Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   
Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


PC MAGAZINE AUGUST 2002
[ Componente ]


Caracteristici
Teste de performanță
PUNCTAJUL OBTINUT

Preț informativ: 168 $ (fără TVA).
Garanție: 2 ani.
Distribuitor Tape Computer,
tel.: 021-330.23.92.

Alte imagini:
Nu exista probleme la instalarea softului pentru USB 2.0
Configurarea controlerului RAID se poate realiza din Windows
Monitorizarea parametrilor de functionare

AVANPREMIERĂ
Abit AT7

Șerban Păduroiu

Rar se întâmplă să fii surprins de ceva în domeniul plăcilor de bază. Toate au intrări și ieșiri (porturi), suportă unul sau mai multe procesoare, au două sau mai multe bancuri de memorie, suportă 4 sau 8 discuri hard, au un slot de extensie AGP pentru placa video și mai multe sloturi (PCI, CNR, AMR) pentru diverse plăci de extensie. Deseori placa de bază încorporează o interfață audio (tot deseori extrem de modestă), uneori o interfață de conectare în rețea. Dar... AT7 este cu totul altceva.

Pachetul conține placa de bază în sine, 3 cabluri de date IDE ATA133 și unul pentru unitatea de dischetă, manualul, un CD și o dischetă cu drivere și utilitare, o extensie pentru încă două porturi USB și un set de elemente din plastic care se utilizează pentru solidarizarea cablurilor în carcasă.

De la început o să vedeți că ceva este în neregulă: lipsesc porturile seriale și cel paralel. Apoi intrați în panică pentru că nu găsiți porturile PS2 pentru tastatură și mouse. Aveți 6 conectori pentru cabluri IDE (2 negri și 4 galbeni), o ieșire optică, două porturi firewire și încă câteva USB-uri. Este cazul să lăsați orice prejudecată deoparte, să uitați tot ce știați despre plăcile de bază. Așezați-vă jos, puneți ciudatul AT7 alături și, rușinos deși normal, luați manualul pentru a vă putea lămuri. În ajutorul celor dezorientați, manualul este exemplar. Bine structurat, conține o informație care este la granița dintre succint și "... prea tehnic pentru mine".

AT7 este o placă de bază construită cu gândul la viitor și la performanță, mai degrabă potrivită pentru cineva care dorește un nou calculator, decât îmbunătățirea unei configurații vechi. Considerând compatibilitatea cu generațiile anterioare o moștenire prea stânjenitoare pentru atingerea performanțelor MAXime, AT7 renunță la porturile tradiționale: PS2 pentru tastatură și mouse, porturile seriale și cel paralel pentru simplificarea structurii și eliberarea resurselor. În același timp este suplimentat numărul porturilor USB la nu mai puțin de 10 (din care 4 sunt USB 2.0), tastatura, mouse-ul, imprimanta și toate celelalte dispozitive care utilizau vechile porturi existând în versiuni care utilizează portul USB. Posibilitățile de conectare sunt suplimentate cu 3 porturi firewire, în acest mod fiind rezolvată și descărcarea secvențelor de pe recorderele video, dotate în marea majoritate cu acest tip de conexiune.

Placa de sunet integrată oferă posibilitatea audiției pe 6 canale (5.1) existând intrări și ieșiri analogice, ieșire optică (S/PDIF 24 bit) și opțional intrare optică. Există și o interfață pentru conectarea într-o rețea UTP 10/100.

Controlerul HPT374 asigură posibilitatea conectării suplimentare a nu mai puțin de 8 dispozivite IDE ATA133 (cele 4 sloturi IDE galbene). Cu aceste discuri hard puteți realiza RAID de nivel 0, 1 sau 0+1. În documentație se recomandă ca unitățile optice de stocare (CD sau DVD) să nu se conecteze prin intermediul acestui controler.

Inima plăcii de bază este microprocesorul VIA KT333 (VT8367 și VT8233A), cu toate avantajele aduse de acesta și prezentate de noi pe larg în alte articole (memorie DDR333, FSB 200/266 MHz, AGP 4X, IDE ATA133). Simplificările aduse în structură de eliminarea interfeței PS2 și a porturilor seriale și paralel sunt utilizate în integrarea controlerelor pentru porturile firewire, a modulului de sunet și a controlerului IDE suplimentar. Considerând că dotările integrate sunt maximale se oferă, alături de slotul AGP, doar 3 sloturi PCI. Legat de sloturile PCI trebuie să fiți atenți la partajarea întreruperilor între slotul PCI 2 și AGP și între PCI 1 și USB.

Instalarea a decurs fără probleme. Este bine să țineți cont că după introducerea plăcii video (care nu a avut o lungime ieșită din comun) se realizează dificil accesul la sloturile de memorie 1 și 2. Aglomerația componentelor de pe placă împinge socketul procesorului în partea superioară (așa cum este așezată în carcasă). Tot pe seama aglomerației trebuie pusă și poziționarea mai puțin obișnuită a acumulatorului: vertical pe placa de bază. Ținând cont și de prețul plăcii de bază cred că nu este cazul să economisiți în achiziția unei carcase mai mari. Aspectul estetic al asamblării a fost mult îmbunătățit de folosirea accesoriilor incluse pentru solidarizarea cablurilor.

BIOS-ul beneficiază de Soft Menu III care permite configurarea parametrilor de funcționare ai procesorului. Se pot utiliza configurații predefinite pentru procesoarele cunoscute pe piață sau se poate încerca optimizarea funcționării prin opțiunea "User Defined". Se pot modifica rapoartele FSB/AGP/PCI (3/2/1, 4/2/1, 5/2/1), FSB-ul de la 100 la 250 MHz cu incrementare 1, multiplicatorul de la 5 la 13, tensiunea pe miezul procesorului cu pas de 0,025V și tensiunea memoriei (2,55/ 2,65/ 2,75/ 2,85). Autorii manualului explică detaliat cum se poate face fiecare pas dar tot ei vă atrag atenția că orice modificare a parametrilor de bază se fac pe răspunderea dumneavoastră. Nici eu nu vă recomand utilizarea opțiunii "User Defined".

Driverele oferite sunt doar pentru sistemele de operare MS Windows Me/2000/XP. Cei care au încercat să configureze porturile USB 2.0 pe alte modele vor aprecia ușurința cu care se realizează acest lucru. Cei care doresc alt sistem de operare se descurcă pe cont propriu.

Odată instalat și configurat sistemul de operare puteți instala utilitarele. Există un Hardware monitor care permite supravegherea și atenționarea în cazul în care se depășesc valorile maximale pentru tensiuni, temperaturi și viteze de rotație a ventilatoarelor utilizate în răcirea sistemului. Utilitarul HP374 RAID Management permite managementul discurilor conectate la controlerul cu același nume. În cazul în care aveți probleme puteți apela cu succes la Help-ul extrem de explicit al acestui program. Se dau definiții ale elementelor de bază și indicații detaliate asupra modului în care se pot realiza diferite operații.

Protecția contra virușilor este deja rezolvată prin includerea printre utilitare a versiunii 2002 a programului Norton Antivirus. Având sistem de sunet 5.1 și port firewire este evidentă grija proiectanților pentru cei care doresc divertisment... așa că aveți inclus și utilitarul WinDVD2000 v2.1.

Găsirea publicului țintă pentru AT7 este extrem de complicată. Dacă este să ținem cont de tot ceea ce oferă sunt depășite nevoile tuturor categoriilor de utilizatori. În același timp, fiecare categorie ar dori, probabil, unele mici modificări. Pentru o placă a cărei facilități sunt maximale, atât ca performanțe cât și ca stabilitate, aceste modificări sunt întradevăr mici. Dar fiecare categorie de utilizatori va lăsa neutilizată o bună parte din aceste facilități.

Cu puțin umor am putea spune că AT7 este o placă puternică prin ceea ce oferă și slabă prin faptul că oferă poate prea devreme și prea mult. Oricum această placă de bază este o achiziție avantajoasă, cumpărarea componentelor necesare pentru a realiza chiar și numai o parte din ceea ce știe să facă depășind prețul cerut pentru ea. Și unde pui că poate face și mai mult...


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro