Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   





Clic aici
PC Magazine





  PC MAGAZINE August 2004
[ Imagine ]

TESTE COMPARATIVE

TV - PC-ul de azi - TV Tunere

Cristian Lăcraru, Ștefan Iliescu

Modele interne
  
Asus TV/FM Card
  AverMedia AverTV DVB-S 203
  AverMedia AverTV GO 007
  Compro Video Mate Gold Plus
  Hercules Smart TV Stereo
  Hercules Smart TV
  Items XpertVision Fun TV Xi
  Jetway Magic TV-PVR PCI 878
  Kworld VS-TV878RF
  Kworld V-Stream DV/AV
  Kworld V-Stream Xpert
  Leadtek TV 2000 XP
  Leadtek Winfast DV 2000
  Much TV 3601008
  Pinnacle PCTV Stereo
  Pinnacle PCTV Sat CI
  PixelView PlayTV@P7000
  Prolink PixelView PlayTV Pro

Modele externe
  Compro Video Mate For You
  Compro Video Mate Live USB 2.0
  Hercules Smart TV On Screen
  Kworld USB 2.0 Combo TV Box
  Pinnacle PCTV Deluxe
  Prolink PixelView PV-TV 3090U

Evaluare pe scurt

TV Tunerele nu sunt produse noi intrate pe piață. Ele există de ceva ani buni, sunt destul de cunoscute, iar prețul spentru un model de calitate bună este destul de mic și chiar în ușoară scădere comparativ cu facilitățile oferite. Așa că motive să nu ai un TV Tuner acasă nu prea sunt. Cel puțin la prima vedere. Și în general impresia se păstrează "și la a doua vedere". Cu siguranță mai ieftin decât un televizor dedicat, dar utilizând ecranul PC-ului tău, TV Tunerul poate îndeplini cam tot ce face un televizor, și chiar mai mult decât atât. Problema design-ului se pare că începe să se rezolve și în acest caz, indirect, prin răspândirea pe piață a monitoarelor LCD, mult mai plăcute ochiului. Iar sistemele mari și pătrățoase pot fi înlocuite prin noile apariții mini-PC. Toate acestea nu au fost realizate pentru un TV Tuner de excepție, dar te poți folosi de ele pentru a aduce un plus de ergonomie și delectare.

În testul de față poți citi despre comportarea pe masa de lucru a 28 de modele de TV Tuner, atât interne cât și externe, ideea finală fiind aceea de a-ți face o idee a ce ți se potrivește cel mai bine.

De ce TV Tuner

Tot mai mulți din cei care au sau care doresc un calculator se interesează de posibilitatea vizionării programelor TV cu ajutorul acestuia. Tehnic vorbind este necesară introducerea în calculator a unei componente, numită tuner TV, care permite preluarea semnalului de pe o antenă TV (aeriană sau cablu). Generațiile actuale de tunere TV oferă în majoritatea cazurilor și posibilitatea recepției programelor radio, accesul la teletext, posibilitatea de a captura imagini sau chiar secvențe de film. Cu toate acestea, putem spune că în prezent nu există componente care să înregistreze mai multe incompatibilități și erori ca tunerele TV (poate și datorită multitudinii de norme utilizate în televiziune).

Tunerele TV pot fi clasificate din mai multe puncte de vedere. Din punctul de vedere al modului de conectare sunt modelele externe (se conectează în general prin portul USB) și modelele interne. Modelele interne pot fi integrate cu placa video (port AGP sau PCI) sau separat de aceasta (PCI). Integrarea cu placa video este avantajoasă prin simplitatea soluției și economia de resurse, dar dezavantajează prin limitarea posibilității de schimbare a plăcii pentru cazul în care din punct de vedere video nu mai ești mulțumit de ea.

Vorbind despre imaginea afișată de fiecare placă în parte nu putem face o distincție pentru că toate au o rezoluție apropiată de cea a unui televizor și, în fapt, nu este nevoie de o rezoluție foarte mare pentru a viziona un post de televiziune. Pot apărea însă diferențe din alte puncte de vedere. Puterea unui tuner TV, ca să zicem așa, poate fi probată prin capturile pe care aceasta le realizează (atât imagini cât și secvențe video). Am semnalat diferențe majore de la placă la placă, în softul de capturare și, în final, în calitatea imaginilor capturate. Formatele în care se fac aceste capturi pot fi diferite, net avantajate fiind acele tunere TV care oferă posibilitatea compresiei hardware, în timp real. O secvență video capturată în mod normal ocupă destul de mult spațiu, ceea ce limitează (îngreunează) prelucrarea, presupunând o eventuală îmbunătățire a sistemului. Și uite așa am ajuns de la un banal tuner TV (care se invârte in jurul a 70$) să discutăm despre achiziționarea unui nou sistem (sau o îmbunătățire a celui vechi), al cărui preț este deja demn de luat in seamă. Observi deci că achiziția unei astfel de plăci reprezintă o alegere care trebuie bine gândită și adaptată domeniilor pe care vrei să le acoperi. Pentru că este o diferență între o placă pe care o cumperi doar pentru "vizionarea" a unor emisiuni, o placă pe care vrei să faci prelucrare în scopul realizării unor filmulețe (e adevărat neprofesionale) și o placă care permite realizarea de reclame sau alte materiale, care necesită calitate.

În mod normal se presupune că recepționarea programelor TV este un lucru banal, care nu poate fi realizată decât într-un singur mod: perfect. În aceste condiții diferențierea între diferitele modele propuse de producători ar fi realizată prin facilitățile oferite, mai ales de acele facilități care se referă la realizarea capturii de secvențe video. În realitate însă, recepția programelor TV nu se realizează așa cum ar trebui. Din acest motiv, testul nostru încearcă să se concentreze în primul rând asupra acestui aspect, abia mai apoi luând în considerare și celelalte facilități oferite.

După cum spuneam mai devreme, plăcile TV pot creea destul de multe probleme. Și la noi au apărut unele erori (mai mici sau mai mari), dar aceste probleme e posibil să nu apară pe alte sisteme cu alte componente interne. De obicei, pe cutia unui astfel de produs se trec cerințele minime de compatibilitate pentru produs atât hardware, cât și software. O categorie aparte, după cum am mai spus, sunt acele plăci care prezintă compresie hardware și au în general un preț mai mare, ele adresându-se unei categorii restrânse, care dorește realizarea de prelucrări video de foarte bună calitate. Nu am dorit o trecere în revistă a acestor modele, excepțiile existente încadrându-se într-o categorie de preț mic.

Pro și contra

Pro

Economie de spațiu - scăderea continuă a prețurilor la monitoare a dus la posibilitatea achiziționării unui produs cu o diagonală comparabilă cu a unui televizor obișnuit. În aceste condiții, transformarea monitorului în televizor permite economisirea spațiului. Nu este cazul să pomenim de monitoarele plate, cu un preț mai mare, dar care permit o economie substanțială de spațiu.

Economie de bani - achiziția unui tuner TV este mult mai puțin costisitoare decât a unui televizor nou, putând fi comparată cu costul unui televizor la mâna a doua.

Facilități extinse - tunerele TV actuale oferă în majoritatea cazurilor facilitatea de TeleText, WebText, afișarea pe un singur ecran a tuturor posturilor, aranjarea programelor în ce ordine dorești cu posibilitatea blocării anumitor posturi prin parolă (teoretic este utilă pentru protecția copiilor sub cinci ani), reglaje diferențiate pe fiecare post a parametrilor de afișare a imaginii, posibilitatea de a captura fie imagini în format digital, fie secvențe din programele TV în format MPEG. În privința capturii de secvențe video trebuie spus că tunerele TV pot avea compresie hardware care permite economia de spațiu (MPEG2).

Posibilități de îmbunătățire - prin apariția de noi versiuni a softului care echipează tunerul TV sunt eliminate erorile existente și adăugate noi facilități. Înlocuirea monitorului cu un altul mai performant (diagonală mai mare, parametrii de funcționare mai ergonomici, spațiu ocupat mai mic) este echivalentă cu achiziția unui nou televizor mai performant, fără a implica în nici un fel tunerul TV propriu-zis. În plus, achiziția unui nou tuner TV, mai performant, este mult mai economică comparativ cu achiziția unui nou televizor.

Recepția posturilor radio - mare parte dintre tunerele TV actuale permit și recepția posturilor de radio prin intermediul unei antene aeriene.

Contra

În cele mai multe cazuri este necesară prezența unui calculator.

În mod real, pentru cei care muncesc, constituie un mod de distragere a atenției, pierdere a concentrării (dar cu obținerea unei satisfacții deosebite).

Diagonala monitorului este în general mai mică decât diagonala unui televizor obișnuit. Totuși, cu banii necesari achiziției unui televizor nou puteți achiziționa un monitor cu o diagonală comparabilă.

Ce am observat din teste

În primul rând am observat că majoritatea interfețelor grafice seamănă între ele. În principal se merge cam pe același aspect. Se simte o lipsă de originalitate. O fi oare de la teama de a schimba extrem ceva atât de bine încetățenit? Se poate. Dar nu credem că poate fi singurul motiv. Interfețele grafice sunt simple, majoritatea destul de intuitive, opțiunile de setare fiind cam aceleași peste tot. Ici colo mai apăreau ceva diferențe, mici artificii cu linia de intrare video (PIP) sau cu realizarea unor liste cu programe preferate.

În general comportarea modelelor din cadrul acestui test a fost una satisfăcătoare, uneori chiar spre foarte bine. Instalarea, cu mici excepții, a reprezentat o etapă demnă doar de bifare în procesul de utilizare a TV Tunerului. Se pare însă că TV Tunerele rămân "plăcile" ce pot genera cele mai multe probleme în interiorul unui calculator. Deși toate lucrurile păreau normale, în timpul testului nu am fost ocoliți de resetări cel puțin "ciudate", blocări ale ferestrelor sau chiar ale întregului sistem. Am înregistrat chiar și ceva blocaje de imagine, fără ca sunetul să aibă de suferit. În general la capitolul probleme ne-am confruntat cu aspecte unde nu poți da un verdict clar, fiind total aleatorii și aproape imposibil de anticipat. Nu uita însă că aici am enumerat problemele ce au apărut la nu mai puțin de 28 de TV tunere. Dacă ne referim la cazuri singulare aproape nu avem sau avem extrem de puține astfel de probleme. Toate modele au "prins" absolut întreaga listă de canale pusă la dispoziție de furnizorul de televiziune prin cablu. Unele "din prima", altele în urma unor insistențe de-ale noastre asupra metodelor de căutare.

Standardele internaționale asigură unicitatea normelor de televiziune. Fiecare țară își creează propriul sistem de televiziune, emițând conform uneia sau mai multor norme. De aici apar anumite incompatibilități și probleme. Pentru a fi mai expliciți, normele reglementează parametrii imaginii și sunetului TV (limita canalului, purtătoarea de imagine și purtătoarea de sunet). Astfel norma PAL lucrează cu 625 de linii, la o frecvență de reîmprospătare orizontală de 15,625kHz (linii) și verticală de 50Hz (cadre). Norma G presupune emiterea semnalului audio la 5,5MHz, iar norma D la 6,5MHz (trecerea dintr-o normă de sunet în alta este cunoscută popular ca "tras în bandă").

Imaginea emisă conform normei SECAM (Franța) sau NTSC (Statele Unite, 525 linii) nu este corect redată de către un receptor care funcționează conform normei PAL și invers. Excepția o constituie receptorii multi-sistem, care sunt însă mai scumpi (foarte puțini receptori pot realiza selecția automată, majoritatea permițând selecția manuală a normei). În România standardul de televiziune presupune emiterea programelor conform normei Pal B-G și D. Acest lucru este în mod clar reglementat de către Institutul Național de Studii și Cercetări în Comunicații (INSCC). Cu toate acestea, căutând pe Internet, informațiile obținute trec în dreptul normelor de televiziune utilizate în România când NTSC, când Secam și din când în când și Pal. Este de înțeles de ce atunci când selectezi România în softurile care sunt folosite pentru comanda tunerelor TV deseori nu reușești să găsești toate posturile, fiind obligat să recurgi la selecția unei alte țări (China, Polonia, Italia etc.).

Glosar

Composite Video - baseband video sau RCA video, formă analogică a semnalului de undă ce constă în transmiterea de imagini video. Semnalul conține informații cu privire la luminanță și crominanță.
MPEG - standard dezvoltat pentru compresia digitală video și audio.
MVI - Multi Video Input, conector pentru intrare multiplă, cu derivație (SVideo, Composite, audio...).
PIP - Picture in Picture, vizualizare pe același ecran a mai multor ferestre cu programe TV live sau înregistrate.
RCA - aici conector (jack) pentru utilizarea cablului coaxial. Este format dintr-un pin plasat în centrul unui disc circular, acestea fiind și conexiunile de transmitre. Conexiunea între mamă și tată RCA se menține datorită presiunii exercitate de discul exterior.
S-Video - aici conexiune audio video. În semnalul S-Video luminanței și crominanței se fac separat, pentru a se obține o claritate mai bună a imaginii finale.
Scheduler - funcție a softului ce permite programarea înregistrărilor, utilizatorul având posibilitatea de setare a programului, a orei de început și de sfârșit a înregistării și chiar a zilelor de activitate a acestei funcții.
Time-Shifting - opțiune software ce permite înregistrarea într-un buffer de memorie a transmisiei TV, oferind posibilitatea de vizulizare în reluare și de revenire în modul direct.
RDS (Radio Data System) - La majoritatea plăcilor TV este înglobat acum și un tuner FM. În general recepția programelor este una destul de bună. De ceva timp a fost adoptată și în România norma RDS (Radio Data System). Nu este încă obligatorie, dar majoritatea posturilor de radio s-au conformat deja acestei norme, fenomen vizibil pe ecranele radiourilor de mașină. La ce folosește RDS? În afară de lărgimea de bandă obișnuită pentru transmiterea informației radio, mai sunt trimise (în afara benzii) informații despre post (nume, frecvență), dar și informații suplimentare ce pot fi modificate pe parcurs. De exemplu se pot transmite informații despre traficul auto, ora exactă, curs valutar, acestea fiind recepționate pe un ecran al receptorului (cel mai des la modelele pentru autovehicule) sub formă de informație text.

Cum am testat

Testele au fost desfășurate în laboratorul PC Magazine Romania folosindu-se același sistem de test pentru fiecare model în parte. Configurația sistemului de test a fost următoarea: placă de bază Epox 4PDA3i, cipset Intel 865PE (southbrige ICH5 USB 2.0), procesor Intel Pentium 4 3GHz/FSB800 MHz, 2x512MB DDR PC 3200 (dual-channel), hard disk Western Digital Raptor WD740 (10.000rpm/ SATA/150/ buffer 8 MB), placă video cipset Ati Radeon 9600XT. Sistemul de operare utilizat a fost Windows XP Professional. Astfel am încercat să oferim un suport cât mai adecvat tunerelor TV, suport care să nu restricționeze în nici un fel funcționarea acestora. În general însă aceste plăci nu au cerințe de sistem majore, excepții făcând doar cazurile în care acestea au prezent la bord un cipset de prelucrare video în mode real (utilizat pentru capturile video). Pentru fiecare TVTuner testat s-a instalat o imagine curată a sistemului de operare, asigurându-se astfel condiții identice de testare. Driverele utilizate au fost cele aflate în cutiile TVTunerelor.

Testele au fost efectuate în cadrul a două categorii, separarea fiind dictată de modul de instalare a fiecărui TVTuner, intern sau extern. Toate aceste funcții au fost notate procentual, acest lucru putând fi observat în schema de notare din cadrul testului.

La fiecare TV Tuner am încercat să trecem în revistă modul de instalare, de recepție a programelor TV (număr de canale recepționate și numărul maxim de canale care pot fi memorate), prezența teletextului, a unei telecomenzi, opțiuni de intrare-ieșire, rezoluție, programe, blocaje apărute în timpul funcționării, opțiunea unui tuner radio, calitatea și modul de capturare, și nu în ultimul rând prețul.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2004 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro