Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   

Clic aici
PC Magazine

PC MAGAZINE FEBRUARIE 2002
[ Software ]


Caracteristici
Teste de performanță PUNCTAJUL OBTINUT
Informații

Preț (fără TVA):84 EUR
Garanție: 1 an
În România prin Genesys Software
Tel.: 01-242.05.42

SuSE Professional 7.3

Alexandru Voiculescu

Anul 2001 a fost un an zbuciumat pentru multe firme din TI și mai ales pentru cele din comunitatea Open Source. Problemele nu i-au ocolit nici pe cei de la SuSE, fiind nevoiți să închidă câteva birouri și să facă reduceri de personal. În ciuda acestor greutăți și aflați în plină reorganizare ei au reușit să scoată în anul care abia s-a încheiat nu mai puțin de 3 versiuni ale seriei 7. Fiecare aduce câte ceva nou, nefiind vorba numai de actualizări de pachete, 7.3-ul fiind considerat cel mai bun SuSE Linux care a apărut până acum (să nu uităm că abia la începutul anului 2001 am avut prima versiune stabilă de kernel 2.4, în vară a apărut XFree86 4.1).

Datorită seriozității și minuțiozității cu care lucrează firmele germane, ele dau impresia de conservatorism. Linux SuSE AG se dovedește un excelent contraexemplu: au fost primii care au inclus sistemul de fișiere jurnalizat ReiserFS (septembrie 2000, odată cu versiunea 7.0), sunt încă singurii care oferă un sistem de fișiere criptat ca opțiune la instalare, au unul dintre cele mai complete utilitare de instalare, configurare și administrare YaST2 (Yet Another Setup Tool, versiunea 2), au avut inspirația de a concentra pe DVD toate CD-urile distribuției.

Distribuția SuSE Linux 7.3 nu aduce lucruri noi spectaculoase din punct de vedere al derulării procesului de instalare, dar remarcăm posibilitatea alegerii sistemelor de fișiere ext3 și jfs la instalare, iar pachetele sunt grupate și grupurile pot fi combinate. În YaST2 găsim câteva module noi: pentru configurarea scanner-ului, a Firewall-ului, a TV Tunner-elor de tip bttv, administrarea serverului NIS, partiționarea discurilor hard și suportul pentru software RAID (Redundant Array of Inexpensive Disks). Marea majoritate a unităților CD-Writer sunt detectate și configurate automat. Câteva modificări apar și în SaX2 (SuSE Advanced X), utilitarul cu ajutorul căruia configurăm serverul X, chiar dacă este pornit, rezoluția și adâncimea de culoare în care lucrăm, placa video, monitorul, mouse-ul, tastatura. Avem acum suport pentru "touchscreens", tabele grafice și "cloned multihead" (afișarea pe un singur ecran a mai multor ecrane virtuale).

Kernel Linux care se află în centrul acestei versiuni de SuSE este 2.4.10; dintre pachetele mai importante amintim glibc 2.2.4, XFree86 4.1.0, KDE 2.2.1, GNOME 1.4.1 beta, Samba 2.2, BIND 9.1.3.

Un alt punct forte al acestei distribuții îl constituie documentația pusă la dispoziția utilizatorului. Deși cei de la SuSE acordă o foarte mare atenție siturilor (pe care le întrețin cu grijă), cele cinci manuale incluse în pachet însumează peste 800 de pagini și acoperă, în linii mari, toate aspectele distribuției.
Quick Install este un ghid viu colorat al instalării sistemului, bogat în imagini succint explicate.

Imaginile le regăsim pe monitor în timpul instalării, nefiind loc de confuzii și interpretări. Applications descrie câteva aplicații mai utilizate din aproape toate domeniile: editare text (StarOffice, Adobe Acrobat Reader), manipulări imagini (GIMP, XSane), pentru trimitere faxuri, scriere CD-uri, multimedia video și audio. O scurtă prezentare a celor mai cunoscute managere grafice, GNOME și KDE, descrierea aplicațiilor de configurare a sistemului YaST2, serverului de X (SaX2) și noțiuni despre shell (linia de comandă) găsim în Configuration. Cum să configurăm componentele de rețea (placă de rețea, modem), serverele adiacente (DNS, DHCP, Samba, Netatalk, Apache, FTP, Squid) și securitea (Firewall, SSH) aflăm din Network. Manualul de referință, Reference, acoperă partea de inițializare a sistemului, instalare, actualizare și este un bun ghid de inițiere în Linux.

SuSE Linux 7.3 Professional este un produs destinat tuturor, atât cunoscătorilor cât și începătorilor, și deși cuprinde toate serviciile și aplicațiile necesare unui server, poate fi exploatat și ca stație de lucru pentru birotică sau multimedia. Cum în această perioadă se tot vorbește de titluri și performanțe, închei amintind că SuSE Linux 7.3 a fost premiat cu "Produsul anului 2001" de către redactorii sitului "www.linux journal.com" (publicație excelent privită în cadrul comunității Linux, care aparține companiei Specialized Systems Consultants).


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2004 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro