Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


PC MAGAZINE AUGUST 2002
[ Imagine ]


Caracteristici
Teste de viteză
PUNCTAJUL OBTINUT

Preț informativ: 715 EUR (fără TVA).
Garanție: 1 an.
Distribuitor: MGT Group,
tel.: 021-232.88.94.

Scaner pentru medii transparente - UMAX AlphaVista II

Șerban Păduroiu

Există situații, destul de rare, când este necesară scanarea unei radiografii (cazul cel mai des întâlnit) sau a unui alt material transparent de dimensiune mai mare. Soluția tehnică pentru realizarea acestui tip de scaner există de mult și constă în plasarea sursei de lumină (lămpii) în capacul care acoperă suprafața de scanare, mișcarea sa fiind sincronizată cu mișcarea senzorului care culege informația, în partea inferioară a scanerului. În acest mod, originalul de scanat este plasat la mijloc, între sursa de lumină și senzor.

Modelul AlphaVista II, produs de către UMAX, este exact acest tip de echipament, el aducând o inovație care pentru meleagurile noastre este riscantă. Inovația constă în posibilitatea de a extrage platanul din sticlă pe care se pune în mod tradițional mediul transparent (originalul de scanat) și înlocuirea lui cu un suport ce permite susținerea în același plan a originalului de scanat. Este vorba de un cadru din plastic care are mai multe suporturi de fixare a originalelor acestea putând fi de format A4, diapozitive, film fotografic standard de 35 mm. În acest mod este simplificat procesul de scanare din punct de vedere optic, neexistând un mediu care produce fenomene de reflexie, refracție și difuzie.

De ce este această soluție riscantă? Pentru că ea presupune o atmosferă extrem de curată, în caz contrar praful care se depune în interiorul scanerului deteriorând rapid șansele unei scanări perfecte. O soluție ar fi plasarea echipamentului într-o încăpere dotată cu aer condiționat și filtre de curățare. Dar în "aerul cristalin" de la noi sunt mici șansele să funcționeze orice soluție. Oricum extragerea platanului se poate realiza doar cu capacul închis, ceea ce mai diminuează șansele de prăfuire a interiorului.

Indicațiile de instalare, configurare și manevrare sunt extrem de vagi, dar trebuie ținut cont că acest echipament, prin specificul său, se adresează unei categorii de utilizatori extrem de specializați și, în consecință, cu bogate cunoștințe în domeniu și o puternică intuiție. În privința indicațiilor de utilizare a programului de scanare lucrurile se schimbă drastic. Există un manual de instalare și utilizare, care poate constitui un ghid în domeniul scanării de fotografii. Programul utilizat este SilverFast Ai versiunea 5. Găsiți acolo cam tot ceea ce trebuie pentru a realiza o scanare de calitate, programul fiind dotat și cu un modul de calibrare a lanțului de culoare (scaner, monitor, imprimantă).

Date fiind facilitățile sale, proiectanții nu au dorit realizarea unui scaner rapid, lucru care se vede și în rezultatele obținute în teste. Durata de inițializare (încălzirea lămpii, autocalibrare etc.) variază între 20 și 55 secunde, lucru care uneori poate fi supărător.

Așa cum am spus de la început, acest echipament se adresează unei categorii restrânse de utilizatori, care doresc scanarea unor medii transparente de dimensiuni mari sau a filmelor la o calitate foarte bună. În aceste condiții, prețul nu are o importanță atât de mare.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro