Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   
Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


PC MAGAZINE AUGUST 2002
[ Componente ]

TESTE COMPARATIVE

Unități CD-RW
Asus CRW-4012A
Asus CRW-4816A

Benq CRW 2410A
Cyber Drive CW058D
LG GCE-8240B și LG GCE-8400B
LiteON LTR-32123S
Mitsumi CR 480ATE
NEC NR-7900
Plextor PX-W4012TA
Ricoh MP7320A
Samsung SW-224
Samsung SW-232

Sony CRX185A1
TDK AI-321040X
Teac CD-W540E
Yamaha CRW3200EZ

Unități combo CD-RW/DVD-ROM
LG GCC 4120B
Plextor PX-320A
Ricoh MP9200A

Burn baby, burn - Cele mai noi unități CD-RW și CD-RW/DVD-ROM

Ștefan Iliescu
Șerban Păduroiu

De-a lungul ultimilor 20 de ani, discul compact a revoluționat modul în care stocăm, distribuim și accesăm informația, fie ea în format audio, video sau de date. Tehnologia care stă la baza discului compact a fost prezentată pentru prima dată publicului larg la începutul anilor '70. Benzile audio magnetice folsesc câmpul magnetic pentru a stoca informația în format analogic. Dischetele și discurile hard utilizează de asemenea mediul magnetic, dar ele stochează datele ca secvențe de câmpuri încărcate sau nu, acestea fiind interpretate ca informație binară.

Discurile optice folosesc lumina, dar nu cea obișnuită, ci laser. Acesta a fost descoperit în prima parte a anilor '60 și a făcut posibilă proiectarea unei raze de lumină de o singură culoare, care putea fi focalizată cu mare precizie fără distorsiuni. Mai târziu, au fost dezvoltate laserele semiconductoare, făcând posibilă crearea unor echipamente optice de stocare, de dimensiuni reduse și cu costuri scăzute. Combinarea acestor descoperiri cu tehnologiile deja existente în domeniul computerelor a dus la revoluția de care vorbeam în domeniul stocării datelor.

Discul compact audio
Primul disc compact (CD) a fost prezentat în anul 1981, fiind considerat un mare succes de unii și privit cu reticență de alții. Discurile de vinil folosite până atunci în industria muzicală aveau o serie de neajunsuri notabile. Praful și zgârieturile, alături de defectele mecanice de fabricație conduceau la degradarea semnificativă a calității sunetului. În plus, pe fiecare față a unui disc de vinil se puteau stoca mai puțin de 25 de minute de muzică. Casetele audio erau de dimensiuni mai mici și puteau ajunge până la o oră de muzică pe fiecare parte. Dar calitatea sunetului suferea de asemenea odată cu trecerea timpului, datorită demagnetizării și a uzurii.

CD-urile audio rezolvau toate problemele descrise mai sus. Discul cu diametrul de 12 cm poate stoca mai mult de o oră de muzică, iar mecanismul de citire folosește raza laser, eliminând astfel contactul fizic. În acest fel, se păstrează intactă calitatea înregistrări, iar muzica este stocată în format digital, fiind exact aceeași informație cu cea din studioul de înregistrări.

Apariția CD-ROM-ului
Odată cu dezvoltarea specificațiilor destinate CD-urilor audio, utilizatorii au realizat că mediul poate fi folosit și pentru stocarea altor tipuri de date. Astfel au fost create primele specificații pentru CD-ROM.

Datele folosite de aplicațiile calculatoarelor prezintă cerințe diferite față de datele audio. Cea mai importantă necesitate este acuratețea. Dacă un bit este ratat la citire, și nu este sesizat de sistemul de detecție a erorilor, în cazul unui CD audio, el reprezintă o parte infimă din numărul total de biți folosiți pentru recrearea sunetului, iar diferența va fi imposibil de observat de urechea umană. În cazul în care un bit de informație este ratat la citirea unui CD cu date, acest lucru ar putea însemna diferența dintre 1 dolar și 1000 de dolari sau între un program care rulează corect și un program care nu rulează deloc.

În consecință, formatul folosit de CD-ROM trebuie să folosească un sistem de o acuratețe mult mai mare decât cel utilizat pentru CD-urile audio. Astfel, datele sunt stocate sub formă de cadre de câte 24 de octeți. Un sector de pe CD este constituit la rândul său din 98 de cadre. O socoteală simplă ne conduce deci la un total de 2352 de octeți într-un sector al discului. Dintre aceștia, 12 octeți sunt folosiți pentru procesul de sincronizare, iar alți 4 octeți pentru a stoca informațiile de identificare ale sectorului respectiv. Rămân astfel 2336 de octeți pentru stocarea efectivă a datelor.

Din aceștia, 2048 de octeți sunt folosiți în realitate pentru date, ceilalți 288 fiind utilizați pentru sistemele de detectare și corectare a erorilor. Dacă ținem cont că pe un CD se află 330.000 de sectoare, fiecare stocând 2 kB (2 x 1024 octeți), capacitatea totală a unui CD este de 644,5 MB, rotunjit pentru simplificare la 650 MB. Prin creșterea densității sectoarelor de pe disc s-au obținut discuri de 700 MB, acestea fiind cele mai folosite în acest moment.
Atunci când un CD-ROM este citit la aceeași viteză cu un CD audio, sunt citite 75 de sectoare pe secundă. Cu 2048 de octeți stocați în fiecare sector, calculul ne duce la o viteză de citire de 153.600 octeți pe secundă, rotunjit la 150 kB/s. Această rată de transfer a datelor este identificată prin "x" sau "viteza de citire a unui CD audio". Unitățile de citire a discurilor CD-ROM sunt clasificate după viteza maximă de transfer a datelor, măsurată în multipli ai ratei de transfer pentru CD-uri audio; astfel, "12x" înseamnă de 12 ori 150 kB/s, sau 1800 kB/s, în timp ce "40x" înseamnă de 40 de ori 150 kB/s, adică 6000 kB/s. De reținut că această valoare se referă la viteza maximă de transfer.

Datele sunt stocate pe disc sub formă de sectoare, acestea fiind plasate sub forma unei spirale continue. Lungimea fiecărui sector este aceeași indiferent de poziția sa de-a lungul spiralei. Ca rezultat, există mai multe sectoare citite în cadrul unei rotații a discului la marginea discului, decât mai aproape de centru.

CD-urile audio necesită citirea informației la o viteză constantă. Acest lucru înseamnă că unitatea de citire trebuie să reducă viteza de rotație odată cu înaintarea dinspre sectoarele aflate la interior, către sectoarele exterioare. Prin această operație, suprafața discului se deplasează față de raza laser cu o viteză constantă, sau cu viteză lineară constantă (CLV-Constant Linear Velocity).

Datele nu necesită citire la viteză constantă, existând chiar un mare avantaj în posibilitatea de citire cât mai rapidă a informațiilor de pe disc. Astfel, unele unități CD-ROM rotesc discul cu o viteză unghiulară constantă (CAV-Constant Angular Velocity), așa că rata de transfer este mai mare la exteriorul discului decât la interior. Ultimele modele de unități CD-ROM folosesc atât tehnologia CAV, cât și pe cea CLV, pentru a optimiza modul în care se face transferul datelor.

Nu trebuie uitat că datele sunt stocate începând de la interiorul discului spre exterior. În consecință, unitățile cu viteză de rotație variabilă petrec mai mult timp cu citirea la rate de transfer mai reduse decât rata maximă. Multe unități obțin rata maximă de transfer doar atunci când ajung la sectoarele situate aproape de exteriorul discului, iar acest lucru se întâmplă doar când discul este plin.

CD-Recordable
Descoperirea CD-ROM-ului a reprezentat un salt important pentru toți cei care aveau nevoie în activitatea lor de transportul unor cantități mai mari de date, deoarece un CD poate stoca echivalentul a aproape 450 de dischete. Principalul neajuns consta în costurile destul de ridicate dedicate CD-ului master pentru crearea unui tiraj de discuri CD-ROM. Un disc putea costa foarte puțin, dar numai atunci când era distribuit în cantități mari, în schimb prețul era prohibitiv pentru cei care doreau un singur exemplar sau un număr limitat de copii.

Răspunsul acestei probleme s-a numit CD-R (CD-Recordable), sau CD-ul inscriptibil. Spre deosebire de mediile magnetice, unde informația stocată putea fi apoi ștearsă și înlocuită cu altă informație, inscripționarea unui disc CD-R aducea modificări permanente suprafeței suport. Datele sunt inscripționate folosind o rază laser mai puternică decât cea utilizată pentru a citi un disc. Raza laser încălzește puternic stratul suport, lăsându-i o urmă mai întunecată. La citire, urma întunecată reflectă mai puțin lumina, față de zonele neîncălzite fiind interpretată ca denivelările de pe stratul suport al discurilor matrițate. Procesul de încălzire a stratului suport a condus la termenul de "ardere" folosit pentru a defini procesul de inscripționare a unui CD.

Infamul Buffer-Under-Run
Una dintre problemele ridicate în procesul de inscripționare a unui mediu CD-R se referă la necesitatea de a alimenta mecanismul de scriere în mod constant cu date. Dacă fluxul de date este întrerupt, chiar și pentru o fracțiune de secundă, discul devine inutilizabil. Această problemă s-a accentuat și mai mult odată cu creștera vitezei de scriere. Soluția a fost găsită în crearea unor buffere de memorie din ce în ce mai mari, pentru a crește cantitatea de date disponibilă în cazul unei întreruperi temporare a fluxului de date dinspre sistem către unitatea de scriere. Dacă totuși întreruperea fluxului este prea mare și bufferul se golește, procesul de scriere eșuează, iar discul devine de asemenea inutilizabil.

Sanyo este prima companie care a rezolvat definitiv această problemă, tehnologia dezvoltată primind numele de BURN-Proof. Termenul de BURN provine de la "Buffer-Under-RuN" și înseamnă golirea prematură a bufferului de date în timpul scrierii. Alte companii au adoptat la rândul lor tehnologii similare, cum ar fi "JustLink" de la Ricoh, "SafeBurn" de la Yamaha sau "ExacLink" dezvoltată de Oak Technology și folosită de Mitsumi și LG.

CD-ReWritable
Există medii CD-R care permit scrierea în mai multe rânduri, prin crearea unor sesiuni multiple. Atunci când CD-ul s-a umplut însă, se revine la problema inițială reprezentată de imposibilitatea de a șterge informațiile stocate. Mediile CD-RW (CD-ReWritable) sau reinscriptibile au fost dezvoltate tocmai pentru a rezolva acest neajuns. Discurile CD-RW stochează informația folosind o tehnologie cu totul diferită, numită "schimbare de fază". Spre diferență de mediile inscriptibile la care odată modificată structura substanței respective nu se mai poate face nimic, mediile re-inscriptibile sunt acoperite cu o substanță care încălzită la o temperatură mai mică decât cea de inscripționare revine la structura inițială (respectiv la gradul de reflexie inițial). Prin folosirea unei raze laser de scriere cu două nivele de putere, suprafața stratului suport poate fi modificată în mod repetat.

DVD
Ca orice tehnologie, CD-ROM-ul și-a atins limitele atunci când s-a pus problema distribuției de filme în format digital. Un film normal ajunge la 135 de minute. Chiar și dacă imaginile sunt compresate folosind tehnologia MPEG-2, aveți nevoie de aproximativ 3500 kbiți (3,5 Mbiți) pentru stocarea unei secunde de film. Un calcul simplu ne arată așadar că un film de 135 de minute necesită aproximativ 3,5 GB pentru a fi stocat, adică aproape șase CD-uri.

Răspunsul acestei probleme s-a numit DVD (Digital Video Disc, apoi Digital Versatile Disc). Schimbarea de nume a avut loc atunci când mediul a început să fie folosit și pentru stocarea altor date decât filme. Dezvoltatorii DVD-ului au dorit să poată stoca un film întreg, dar și subtitraje în mai multe limbi, pentru a evita producerea mai multor versiuni ale aceluiași disc. De asemena au dorit adăudarea de sunet, așa că s-a ajuns la un total de 4692 kbiți pentru o secundă de film. Dacă înmulțim cu cele 135 de secunde pentru un film clasic, ajungem la suma de 4,75 miliarde de octeți, ceea ce în termeni uzuali înseamnă 4,75 GB (un GB este acceptat prin convenție ca fiind 1 miliard de octeți). Așadar a fost creat un disc cu capacitatea de 4,75 GB, ceea ce reprezintă aproximativ de șapte ori capacitatea unui CD clasic.

Pentru a obține o asemena densitate a datelor era nevoie de reducerea dimensiunilor elementelor constitutive ale discului. Față de cei 1,6 microni dintre pistele spiralei unui CD, în cazul DVD-ului această distanță este de 0,74 microni. De asemenea punctele de reflexie de pe suprafața mediului au fost micșorate de la 0,83 microni la CD, la 0,40 microni pentru DVD.

Rata de transfer a unei unități DVD este măsurată tot în funcție de "x", însă 1x în cazul DVD-ului reprezintă 1,3 GB/s, față de cei 150 kB/s de la CD-ROM. Astfel, o unitate DVD 8x este capabilă de o rată maximă de transfer a datelor de 10,3 MB/s.

DVD-uri inscriptibile
La fel ca și în cazul CD-ului, pașii naturali ce au urmat în viața DVD-ului au fost reprezentați de apariția mediilor inscriptibile. Din nefericire, dacă pe piața CD evoluția a fost clară, piața DVD se caracterizează printr-o confuzie destul de ridicată, datorată fracturării diferitelor formate.

DVD-Recordable
Creat de Pioneer, formatul a fost inițial dezvoltat pentru realizarea matrițelor pentru producția în serie. Primele unități capabile de a inscripționa DVD-uri costau aproximativ 17.000 de dolari, acest lucru fiind valabil în anul 1997. De atunci prețurile au scăzut considerabil, iar specificațiile au fost divizate în două: DVD-R(G) - pentru uz general, și DVD-R(A) - pentru authoring.

DVD-RAM
Apărut în 1998, este primul format reinscriptibil pe piața DVD. Specificațiile formatului au fost dezvoltate de către un consorțiu de companii, numit DVD Forum. Folosind, ca și în cazul CD-RW, schimbarea de fază, primele medii DVD-RAM aveau o capacitate de 2,6 GB pentru cele cu o singură față și 5,2 GB pentru cele cu față dublă.

În anul 2000 a apărut următoarea versiune de DVD-RAM, cu medii de 4,7 GB pe o față și 9,4 GB pentru cele cu față dublă. Noile unități sunt compatibile cu specificațiile MultiRead2. Standardul original MultiRead a fost conceput pentru a asigura compatibilitatea între mediile CD-R, CD-RW, CD-ROM și audio CD. MultiRead2 face același lucru, dar pentru DVD.

DVD-RW și DVD+RW
Dezvoltată de asemenea de Pioneer, tehnologia DVD-RW permite folosirea de discuri cu capacitatea de 4,7 GB.

A patra versiune de format DVD inscriptibil, DVD+RW, a fost dezvo tată de un grup de companii ce include Philips, Sony, Ricoh, Yamaha și HP. Prima versiune de DVD+RW a fost prezentată în 1997, folosind medii de scriere cu capacitatea de 3,0 GB pe o singură față. Imediat după aceea a fost anunțat noul tip de mediu cu capacitatea de 4,7 GB pe o față. Principalul avantaj al acestei tehnologii constă în compatibilitatea cu majoritatea unităților DVD-ROM, spre deosebire de formatul DVD-RAM. Cu prețuri ce au ajuns în prezent la sub 500 de dolari, unitățile reinscriptibile DVD promit un viitor interesant.

Alegerea redacției
În dorința de a câștiga cât mai mulți clienți, producătorii au escaladat cu rapiditate lupta pentru cât mai mulți "x". De la testul de anul trecut, viteza maximă de scriere s-a triplat, ajungând în acest moment la 48x. Partea mai puțin plăcută a lucrurilor este că mai mulți "x" nu înseamnă automat și performanțe mult mai bune. Diferențele de performanță dintre cele mai rapide unități disponibile au devenit foarte mici, utilizatorul fiind mai câștigat dacă urmărește un raport preț/ performanță optim, decât performanțe maxime.

Unitatea NEC NR-7900 ne-a impresionat în mod plăcut în primul rând prin raportul foarte bun dintre viteza de scriere obținută și cea declarată, diferența dintre cele două valori fiind destul de mică. Deloc de neglijat este și prețul, care a condus la obținerea unui raport preț/performanță foarte bun. Yamaha CRW3200EZ este a doua unitate către care se îndreaptă alegerea noastră. Alături de unitatea NEC, ea a oferit unul dintre cele mai bune rapoarte între viteza declarată și ce obținută în realitate. Alături de performanță este foarte importantă și stabilitatea ireproșabilă în funcționare, echipamentul neînregistrând nici un incident în timpul testelor. Tehnologiile suplimentare dezvoltate de Yamaha, dedicate protecțieie la scriere, sunt un alt argument în favoarea alegerii făcute.

 

Cum am testat
Toate testele au fost realizate în laboratorul PC Magazine Romania folosindu-se același sistem de test. Configurația sa a inclus: placă de bază cu cipset Intel 845E, procesor Intel Pentium 4 2,2 GHz, 256 MB DDR-RAM PC2100, HDD Maxtor D740X 20 GB, video GeForce4 MX440, Windows 2000 Professional cu Service Pack 2. Toate unitățile IDE au fost setate ca master pe cel de-al doilea controller IDE.

Unitățile au fost testate în condiții identice, în mod repetat, verificându-se consistența rezultatelor și integritatea CD-urilor de test. Testarea a fost realizată folosind produsul Ziff-Davis CD WinBench 99 versiunea 1.1 (www.etestinglabs.com).

Benchmark-ul ZD CD WinBench 99 măsoară performanța subsistemului CD-ROM al unui PC. Acesta include unitatea CD, controlerul și driverul său, procesorul sistemului. Testele sunt scrise în întregime pe 32 de biți și realizează verificarea modului în care se face citirea CD-ului de test și modul în care unitatea se comportă în aplicații reale. Pentru rezultatul CD-ROM WinMark 99, este simulat comportamentul unității într-o serie de aplicații precum: Microsoft Encarta 98 Research Organizer, Microsoft Encarta 98 Encyclopedia Deluxe Edition, Microsoft Office 97 Professional Edition, Quake II, JumpStart Kindergarten and Knowledge Adventure, Riven The Sequel to Myst, Compton's 3D World Atlas Deluxe, TripMaker Deluxe. Rezultatele sunt returnate în mii de octeți pe secundă, nu în multipli de 1024 octeți pe secundă (kB).

Pentru testul de scriere CD-R s-a folosit o structură arborescentă de 4676 de fișiere, în 38 de foldere, totalizând 640 MB, iar pentru testul de scriere CD-RW a fost folosită o structură de 2606 fișiere, în 23 de foldere, însumând 350 MB. Pentru fiecare unitate s-a folosit aplicația de inscripționat, inclusă în pachetul unității, iar în cazul unităților bulk am folosit Nero Burning Rom 5.5.8.2 și medii de scriere Teac certificate 40x. Timpul de scriere a fost măsurat din momentul comenzii de scriere și până în momentul finalizării procesului. Viteza de scriere a fost viteza maximă a unității.

Glosar

 • Blue Book - Standard pentru combinarea informațiilor audio și a datelor pe un același CD. Cunoscut și ca CD-Extra și CD-Plus.
 • CAV - Constant Angular Velocity; metodă folosită de unitățile CD-ROM prin care discul este rotit la o viteză unghiulară constantă, având ca urmare o rată mai mare de citire a datelor aflate pe zonele exterioare.
 • CD-DA - Compact Disk - Digital Audio; standard dezvoltat de Philips împreună cu Sony pentru înregistrarea și redarea digitală a fragmentelor audio. Prima încarnare a CD-ului se supune standardelor cuprinse în Red Book.
 • CD-R - Compact Disk - Recordable; cunoscut și sub numele de Compact Disk - Write Once (CD-WO) acesta permite utilizatorilor înregistrarea propriilor discuri CD-ROM sau CD-DA.
 • CD-ROM - Compact Disk - Read Only Memory; standard pentru discurile compacte pentru a putea fi folosite ca memorii de stocare digitale pentru computere personale. Mediul de 4,75" poate stoca aproximativ 650 MB de date. Standardul ce stă la baza celor mai multe CD-ROM-uri este cuprins în Yellow Book, publicat de Philips.
 • CD-RW - Compact Disk - Re Writable; cunoscut și ca CD-Erasable sau CD-E, permite suprascrierea informațiilor în mod repetat, nefiind necesară o ștergere prealabilă la nivel fizic.
 • CLV - Constant Linear Velocity; metoda tradițională utilizată în unitățile CD-ROM, prin care viteza motorului este sincronizată în așa fel încât viteza liniară de deasupra capului de citire să fie constantă.
 • DVD - Digital Versatile Disk; înlocuitorul CD-ului. Asemeni CD-urilor, și DVD-urile sunt prezente în mai multe formate. Capacitatea sa însă variază de la 4,7 la 17 GB.
 • DVD+R - Mediu optic de tip "write-once" creat pentru a lucra împreună cu unitățile DVD+RW.
 • DVD+RW - Standard de DVD reinscriptibil aflat în competiție cu DVD-RAM și DVD-RW, promovat de către Hewlett-Packard, Philips și Sony. Spre deosebire de DVD-RAM, permite utilizarea de discuri neprotejate în mod special. Toate cele trei standarde mai sus amintite nu sunt compatibile între ele. La un moment dat, DVD-Forum, ce nu suportă acest standard, a insistat în schimbarea numelui în +RW, însă se pare că nu au reușit acest lucru.
 • DVD-R - DVD - Recordable; format DVD de tip "write-once".
 • DVD-RAM - Format de disc compact reinscriptibil ce oferă o mai mare capacitate de stocare decât sistemele actuale CD-RW. Discurile inserate într-un "cartuș" de plastic vor oferi inițial 2,6 GB pe față, existând formate uni și dublă față.
 • DVD-ROM - Formatul de tip "read-only" suportă discuri cu capacități cuprinse între 4,7 GB (suficient pentru un film complet encodat MPEG-2) și 17 GB, cu rate de transfer pornind de la 600 kBps. Este compatibil "înapoi" cu formatul CD-ROM.
 • DVD-RW - Formatul reinscripționabil promovat de Pioneer, incompatibil cu formatele DVD-RAM și DVD+RW, care este însă ceva mai compatibil cu unitățile DVD-ROM și cu playerele DVD existente.
 • DVD-Video - Format DVD conceput pentru a oferi secvențe video pentru playere-le specializate. Spre deosebire de DVD-ROM, formatul Digital-Video include un sistem CSS (Content Scrambling System) pentru prevenirea copierii informației.
 • MultiRead - Standard pentru unități CD-ROM și DVD-ROM. Unitățile ce se supun standardului MultiRead pot citi discuri CD comerciale (audio și date), discuri CD-R și CD-RW. De asemenea pot citi discuri scrise cu pachete de lungime fixă sau variabilă. Aceleași proprietăți sunt valabile și în cazul unităților DVD.
 • Orange Book - Specificațiile Philips/ Sony pentru sistemele Compact Disk Magneto-Optical și Write-Once. Partea a doua conține specificația primară pentru mediile CD-R și definește atât structura fizică și dimensiunile discurilor cât și utilizarea anumitor porțiuni de pe suprafața de înregistrare: Program Area, Power Calibration Area, Program Memory Area, zonele Lead-in și Lead-out. Include de asemenea specificațiile pentru tehnologia Hybrid Disk pe care se bazeaza Photo CD.
 • Packet Writing - Scrierea de tip Track at Once este o formă de scriere incrementală ce impune o lungime minimă a track-ului și un număr maxim de track-uri pe disc. Un track scris "at once" va avea 150 de blocuri de overhead ce compun zonele run-in, run-out, pre-gap și linking. Scrierea de "pachete" permite însă existența mai multor evenimente de scriere în interiorul unui track, în acest fel reducându-se overhead-ul. Aceste pachete sunt însoțite de 7 blocuri, 4 pentru run-in, două pentru run-out și unul pentru link. Pachetele pot fi de dimensiune fixă sau variabilă.
 • UDF - Universal Disk Format; un format destinat mediilor de stocare optică ce a fost proiectat pentru interoperabilitate între sistemele majore de operare precum și pentru o compatibilitate între mediile inscripționabile și cele re-inscripționabile. Standardul permite înregistrarea eficientă de mici pachete de date, folosind scriere incrementală de pachete.
 • Underrun - Un "buffer underrun" semnifică o situație în care sistemul nu a mai reușit să asigure un flux constant de date necesar sistemului de înregistrare. Unitatea de inscripționare dispune de un buffer care să asigure o minimă protecție împotriva fluctuațiilor ocazionale de flux de date, însă dacă perturbarea este de prea mare amploare, bufferul se va goli, scrierea CD-ului se va întrerupe și rezultatul cel mai probabil va fi coruperea înregistrării.

Unități combo CD-RW/DVD-ROM
Odată cu răspândirea tot mai largă a mediilor DVD-ROM a apărut necesitatea achiziționării atât a unei unități DVD-ROM, pentru citirea acestora, cât și a uneia CD-RW, pentru stocarea datelor de pe discul hard. Soluția logică a venit prin apariția unităților combo, capabile de a scrie medii CD-R și CD-RW și de a citi DVD-uri. Evident, pentru o astfel de unitate prețul plătit este mai mare, iar decizia de achiziție trebuie să ia în calcul gradul în care aveți nevoie de o asemenea soluție.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro