Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   

Clic aici
PC Magazine

  PC MAGAZINE Aprilie 2004
[ Sisteme ]

TESTE COMPARATIVE

Mărimea nu contează - Mini PC-uri

Cristian Lăcraru, Ștefan Iliescu

Sisteme pentru birou
   PCobra eX5 Me
   DC Charisma
   Gigabyte G-Max
   MSI MEGA PC 651
   Aopen XCCube EA65
   Aopen XCCube EZ65
   Shuttle XPC Office
   Iwill ZPC

Sisteme pentru acasă
   Atlantis Xtreme
   Cobra eX5 Me
   DC Force
   DigiDice
   MSI MEGA 180
   WonderDice
   Shuttle XPC Gaming

Evaluare pe scurt

Într-o perioadă foarte scurtă, sistemele de tip mini PC au traversat drumul de la stadiul de promisiune la cel de certitudine. La apariția primului sistem mini PC mulți specialiști s-au grăbit să îi prezică o viață foarte scurtă. Acum este evident că discuția dintre adepții ideii de Small Form Factor și oponenții ei nu se va termina niciodată, însă este la fel de clar că formatul și-a câștigat un loc meritat pe piață.

Scopul acestui test comparativ a fost de a oferi o imagine despre prezența sistemelor mini PC pe piața românească, fără a încerca să decidă dacă achiziționarea unui astfel de sistem este mai recomandată decât a altor tipuri de sisteme PC. Așa cum este și normal, fiecare utilizator are nevoi diferite și, în consecință, este normal să aleagă soluția cea mai potrivită.

Cum am testat

Am realizat testele folosind sistemele în configurația cu care au sosit la redacție, fără a efectua modificări în BIOS sau în sistemul de operare. Nu am permis însă forțarea parametrilor de funcționare maxim admiși de componentele sistemelor. După instalarea testelor, am dezactivat toate aplicațiile suplimentare și am efectuat o defragmentare a partiției primare. Rezoluția desktop-ului a fost de 1024x768 pixeli, la o adâncime de culoare de 32 de biți. A fost eliminată proprietatea "Always on top" a taskbar-ului. Au fost dezactivate facilitățile System Restore și Automatic Update și s-a ales varianta de desktop optimizat pentru performanță. S-a dezactivat opțiunea V-Sync atât pentru DirectX, cât și pentru OpenGL. Ordinea de rulare a aplicațiilor de test a fost aceeași pentru toate sistemele. Fiecare test a fost rulat în mod repetat, pentru a se asigura consistența rezultatelor. Au fost alese valorile cele mai bune. După încheierea fiecărui test s-a efectuat o repornire a sistemului.

Business Winstone 2002 este un test orientat către aplicații ce testează viteza de execuție a software-ului scris pe 32 de biți și se concentrează doar pe pachete software de birou (Microsoft Office, Lotus Notes, Microsoft Project, Norton AntiVirus, Netscape Communicator).

PC Magazine Business Winstone 2004 este un test orientat către aplicații ce testează viteza de execuție a software-ului și se concentrează doar pe pachete software de birou (Microsoft Office, Lotus Notes, Microsoft Project, Norton AntiVirus, Netscape Communicator).

Content Creation Winstone 2002 este un test de aplicații intensive, rulat la nivel de sistem, care măsoară performanțele globale ale unui PC. Testul folosește fragmente din aplicațiile uzuale de manipulare a conținutului. Aplicațiile sunt rulate prin intermediul unor scripturi, iar benchmark-ul folosește timpul necesar unui sistem pentru a duce la îndeplinire diferite acțiuni, și a realiza o apreciere globală asupra performanțelor acestuia. Aplicații folosite de Content Creation Winstone 2002: Adobe Photoshop 6.0.1, Adobe Premiere 6.0, Macromedia Director 8.5, Macromedia Dreamweaver Ultra Dev 4, Microsoft Windows Media Encoder 7.01.00. 3055, Netscape Navigator 6/6.01, Sonic Foundry Sound Forge 5.0c (build 184).

PCMark 2002 reprezintă o suită de teste destinate diferitelor subansamble ale sistemului, rezultatele oferindu-ne o imagine mai bună în legătură cu comportarea disk-urilor în condiții de utilizare casnică. Pentru acest test am folosit doar componenta de test dedicată hard disk-urilor.

PCMark 2004 reprezintă o suită de teste destinate diferitelor subansamble ale sistemului, rezultatul final fiind oferit sub forma unui scor de ansamblu.

WinBench 99 v2.0 este un test orientat hardware ce testează principalele componente ale unui sistem: procesor, disc hard și placă grafică. Testele Graphics WinMark99 și Disk WinMark 99 sunt divizate și ele în câte două secțiuni, una Business și una High-End. Ambele teste execută simulări de aplicații înregistrându-se performanța subsistemului de stocare (disc hard), respectiv grafic 2D (GDI). Testele High-End Graphics WinMark 99 conțin și o serie de operații 3D OpenGL.

Pentru o cât mai bună evaluare a performanțelor oferite de fiecare subsistem video de la categoria sistemelor pentru acasă, am folosit următoarele teste: 3DMark 2001SE, 3DMark 2003 v3.30, Aquamark 3, GL Excess. Toate testele au fost rulate folosind 32 de biți de culoare.

3DMark 2001SE și 3DMark 2003 v3.30 sunt probabil cele mai utilizate teste pentru DirectX 8.1, respectiv pentru DirectX 9 și deși sunt niște test sintetice, supun placa video unei serii destul de bogate de scenarii posibile în jocurile 3D. Dacă în testele rulate în 1024x768 pixeli rezultatele sunt legate într-o măsură mai mare și de performanțele procesorului și ale FSB-ului, la 1280x1024 pixeli diferențele între diferitele sisteme sunt datorate în primul rând procesoarelor grafice.

Aquamark 3 folosește motorul jocului Aquanox 3, optimizat pentru DirectX 9. Versiunea Standard folosită a permis rularea folosind doar parametrii impliciți: 1024x768 la 32 de biți de culoare, fără AntiAliasing și fără Anisotropic Filtering activate.

GL Excess este un benchmark relativ nou, propunându-și să devină pentru Open GL, ceea ce 3DMark reprezintă pentru DirectX.

Glosar

BIOS (Basic Input/Output System) - set de rutine ce influențează modul în care sunt transferate datele între componentele sistemului, cum ar fi memorii, discuri și adaptor video. Instrucțiunile BIOS-ului se află în memoria read-only a computerului. Parametrii BIOS-ului se pot configura prin intermediul intefeței de Setup. BIOS-ul poate fi actualizat folosind un utilitar special ce permite transferul unei versiuni mai noi în memoria EEPROM.

Buffer - zonă de date utilizată atât de echipamentele hardware, cât și de procesele software ce operează la viteze diferite și respectă seturi diferite de priorități. Un buffer permite fiecărui echipament sau proces să opereze fără a se încurca reciproc. Pentru a fi eficient, dimensiunea și modul de operare ale unui buffer trebuie bine gândite de către producător.

Codec AC´97 - specificație ce definește noi caracteristici pentru integrarea componentelor necesare pentru oferirea de suport audio. Această specificație folosește software pentru emularea compatibilității cu tehnologia Sound Blaster.

Data transfer rate - viteza la care datele sunt transferate pe și de pe mediul de stocare (în cazul de față platanul disk-ului hard). Disck-urile actuale prezintă rate de transfer din ce în ce mai ridicate dinspre interiorul disk-ului către exterior.

Driver - software dedicat în exclusivitate comunicației cu un anume echipament hardware. Fără drivere care să le controleze, toate subansamblele dintr-un PC ar fi complet inutile. Driverele sunt încărcate și gestionate de sistemul de operare.

Port Serial - o interfață a calculatorului ce are ca rol realizarea unei conexiuni a acestuia cu un echipament extern, în cazul de față imprimanta. În modul de transmisie serial datele sunt transmise pe un bit odată printr-un fir, dar pot fi transmise pe o distanță mai mare, de 6 metri sau chiar mai mult.

PS/2 - port dezvoltat pe tehnologia IBM Micro Channel, ce transferă date pe un bus de 16 sau 32 de biți. Un mouse sau o tastatură PS/2 sunt utilzate în prezent în arhitecturile ATX.

USB (Universal Serial Bus) - interfață plug and play între calculator și un alt echipament extern (imprimantă, scaner, aparat foto digital, tastatură, mouse...). Echipamentele care prezintă un port USB nu necesită o altă placă de extensie, rata de transfer acceptată fiind de 12Mbps pentru standardul USB 1.1 și de 480Mbps pentru standrdul USB 2.0.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2004 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro