Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   
Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


  PC MAGAZINE APRILIE 2003
[ Sisteme ]

TESTE COMPARATIVE
[ sumarul caracteristicilor ]
[ teste de performanță ]

Tovarăși de drum sau colegi de birou? - 13 sisteme portabile

Acer Aspire 1304LC
Asus L2000E
Asus L3400Tp
Compaq Evo N800V
ECS iBuddie A901
Elsaco 1000
Elsaco 5800
Flamingo Navigator (8575)
Fujitsu-Siemens Lifebook S6010
IBM ThinkPad R32
IBM ThinkPad T30
Nec Versa P440
Toshiba Satellite 1900-704

Ștefan Iliescu
Cristian Lăcraru

Inițial, acest test ar fi trebuit să se desfășoare pe trei categorii: sisteme orientate spre performanță, sisteme orientate spre preț și sisteme ultraportabile. La o privire mai atentă însă se poate observa că există sisteme care oferă performanțe ridicate la prețuri mai mici decât cele ale sistemelor "ieftine", diferențele provenind din dotările fiecărui sistem în parte, precum și din notorietatea numelui pe care îl avem în față.

A doua variantă de test s-ar fi grupat pe două categorii: sisteme înlocuitoare de desktop (desktop replacements) și sisteme ultraportabile. Din nou, diferențele semnificative în configurații, precum și criteriile proprietare de categorisire ale fiecărui producător în parte, ar împiedica împărțirea arbitrară a diferitelor modele. În consecință, am decis că singura variantă nediscriminatorie față de nici un competitor, care să ofere șanse egale de reușită tuturor participanților este realizarea unei singure categorii. Modelele câștigătoare sunt cele mai potrivite conform criteriilor noastre de evaluare, așa cum am explicat și în caseta Alegerea Redacției. Dumneavoastră vă revine misiunea de a studia separat caracteristicile și performanțele fiecărui model în parte, urmând să decideți, de ce nu, la rândul dumneavoastră, propria alegere.

O privire globală asupra modelelor participante ne poate da o imagine destul de obiectivă asupra ofertei existente în acest moment. Spunem destul de obiectivă, pentru că trebuie să ținem cont că în acest test nu au participat și nici nu puteau să participe toți ofertanții de pe piață, cea mai importantă absență fiind cea a producătorului Dell. Despre această absență nu vă putem spune decât că, atunci când vă decideți să achiziționați un sistem portabil, înarmați-vă cu răbdare și, dacă între momentul comenzii și cel al intrării în posesie trece o perioadă mai lungă, nu vă grăbiți să dați vina pe distribuitor. Amintiți-vă că pe parcurs mai există și o vamă.

În primul rând, ar trebui remarcată prezența consistentă a modelelor cu procesoare de desktop, unul din ele fiind chiar desknote. Există păreri conform cărora sistemele desknote nu pot intra în categoria celor portabile. Chiar dacă împărtășim această opinie, aceste sisteme există și ni s-a părut mai corect ca decizia finală să fie a dumneavoastră. Față de sistemele portabile dotate cu procesoare desktop singura noastră reținere se referă la comportarea în timp, aspect care, din păcate, nu poate fi testat în laborator. Știind cum arată un cooler pentru procesoarele Pentium 4 desktop, e destul de greu să crezi că se poate asigura o răcire eficientă în timp prin intermediul unor coolere pentru mobile.
Jumătate dintre sisteme au apelat la soluții video integrate în cipset, cealată jumătate folosind plăci video dedicate, patru Ati și trei nVidia. La capitolul stocare, jumătate dintre competitori au ales hard disk-urile IBM Travelstar, situație ce vorbește de la sine. Unitățile optice s-au învârtit în jurul noțiunii de DVD-ROM, fie că au fost variante combo cu CD-RW, cu DVD-RW sau simple, doar două sisteme apelând unul la CD-ROM, iar celălalt la CD-RW.
În privința conectivității, toate sistemele testate au beneficiat atât de controler de rețea Ethernet, cât și de modem, acestea reprezentând deja un minim necesar oricărui utilizator. În privința sistemului de operare, 12 sisteme au folosit Windows XP, în variantele Home și Professional, modelele Asus fiind instalate cu Windows 2000 Professional. Nu a fost impusă nici o limită de preț, așa că prețurile declarate pot fi suspectate mai puțin de a nu fi conforme cu realitatea, impunându-se totuși precizarea că acestea sunt prețurile declarate de distribuitori.

Experiența testării modelelor prezentate a evidențiat existența a încă multor probleme legate de stabilitatea în funcționare sau probleme în momentul trecerii de pe alimentarea la rețeaua de tensiune pe baterie. Au existat și sisteme care s-au comportat impecabil, dovedind încă o dată adevărul zicalei "dai un ban, da' știi că face".

 

Cum am testat

Alegerea redacției

Sisteme desktop replacement

Procesor mobil vs. procesor de desktop


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

Concurs de Grafica Digitala si Web Design

www.agora.ro

www.agora.ro