatea 52x și cea 8x este de 6,5 ori, viteza de scriere este de doar 3 ori mai mare. În consecință s-ar putea ca utilizatorii să fie mai atrași de o unitate 32x mai ieftină, decât de una 52x. Problema siguranței s-a ridicat destul de serios în ultima vreme, numărul de cazuri în care discurile au "explodat" în interiorul unității fiind tot mai mare.

Asus CRW-5224A este prima unitate capabilă de a inscripționa medii CD-R la 52x de pe piața românească, pe piața mondială existând deja la ora actuală câteva modele 52x. Tehnologia folosită este CAV (Constant Angular Velocity), ceea ce înseamnă că unitatea menține o viteză unghiulară constantă. Astfel, pe pistele dinspre exteriorul discului se parcurge o distanță mai mare decât pe cele dinspre interior, într-o unitate de timp. Însă viteza de rotație a discului nu reprezintă unica modificare față de versiunile anterioare de inscriptoare. Mediile folosite trebuie să fie certificate ca fiind capabile de a fi inscripționare la viteza maximă.

Ca și modelele anterioare, unitatea beneficiază de tehnologiile de protecție FlextraLink, FlextraSpeed, DDSS II și AI. FlextraLink este tehnologia de prevenire a golirii bufferului de memorie datorită lipsei de alimentare cu date din partea sistemului. Cu ajutorul lui FlextraSpeed unitatea determină viteza maximă de scriere pe care o suportă mediul folosit și contribuie astfel la evitarea eventualelor erori datorate mediului. DDSS II (Double Dynamic Suspension System) este dedicată reducerii vibrațiilor produse de viteza mare de rotație a motorului, în timp ce rolul tehnologiei AI este de a ajusta automat viteza de citire în funcție de calitatea mediului din unitate și de tipul de format folosit.

Pentru teste am folosite mediile furnizate de producător, certificate 52x pentru CD-R și 24x pentru CD-RW. Am folosit un pachet de date de 650 MB, format din 4676 de fișiere, în 38 de foldere, pentru scriere pe CD-R și un pachet de 350 MB, format din 2606 fișiere, în 23 de foldere, pentru scriere pe CD-RW. Să scrii aproape un CD în mai puțin de trei minute, timp în care să poți folosi sistemul fără probleme, este un lucru la care am visat mult timp, mai ales dacă ne aducem aminte de perioada în care dădeam un CD la scris, apoi plecam să ne cumpărăm gogoși.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

Concurs de Grafica Digitala si Web Design

www.agora.ro

www.agora.ro