Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   





Clic aici
PC Magazine





PC MAGAZINE APRILIE 2002
[ Componente ]


GeForce4 MX 440

Șerban Păduroiu

Dacă ar fi să vorbim despre cel mai nou procesor grafic lansat pe piață am face o greșeală, la ora actuală știind că GeForce4 este denumirea generică a unei familii de procesoare grafice. Chiar și așa am greși, termenul corect fiind mai degrabă clan, căci GeForce4 este un clan cu trei familii.

Familia procesoarelor grafice destinate sistemelor portabile are deocamdată un singur membru: GeForce4 Go. Urmează familia procesoarelor grafice destinate utilizării în sisteme de birou sau pentru divertisment (acasă), membrii cei mai cunoscuți ai acesteia fiind modelele MX420, 440 și 460. Ultima familie, cea mai scumpă dar și cea mai performantă, cea care ține sus steagul nVidia, are trei membrii: procesoarele Ti4200, 440 și 4600. Asemănarea în denumire nu se știe dacă va produce confuzie sau va ajuta utilizatorii să se descurce mai bine.

În laboratorul nostru au fost testate în ultima lună 5 plăci grafice dotate cu procesorul grafic GeForce4 MX440, produse de firmele Abit, Gainward, Inno3D, Leadtek, S-Media (ordinea este numai alfabetică) și o a 6-a placă grafică produsă de către firma Abit și dotată cu procesorul GeForce3 Ti200, prezența ei în această prezentare ajutându-ne prin rezultatele obținute în teste să poziționăm nou apărutul procesor MX440 pe o scară a performanței.

Primul sosit, modelul Tornado MX440, produs de firma Inno3D, păstrează linia produselor puternice, dar nesofisticate care încearcă să ofere caracteristicile esențiale la un preț accesibil.



Alături de placa video în pachet sunt oferite și un player DVD (WinDVD) produs de către InterVideo și PowerDirector versiunea SE produs de către CyberLink. Ventilatorul orb care răcește procesorul grafic ce funcționează la 270MHz, fără a avea un design spectaculos își face foarte bine treaba. Ca și celelalte modele memoria folosită este produsă de către Samsung, timpul de acces fiind de 4 ns, similar memoriilor folosite în plăcile dotate cu procesoarele grafice GeForce3, nefiind însă răcită prin acoperirea cu radiatoare.



Deși instalarea descrisă în documentație nu poate fi efectuată, cu puțină intuiție reușiți să profitați de interfața autoexecutabilă a CD-ului și să instalați driverele. După instalarea driverelor se lansează automat utilitarul nView Setup Wizard, care vă ghidează în exploatarea facilității ecranelor virtuale. Pe scurt este vorba despre crearea unor ecrane între care se poate comuta, fiecare fiind capabil să afișeze imaginea aplicațiilor dorite. Față de utilitarele care realizau acest lucru în trecut sunt oferite efecte 3D de transparență. Pentru conectarea la televizor este oferit un conector S-Video, în pachet existând și cablurile necesare.

Așa cum ne-am obișnuit la produsele create de către Inno3D, rezultatele în teste pot fi considerate standarde de referință pentru acest procesor grafic. Funcționarea nu a pus nici un fel de probleme, imaginea având o calitate excelentă și neexistând nici un fel de blocaje.
Modelul produs de către firma Leadtek poate fi considerat cel mai frumos, ventilatorul creând o senzație "de bine" deosebită, alături de o funcționare eficientă.



Cel mai bine dotat din punct de vedere software, pachetul conține pe lângă drivere și utilitare și două CD-uri cu jocuri: Dronez și Gunlok. Utilitarele de care vorbeam înainte sunt cele de calibrare a monitorului (permit o setare a luminozității, contrastului și culorii pentru o imagine perfectă) și WinFox versiunea 2, utilitar care permite vizualizarea și modificarea tuturor parametrilor de funcționare ai plăcii grafice. Evident, ca de fiecare dată, cei care doresc să forțeze parametrii de funcționare sunt atenționați că orice modificare se face pe propria răspundere, defectele rezultate nefiind obiectul garanției. Cu toate acestea, manualul dă detalii asupra modului în care se poate face forțajul.

În parametrii de lucru nominali, așa cum se vede și din rezultate, comportarea celor două plăci video este aproape identică. Cât despre partea (în)dopării cu MHz...

Modelul produs de către Gainward respectă același design, între cele cinci acceleratoare grafice cu MX440 prezentate diferind foarte puține elemente. Dar... acest model face parte dintr-o serie specială.



Seria "Golden Sample" este concepută în mod special pentru cei care au nevoie de o stabilitate excepțională. Din start, parametrii de funcționare au valori mai mari decât standardul. Astfel, procesorul funcționează la frecvența de 290 MHz (în loc de 270 MHz), iar memoria funcționează la 216 MHz (în loc de 200 MHz). Software-ul furnizat de către Gainward permite, în mod special pentru această serie, modificarea parametrilor de lucru chiar mai mult decât a fost făcută. Rezultatele mai bune obținute în teste sunt explicate în acest mod. Cei care doresc pot forța placa (cu șanse mari de reușită) dar, ca de obicei, totul se face pe răspunderea integrală a clientului.

O altă placă video care constituie o provocare este cea produsă de către firma S-Media.



Această placă grafică este la prima vedere similară celorlalte plăci grafice dotate cu MX440 atât din punctul de vedere al dotării software și a cablurilor oferite, cât și din punctul de vedere al parametrilor de funcționare, frecvența de lucru atât a procesorului cât și a memoriei fiind standard.



Dar... pentru moment nu am reușit să determin adresa de web a producătorului, extrem de utilă în eventualitatea apariției unor noi versiuni de bios, și asta după ce am căutat destul de mult. Diferențele rezultatelor obținute în teste față de celelalte modele prezentate sunt minore deși memoria folosită este mai lentă (timpul de acces este de 5 ns).



Alături de facilitățile generale oferite, driverul permite la secțiunea "Clock frequency" modificarea frecvenței de lucru a procesorului și a memoriei. Creșterea frecvenței de lucru pentru memorie este în aceste condiții mai mult decât riscantă. Dintre toate produsele prezentate, această placă este cea mai ieftină, o diferență de aproximativ 20 $ fiind un puternic atuu în procesul de achiziție.

Siluro GF4 MX, produsă de Abit, se prezintă conform celor mai înalte standarde.

Cutia conține pe lângă manualul tipărit și CD-ul cu drivere, playerul DVD și alte utilitare și cablu de ieșire S-Video împreună cu două prelungitoare utile în orice împrejurare. Nu merită să trec de manual fără să pomenesc cât de complet și cu cap este făcut, lucru caracteristic de altfel pentru documentațiile produselor Abit. Instalarea decurge fără probleme, după cum se indică în manual. Singurul moment de derută a apărut la introducerea numărului serial al playerului DVD care, contrar uzanței de scriere pe plicul CD-ului, este scris chiar pe CD, lucru care în plus nici nu este deosebit de comod. Similar și altor produse, utilitarul NVFlash vă permite upgrade-ul bios-ului plăcii grafice.


Utilitarul GraphicMax care permite modificarea frecvenței de lucru a procesorului grafic și a memoriei are funcționarea limitată la sistemele de operare MS Windows 9x, Millenium. Respectând frecvențele de lucru nominale, valorile obținute în teste se înscriu în standarde.

Deși nu face parte dintre plăcile video dotate cu procesorul grafic GeForce4 MX440, modelul Siluro Ti200 este, așa cum bănuiți, dotat cu GeForce3 Ti200. Motivul includerii lui în această prezentare este dorința de a poziționa din punctul de vedere al performanțelor plăcile grafice dotate cu GeForce4 MX440.



Pentru toți bănuții dați, pe lângă sporul de viteză oferit, Siluro Ti200 oferă și avantajul ieșirii digitale (numai pentru cei care au la ce să o folosească). Evident dezavantajul există și el, prețul fiind sensibil mai mare decât al celorlalte produse din prezentare.

grafic1
grafic2
grafic3

Așa cum se vede din reprezentările grafice, diferențele de performanță între produsele diferitelor firme, dotate cu acest procesor grafic (dacă mai trebuie spus este vorba despre GeForce4 modelul MX440) variază prea puțin. Probabil că detaliile constructive vor avantaja una sau alta dintre plăci într-un eventual proces de forțare, dar acest lucru nu constituie subiectul acestui articol. Evidentă este însă situarea, din punctul de vedere al performanțelor, sub plăcile grafice dotate cu cipsetul nVidia GeForce3 Ti200.

Concluzia noastră este simplă: GeForce4 MX440 este un înlocuitor al unei mari părți din actuala generație de procesoare grafice, el situându-se ca performanțe între GeForce2 Ti și GeForce3 Ti, având un plus din punctul de vedere al calității imaginii. Existența unui al doilea RAMDAC integrat, noile tehnologii, sunt puncte care contează mult pentru orice utilizator în momentul de față, dar vor conta și mai mult în viitor, atunci când noile jocuri și aplicații 3D vor fi optimizate. Sperând că această primă impresie vă va ajuta să vă decideți care dintre modelele prezentate corespunde cel mai bine cerințelor dumneavoastră, vă urez succes la joacă.

tabel

Testarea a fost realizată pe un sistem dotat cu o placă de bază Gigabyte GA-7DXR+ v.1.0, procesor AMD Athlon 1,4 GHz, 256 MB DDR PC266, disc hard Quantum 20 GB 7200 rpm ATA100, MS Windows2000 Professional, Service Pack 2, DirectX 8.1, driverele furnizate de către producător.

Abit Siluro GF4 MX440
Specificații: GPU GeForce4 MX440, frecvență GPU 270 MHz, memorie 64 MB DDR Samsung cu timp de acces 4 ns, frecvență memorie 200 MHz, ieșire S-Video (TV out), rezoluție maximă 2048x1536x@75 Hz.
Preț informativ: 119 $ (fără TVA). Garanție: 1 an.
În România prin Tape Computer, tel.: 01-330.90.22.
PUNCTAJUL OBTINUT

 

Gainward PowerPack Pro/600 TV Golden Sample
Specificații: GPU GeForce4 MX440, frecvență GPU 290 MHz, memorie 64 MB DDR Samsung cu timp de acces 4 ns, frecvență memorie 216 MHz, ieșire S-Video (TV out), rezoluție maximă 2048x1536x24b@60 Hz.
Preț informativ: 146 $ (fără TVA). Garanție: 1 an.
În România prin Caro, tel.: 01-313.71.09.
PUNCTAJUL OBTINUT

 

Inno3D Tornado GeForce4 MX440
Specificații: GPU GeForce4 MX440, frecvență GPU 270 MHz, memorie 64 MB DDR Samsung cu timp de acces 4 ns, frecvență memorie 200 MHz, ieșire S-Video (TV out), rezoluție maximă 1920x1200x32b@60 Hz.
Preț informativ: 137,4 $ (fără TVA).
Garanție: 1 an.
În România prin Romsoft, tel.: 01-224.03.33.
PUNCTAJUL OBTINUT

 

Leadtek A170T DDR
Specificații: GPU GeForce4 MX440, frecvență GPU 275 MHz, memorie 64 MB DDR Samsung cu timp de acces 4 ns, frecvență memorie 200 MHz, ieșire S-Video (TV out), rezoluție maximă 2048x1536x32b@60 Hz.
Preț informativ: 131 $ (fără TVA).
Garanție: 1 an.
În România prin UltraPro Computers, tel.: 01-211.70.90.
PUNCTAJUL OBTINUT

 

S-media GeForce4 MX440
Specificații: GPU GeForce4 MX440, frecvență GPU 275 MHz, memorie 64 MB DDR Samsung cu timp de acces 5 ns, frecvență memorie 200 MHz, ieșire S-Video (TV out), rezoluție maximă 2048x1536x32b@60 Hz.
Preț informativ: 99 $ (fără TVA).
Garanție: 1 an.
În România prin Unicom, tel.: 01-223.30.99.
PUNCTAJUL OBTINUT

 

Abit Siluro GF3 Ti200
Specificații: GPU GeForce3 Ti200, frecvență GPU 175 MHz, memorie 64 MB DDR Samsung cu timp de acces 4 ns, frecvență memorie 200 MHz, ieșire S-Video (TV out), rezoluție maximă 2048x1536x32b@60 Hz.
Preț informativ: 169 $ (fără TVA).
Garanție: 1 an.
În România prin Tape Computer, tel.: 01-330.90.22.
PUNCTAJUL OBTINUT

 


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2004 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro