Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   
Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


PC MAGAZINE AUGUST 2002
[ Sisteme ]Caracteristici
Teste de performanță
PUNCTAJUL OBTINUT

Preț informativ: 2.202 $ (fără TVA).
Garanție echipament: 3 ani.
Garanție acumulator: 1 an.
Distribuitor MB Distribution,
tel.: 021-230.03.14.

AVANPREMIERĂ
Greu de distrus - IBM ThinkPad T23

Șerban Păduroiu

De foarte multe ori se întâmplă să ai nevoie de rezultatele de pe calculator sau chiar de calculator în sine atunci când ești departe de el, ca să nu mai vorbim de situațiile când ai de lucru dar ți-ar conveni să-ți faci treaba la umbra nucului bătrân ... Așa că m-am bucurat de ocazia de a vedea modelul ThinkPad T23 produs de către IBM. Suprafața neagră, ușor aderentă și greutatea mică a portabilului (numai 2,4 kg) nu lasă să se bănuiască carcasa realizată dintr-un aliaj de titaniu, material ce îi conferă o rezistență deosebită. Nu am avut curajul să testez rezistența acestui tip de carcasă prea "mult" dar toate tensiunile la care a fost supus au arătat mereu același lucru: este o nucă greu de spart.

În momentul în care ați deschis portabilul este evidentă grija pentru comoditatea utilizatorului. Ecranul de 14,1" care oferă o rezoluție maximă de 1024x764 pixeli oferă o imagine impecabilă, detaliile fiind distinct conturate în orice punct. Tastatura cu butoane mari permite accesul ușor cu șanse minime de eroare. Cât despre înlocuitorul mouse-ului acest model dispune doar de pointing stick. Deși este sensibil și ușor de utilizat am preferat conectarea prin intermediul portului USB a unui alt mouse care a fost acceptat fără probleme, ambele dispozitive funcționând în paralel, fără conflicte.

În deplasare procesorul realizat conform tehnologiei SpeedSteep (modifică viteza procesorului în funcție de încărcare) și placa de bază care oferă suportul adecvat vă garantează funcționarea timp de cel puțin două ore și jumătate. Toată configurația este realizată în ideea funcționării cu orice program existând memorie suficientă, un disc hard încăpător și posibilități de conectare cu alte calculatoare atât prin intermediul modemului încorporat, cât și al plăcii de rețea. Portul UltraBay Plus permite celor mai pretențioși adăugarea de medii de stocare sau baterii suplimentare. Prezența unei ieșiri TV-out este legată de prezența în sistem a unui unități optice DVD (deși filmele se văd bine și pe ecranul portabilului este mult mai comod să le urmărești la televizor sau, de ce nu?, la video proiector). În același bay puteți folosi unitatea de dischetă sau unitatea optică DVD, ambele fiind incluse în preț. În general sistemul prezintă porturile standard pentru clasa sa, enumerarea lor fiind realizată în specificațiile tehnice.

Sistemul de operare MS Windows 2000 Proffesional preinstalat nu a ridicat nici un fel de probleme, comportându-se stabil pe toată durata testelor. Alături de el există o suită de programe care nu pot să vă facă viața mai ușoară (Lotus SmartSuite Millenium, Lotus Notes 5, PC Doctor, ConfigSave etc.). Între acestea utilitarele ThinkPad (Utilities, Acces și Assistant) vă ajută în cunoașterea și configurarea sistemului, răspunzând la multe întrebări într-un timp scurt. Singura problemă care a apărut în cursul configurării a fost activarea modemului intern, pentru aceasta fiind necesară procurarea driverelor potrivite de pe internet (www.pc.ibm.com/support). Descrierea rezolvării acestei probleme nu apare în documentația care este, în rest, cuprinzătoare și bine structurată.

În cazul în care totuși apar probleme se poate restaura partiția primară la forma inițială, imediat după pornire apărând un mesaj care indică apăsarea tastei F11 pentru inițierea procedurii de rescriere. Imaginea este stocată pe o altă partiție primară, inactivă, pe același disc hard, ocupând sau mai bine zis indisponibilizând 15% din discul de 20 GB. Modelele anterioare aveau imaginea respectivă inclusă pe un CD bootabil, restaurarea realizându-se cu ajutorul acesteia. Nu efectuați restaurarea înainte de a vă salva documentele. În acest proces, deși sistemul de operare devine funcțional toate datele (programele instalate ulterior și documentele create) se pierd, fiind necesară salvarea lor pe un mediu extern sau în rețea.

Totul indică un model construit pentru un profesionist, pentru cineva care dorește în primul rând să poată lucra (indiferent de loc și condiții) și abia apoi să acorde atenție uneltei care-l ajută în munca sa. Dacă vă încadrați în această categorie, puteți profita de siguranța care i-a făcut pe cei de la IBM să acorde 3 ani de garanție acestui echipament, este adevărat, la un preț adecvat.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro