Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   





Clic aici
PC Magazine





PC MAGAZINE DECEMBRIE 2001
[ Divertisment ]

PUNCTAJUL OBTINUT

Caracteristici
Teste de performanță
Informații

Preț (fără TVA): 160 $
Garanție: 1 an
În România prin:
Skin Media,
tel.: 01-230.50.97

Un sunet pentru virtual - Altec Lansing ATP5

Cristian Lăcraru

Vechile (și totuși cele mai folosite) sisteme de sunet formate din două boxe, capabile să redea un sunet stereo, nu mai fac față cerințelor din ce în ce mai ridicate ale utilizatorilor. Au fost gândite și regândite, abandonate și inventate sisteme de sunet noi, capabile să redea cât mai real sunetul. În această evoluție, a apărut la un moment dat sistemul de sunet 4.1. Vom prezenta aici un astfel de sistem, ATP5 de la Altec Lansing. Ansamblul este format din patru sateliți și un subwoofer, toate conexiunile fiind realizate în subwoofer. Acesta este prevăzut atât cu intrări analogice, cât și cu intrări digitale. Puterea maximă a sistemului este de 80W RMS, dintre care 45W sunt atribuiți subwooferului, iar 35W sateliților.

Performanțele sunetului depind foarte mult de poziționarea celor cinci piese în raport cu dimensiunea și forma camerei (o astfel de poziționare vă este prezentată în figura alăturată). Cei patru sateliți sunt protejați magnetic și de aceea ei pot fi amplasați oriunde lângă monitor, neexistând riscul de a fi distorsionate culorile sau imaginea acestuia. Subwooferul, datorită semnalelor joase pe care le redă, va fi amplasat cât mai aproape de podea, de un perete, sau chiar într-un colț al camerei.

Destul de des unii dintre noi se întreabă de ce la un sunet stereo, unde boxele sunt pereche, se poate folosi un singur subwoofer și nu doi. Stereotivitatea este o proprietate a urechii de a putea localiza sursa de sunet. Semnalele de joasă frecvență, cum sunt cele redate de subwoofer, nu pot fi localizate de către ureche.

Din aceste motive cel de-al doilea subwoofer nu își mai are rostul.

Încheind această mică paranteză să ne întoarcem la sistemul ATP5. Acesta este conceput în special pentru jocuri. De aceea este nevoie de o placă de sunet cu două ieșiri, de preferat patru. În cazul în care veți avea o singură ieșire stereo, funcționalitatea sistemului se va modifica. Acest lucru este posibil datorită faptului că ATP5 posedă mai multe moduri de lucru. În modul stereo sunt activi cei doi sateliți din față și subwooferul. În modul stereoX2 sunt activi și sateliții din spate, dar sistemul lucrează în felul următor: satelitul stânga-față și cel stânga-spate poartă semnalul de pe canalul stâng, iar cealaltă pereche poartă semnalul de pe canalul drept. Cel de-al treilea mod este modul Gaming. În acest mod, sistemul de sunet lucrează la capacitate maximă, fiecare satelit având o funcție bine stabilită, în final ajungându-se la un sunet de o calitate deosebită. Este de menționat faptul că indiferent de nivelul de sunet setat claritatea se păstrează. Am setat din aplicația Winamp basul la maxim, același lucru făcându-l și pentru ATP5. Sunetul a fost unul deosebit, subwooferul lucrând excelent. De altfel, și la un nivel al sunetului foarte scăzut se simte din plin prezența subwooferului. Se pot face modificări generale asupra sunetului, cum ar fi cele de bas sau treble. Chiar dacă la ora actuală există pe piață și sistemul de sunet 5.1, în care între cele două boxe față mai apare una centrală, ATP5 4.1 satisface pe deplin gamerii înrăiți, cu atât mai mult pe noi utilizatorii de rând.

 


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2004 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro