Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   





Clic aici
PC Magazine





PC MAGAZINE DECEMBRIE 2001
[ Componente ]

PUNCTAJUL OBTINUT

Caracteristici
Teste de performanță
Informații

Preț (fără TVA):
Garanție:
În România prin:
Senorg,
tel.: 01-233.16.76

Pentru cei pasionați - Abit BL7-RAID

Ștefan Iliescu

Odată cu apariția fiecărei noi platforme, majoritatea producătorilor de plăci de bază se grăbesc să fie primii care oferă pieței un model construit în jurul acesteia. Există însă și producători, cum este cazul Abit-ului, care dedică mai mult timp implementării noii arhitecturi, reușind de fiecare dată să ofere modele de excepție.

BL7-RAID se încadrează perfect în cele spuse mai sus, atenția producătorului pentru cele mai mici detalii fiind vizibilă de departe. Față de varianta de bază, modelul RAID este echipat cu doi conectori suplimentari IDE UATA/100, aflați în grija controlerului HPT 370A. Cei care vor folosi toți cei patru conectori IDE se pot declara nemulțumiți de plasarea acestora unul lângă altul, pe partea dreaptă a plăcii, lângă sloturile de memorie. Această soluție nu a fost aleasă întâmplător, spațiul de obicei mai liber din colțul dreapta-jos al plăcii fiind dedicat în exclusivitate ovreclocking-ului. Aici întâlnim un afișaj electronic din două cifre, numit DB-LED, un buton de alimentare, unul de reset (direct pe placa de bază!) și patru leduri (power, Stand By, HDD și reset), corespunzătoare ledurilor de pe partea frontală a carcasei. Dacă funcționalitatea butoanelor de alimentare și reset este evidentă, pasionații de overclocking nemaifiind nevoiți să apeleze la șurubelniță, rolul afișajului este de a ajuta la diagnosticarea eventualelor probleme de funcționare. În manualul de utilizare întâlniți descrise în amănunt toate cele 61 de situații în care DB-LED vă va avertiza.

Pe lângă constrângerile arhitecturale impuse de prezența ansamblului descris mai sus, se pare că și amplasarea conectorului de alimentrare de 20 de pini a fost dictată de spațiul necesar în jurul procesorului, pentru montarea radiatorului. Astfel conectorul ATX a fost dispus între cele trei sloturi de memorie SDRAM și conectorii IDE.

Cu toată atenția acordată de producător, există două aspecte extrem de importante în cazul plăcilor cu socket 478 și cipset 845, în legătură cu care producătorul poate doar să vă avertizeze. Prima problemă se referă la folosirea plăcilor video alimentate pe 1,5 volți și nu pe 3,3 volți, instalarea uneia din cea de a doua categorie putând duce la arderea cipsetului. Chiar dacă diferența constructivă între plăcile de 1,5 și 3,3 volți este clară, mulți producători care nu se bucură de un renume prea bun ignoră specificațiile. Recomandarea noastră este ca, mai ales în cazul în care achiziționați o placă de bază cu cipset Intel 845, să apelați la o placă video a unui producător serios. Eventuala economie făcută cu placa video va fi depășită de pierderile provocate de arderea plăcii de bază (http://fae.abit.com.tw/ eng/faq/qa/2001/2001101104.htm).

O a doua problemă de care ar trebui să țineți cont se referă la tipul radiatorului cu care vine dotat procesorul. Se pare că specificațiile trimise inițial de Intel către producătorii de radiatoare au conținut unele inadvertențe, rezultând o situație periculoasă, din nou pentru placa de bază. La montarea radiatorului, acesta apasă prea tare pe procesor, ducând la o ușoară tensionare a PCB-ului sub procesor. Problema a fost remediată între timp, însă cu siguranță pe piață se află încă procesoare dotate cu radiatoare defecte, așa că este important să verificați acest aspect înainte de achiziție.

Manualul de utilizare este realizat complet, cuprinzând descrierea amănunțită a componentelor echipamentului, instrucțiuni de instalare și avertismente referitoare la eventualele probleme. Descrierea BIOS-ului ocupă un loc important fiecare opțiune fiind analizată în parte și insistându-se pe descrierea facilității Soft Menu III.

Chiar dacă stabilitatea nu se prea împacă la prima vedere cu overclocking-ul, Abit BL7-RAID este dovada că aceste două noțiuni pot fi uneori alăturate. La urma urmelor, dacă tot vă pasionează acest domeniu, măcar să folosiți instrumente construite special pentru acest scop.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2004 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro