Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   
Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Tendințe - PC Magazine Romania, August 2003

Tendința CDMA

Cristian Lăcraru

Rețeaua internet este cea mai mare și mai răspândită rețea de calculatoare din lume. Nu credem, sau nu vrem să credem, că mai există cineva care să fie cât de cât tangent cu TI-ul și să nu fi auzit de internet. La început rețeaua era disponibilă pentru o serie de calculatoare, apoi pentru toată lumea care plătea un abonament. Și așa se întâmplă și în zilele noastre. Numai că, în afară de calculatoare, telefoanele mobile nu au "suportat" prea mult timp faptul că rețeaua internet este peste tot în jurul lor și cu toate acestea nu au acces la ea. Problema devenea din ce în ce mai serioasă. Telefoanele mobile nu prea erau pregătite să suporte aplicații internet (un exemplu este ecranul foarte mic). Pentru ca terminalele mobile să reușească să intre în "rețea" s-a apelat la un compromis, un compromis însă ce aduce numai avantaje de ambele părți. Decizia a fost luată de felul următor: se produc terminale mobile capabile de navigare în rețeaua internet, scopul principal fiind acela de conectare a unui calculator (în special laptop) la internet prin intermediul telefonului. Principalul rezultat a fost portabilitatea. Așa au apărut diferite standarde și tehnologii de lucru pentru aceste aplicații.

Zapp a fost lansat în anul 2001 și este cel mai nou furnizor de servicii de comunicații mobile din România. Serviciile sunt bazate pe o rețea wireless digitală, oferind o calitate superioară transmisiei și serviciilor de voce și date, și un nivel sporit de securitate. Zapp este prima rețea digitală ce lucrează în frecvența de 450 MHz, beneficiile pe care această nouă tehnologie le aduce fiind nenumărate.

Tehnologia implementată de către Zapp în Romania este CDMA2000 (Code Division Multiple Access). CDMA este cea mai nouă tehnologie introdusă în țara noastră în domeniul telefoniei mobile și reprezintă un pas foarte important în evoluția tipurilor de terminale și a modului de comunicare și de transmitere a informațiilor. CDMA provine din domeniul militar și sisteme de navigație. Principala caracteristică CDMA este reprezentată de existența unei singure frecvențe purtătoare, de lățime 1,25 MHz, diferențierea utilizatorilor realizându-se în cod. Probabilitatea de asignare a aceluiași cod este de 1 la 100 ani și este utilizată o cheie de criptare de lungime 42 biți. CDMA este protejată la interferențe și bruiaj (așa cum am spus provine din mediul militar). CDMA rezolvă o multitudine de probleme, începând de la cea a utilizării unei frecvențe de lucru joase și ajungând până la asigurarea integrității și securității datelor transmise.

După aducerea pe piață a tehnologiei CDMA, Zapp a lansat și un nou serviciu. Este vorba de Zapp Turbo, principala lui îndeletnicire fiind îmbunătățirea vitezei de navigare pe internet. La transferul de date (în rețeaua Zapp) utilizatorul plătește la timp și nu la dimensiunea transferului. Micșorându-se timpul de navigare și cel de download, costurile scad și ele invers proporțional cu viteza de lucru. Zapp Turbo este un kit de conectare la internet, un software de accelerare a conexiunii Zapp, reprezentat de un pachet ce conține un CD și un cablu USB necesar conectării telefonului mobil (din rețeaua Zapp) la calculator. Acest nou software poate aduce viteze de transfer de până la 10 ori mai mari decât viteza maximă obținută până acum în rețeaua Zapp. În acest fel, fie că aveți un calculator de birou, fie că este vorba de un laptop, conexiunea la internet este lăsată pe mâna telefonului și a rețelei Zapp. Dacă telefonul stă la locul lui, rețeaua Zapp nu vă lasă în voia sorții ci are mare grijă ca totul să se realizeze cât mai repede și cât mai bine. Și aceste funcții sunt îndeplinite fără reproș. Conectarea la internet se face în aproximativ 2 secunde. Vizualizarea paginilor se poate face și pe ecranul telefonului mobil (asta dacă nu aveți un calculator la îndemână). Date fiind însă posibilitățile de afișare și navigare ale telefonului credem că este mult mai bine să utilizați și un ecran de dimensiuni ceva mai mari, așa cum este cel de laptop de exemplu. Nu uitați însă că având doar terminalul mobil puteți atât naviga pe internet cât și transmite și primi mail-uri.

CD-ul de instalare al acceleratorului Zapp Turbo conține și un wizard pentru instalarea automată a conexiunii la internet. Teoretic nu trebuie să apară probleme la acest capitol. Instalarea și conectarea la internet se fac fără a apărea nici o problemă, pașii ce trebuie urmați fiind explicați foarte clar în manualul electronic atașat, nefiind nevoie de setări suplimentare. Conectarea se face extrem de rapid, iar navigarea este foarte facilă din punct de vedere al timpului de acces.

Și dacă după au fost efectuate mai multe transferuri de date și sunteți interesați și de costul acestora (calculat pe timp de utilizare), nu trebuie să așteptați factura de la sfârșitul lunii. Portalul Zapp vă ajută imediat.

Terminalele Zapp au încorporat modem de mare viteză și browser Microsoft Mobile Explorer 3.0.

Programul de accelerare poate fi descărcat gratuit din portal de către toți abonații Zapp. Zapp Turbo este disponibil începând cu data de 1 iulie a.c. și este accesibil în două variante: Zapp Online Turbo 10 și Zapp Online Turbo 30, funcție de numărul de ore de navigare incluse în pachet (10 respectiv 30).

 


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro