Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Tendințe - PC Magazine Romania, August 2003

Fotografia digitală, un hobby la modă - Noutăți prezentate la HP Lab University, Deauville 2003

Mihaela Cârstea

HP Photosmart 935
HP Photosmart 735
Docking Station HP 8886 -
    Digital Camera Dock
HP Scanjet 4600
HP Scanjet 8200
HP Photosmart 145
HP Photosmart 245

În ultimii ani fotografia a evoluat extrem de rapid. Chiar și cei mai înverșunați apărători ai aparatelor clasice cu film încep să recunoască faptul că performanțele din ce în ce mai ridicate ale camerelor foto digitale, gama variată de facilități disponibile, inclusiv posibilitățile oferite de software-ul de prelucrare au devenit alternative redutabile de care trebuie să se țină seamă. Celelalte echipamente auxiliare, precum imprimantele foto sau scanerele, consumabilele cu tehnologii din ce în ce mai sofisticate ce contribuie la creșterea calității, îmbogățesc la rândul lor paleta de posibilități oferite de fotografia digitală.

Filmul și emulsiile pentru hârtie au fost înlocuite de dispozitive digitale precum: camerele fotografice, scanerele, imprimantele, proiectoarele, calculatoarele personale. Procesele chimice sunt înlocuite de algoritmi de calcul care acționează asupra fișierelor de date, căci imaginile sunt stocate pe suporturi magnetice sub formă de fișiere de date. Fotografia nu mai este apanajul specialiștilor, ea a devenit accesibilă tuturor. Gata cu camerele obscure, azi oricine poate parcurge întregul proces de obținere a fotografiilor, de la clicul pe butonul aparatului foto până la obținerea imaginii pe hârtie. Mai mult, posibilitățile de comunicare permit transmiterea cu ușurință și viteză mare a imaginilor luate cu camera foto independentă sau cea incorporată într-un telefon mobil, oriunde în lume.

Dirck Halstead, editor al sitului www.photojournalist.com câștigător a importante premii pentru activitatea sa, declara "Fotografia a înregistrat în ultimul deceniu mai multe schimbări decât în istoria sa de 164 de ani. Fotografia digitală a doborât bariera dintre profesioniști și consumatori. Trecerea de la amator la profesionist este numai o problemă legată de posibilitatea de achiziționare a echipamentelor".

Despre sistemul de obținere digitală a imaginilor

Se vorbește din ce în ce mai des de un sistem de obținere digitală a imaginilor sau Digital Imaging System. Deși lucrurile par simple, în realitate nu este deloc ușor de dat o definiție. În primul rând, un astfel de sistem poate fi considerat a fi un set complet de produse ce sunt utilizate în procesul de realizare și prelucrare a imaginilor. Aici pot fi incluse camerele foto, PC-urile, imprimantele, scanerele, dar și telefoanele mobile cu cameră foto incorporată, PDA-urile, proiectoarele, CD-urile și DVD-urile, diferite tipuri de carduri de memorie, nu în ultimul rând serverele de imagini și internetul și... lista ar putea continua.

Tot din acest sistem face parte și arhitectura care definește modul în care sunt interconectate toate aceste dispozitive. Ea reprezintă un element deosebit de important în proiectarea sistemului pentru a obține maximum de posibilități din partea echipamentelor, în condiții de utilizare extrem de facile.

Sistemul de obținere digitală a imaginilor include și modul de reprezentare al acestora, reprezentarea numerică trebuind să fie neambiguă, fidelitatea reproducerii referindu-se atât la forme cât și la informațiile de culoare; în același timp, se impune respectarea standardelor de codificare existente.

Nu trebuie uitată nici definirea conexiunilor către serviciile online, care trebuie să țină seama, desigur, de standardele corespunzătoare.

Neîndoielnic, produsele software specializate au o contribuție importantă la îmbunătățirea calității imaginilor și la obținerea de efecte speciale. Producătorii de hardware vin însă și ei în sprijinul consumatorilor, incluzând în firmware funcții complexe de prelucrare. HP, de exemplu, a introdus recent în echipamentele sale funcțiile Exif 2.2 și Retinex.

Îmbunătățirea calității imaginilor este influențată însă și de alte elemente, precum tehnologia de tipărire, calitatea cartușelor, cernelurilor și, nu în ultimul rând, a hârtiei.

Noua imprimantă HP 7960 Photosmart include, pentru prima oară, 8 cerneluri, 6 color și două negre ce permit obținerea unei mai mari varietăți a nuanțelor de gri.

HP acordă din ce în ce mai multă importanță fotografiei digitale

Primele modele de camere foto digitale cu marca HP au fost primite cu neîncredere, fără să li se acorde importanță. Părea puțin probabil ca o companie care nu avusese preocupări în acest domeniu să poată oferi în scurt timp produse de calitate. Părea o încercare fără prea mulți sorți de izbândă. Și totuși, realitatea a arătat contrariul. În cadrul ediției din acest an a HP Lab University (iunie 2003), ziariștii prezenți au putut nu numai vedea o gamă numeroasă și diversă de produse (unele încă în faza de prototip) din categoria Digital Imaging, dar le-au putut și folosi în condiții reale de lucru.

Veți lua cunoștință în cele ce urmează cu câteva dintre ele, urmând ca, pe măsură ce acestea vor ajunge la laboratorul nostru de teste să aflați mai multe informații despre posibilitățile oferite și performanțele pe care le ating.

De aici începe de obicei aventura fotografică

În perioada iunie - iulie au fost lansate două noi modele de camere digitale, urmând ca în august și septembrie portofoliul să fie în continuare îmbogățit.

HP Photosmart 735 oferă o rezoluție de 3,2 megapixeli, un zoom total de 15x (3x optic, de precizie Pentax, și 5x zoom digital), 32 MB SDRAM, streaming audio & video, controale manuale, display de afișare a stării. Folosește două baterii/acumulatori AA, acumulatorii putând fi reîncărcați în cameră. Printre noutăți, este de semnalat tehnologia HP Instant share și software-ul de prelucrare, plus posibilitatea de salvare pe discuri de memorie HP.

HP Photosmart 935 aduce performanțe superioare, oferind o rezoluție de 5 Mpixeli. Zoom-ul total este de 21x, 7x digital și 3x optic Pentax. Elementele de control manuale sunt îmbunătățite, utilizatorul primind sprijin din partea vrăjitorilor existenți în cameră. Există un card de memorie de 32 MB SD și o memorie pentru prelucrare de 64 MB. Ca și modelul 735, include tehnologie HP instant share și software de prelucrare, plus posibilitatea de salvare pe discuri de memorie HP. Folosește două baterii/acumulatori AA, acumulatorii putând fi reîncărcați în cameră.

Tehnologia Instant share, de care beneficiază ambele modele, permite partajarea facilă cu alții a imaginilor captate. Este posibilă setarea destinației imaginilor spre imprimantă sau anumite adrese de email, astfel încât la prima conectare la un PC operațiile respective să se execute, fără altă intervenție a utilizatorului. Dispar astfel problemele legate de imposibilitatea sau durata prea mare a descărcării imaginilor sau dificultatea deschiderii acestora din cauza dimensiunii prea mari.

Ambele modele, 735 și 935, pot fi conectate la docking station-ul hp 8886 digital camera dock, care permite conectarea direct la o imprimantă și tipărirea fotografiilor fără să fie necesar un PC, afișarea imaginilor pe ecranul unui televizor, cu posibilități de zoom, rotire, tipărire și redeirecționare către o adresă de email prin intermediul telecomenzii, precum și încărcarea acumulatorilor fără ca aceștia să fie scoși din aparat.

... dar și de aici

Mulți cred că un scaner este un simplu dispozitiv care doar "captează" o copie a unui document, fotografii, diapozitiv sau negativ. În această vară, HP oferă utilizatorilor săi ceva mai mult, dispozitivele HP ScanJet - laboratoare profesioniste de finisare a fotografiilor, complet echipate. Acestea permit retipăriri, măriri, decupări, soluționarea problemelor de expunere, întărirea contururilor unei imagini, ajustarea culorilor, crearea de albume foto online, corectarea defectelor dintr-o fotografie, crearea de prezentări de familie pe disc etc.

HP Scanjet 4600 este cel mai subțire scaner din lume în acest moment. Principalele sale caracteristici sunt: dimensiunea redusă, flexibilitatea, viteza, calitatea ridicată a imaginii și ușurința în utilizare.

La prima vedere, pare o fereastră cu ramă dublă sau un ecran de protecție pentru monitor. Nu se vede nici o lampă, sursa de scanat nu este ascunsă privirii, ci totul este neașteptat de vizibil. În plus, poate scana față și verso, realiza scanări verticale și multiple mixări de imagini scanate, și dispune de adaptor de medii transparente.

Pentru atingerea unor performanțe deosebite (rezoluție de 2400 dpi, previzualizare timp de 6 secunde, grad ridicat de acuratețe a culorilor, grad redus de zgomot), HP Scanjet 4600 folosește componente de calitate ridicată, precum: interfața de mare viteză USB 2.0, sensor CCD, filtre color on-chip, lampă fluorescentă cu catod rece, adaptor pentru medii transparente.

HP Scanjet 8200 este un model extrem de puternic, care poate executa mai multe activități de scanare. Principalele sale facilități sunt:

  • 4 scanarea pe 48 de biți a diapozitivelor, negativelor și scanare de mare viteză a documentelor Reflective Art Plus
  • 4 rezoluție de 4800 dpi, prin utilizarea unui nou senzor triplu de scanare
  • 4 sistem servo-motor DC în buclă închisă
  • 4 viteză ridicată, duplex automat, adaptor pentru medii transparente
  • 4 ASIC la 100 MHz cu conductă pentru imagini pe 16 biți
  • 4 USB 2.0 și sistem modular de I/O pentru SCSI
  • 4 se vinde împreună cu soluția de scanare a documentelor Kofax VRS.

Rezultatul mult așteptat

Aprecierea calității unei fotografii nu se face de obicei pe ecran, ci pe hârtie. Aceasta poate fi pusă într-un album sau în ramă și admirată oricând.

O gamă variată de imprimante foto se găsește pe piață, dar producătorii continuă să îmbunătățească. În această vară, HP a lansat două noi modele din seria PhotoSmart; 145 și 245.

Prima permite tipărirea fără margini albe a fotografiilor de 10x15 cm, tipărirea direct de pe majoritatea camerelor digitale, selecția imaginilor prin DPOF, colajul de fotografii (2 sau 4 pe pagină), oferă o rezoluție optimizată de 4800 dpi pentru PC și Mac și o viteză de până la 90 de secunde/fotografie. Modelul 245 dispune de un afișaj color de 1,8", permite selecția și editarea imaginilor, precum și modificarea strălucirii culorilor și adăugarea de cadre.

La obținerea unei fotografii de calitate contribuie o gamă foarte variată de elemente, printre care se află și consumabilele, ignorate din păcate de multă lume. Realitatea este că și acestea evoluează odată cu echipamentele cu care sunt asociate, urmând un proces de cercetare&dezvoltare și testare comun. Dacă ne dorim să obținem fotografii de calitate ridicată, trebuie să avem grijă ce fel de consumabile folosim.

Dați frâu liber imaginației

Alb-negru sau color, fotografiile ne-au fascinat întotdeauna și vor continua să o facă. Instantanee sau lucrări elaborate ne trezesc amintiri sau ne provoacă la visare. Tehnologiile moderne ne permit să împărtășim împreună cu alții astfel de sentimente, dar și să dăm frâu liber nestăvilit imaginației. Cercetătorii din firmele ce și-au dedicat activitatea acestui domeniu analizează dorințele consumatorilor și încearcă să găsească cele mai bune soluții pentru a le satisface dorințele. Astăzi, consumatorii își doresc ușurință în utilizare, accesibilitate, calitate, mobilitate, într-un cuvânt să obțină din ce în ce mai mult investind mai puțin.

Mai multe pe cd-rom Pe CD-ul inclus în acest număr veți putea găsi demonstrații ale tehnologiei HP Instant Share și a facilităților oferite de HP 8886 digital camera dock.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro