Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   

Clic aici
PC Magazine

PC MAGAZINE IANUARIE 2002
[ Imagine ]

Instantanee digitale - QV 2400UX, QV3500EX

Cristian Lăcraru

Majoritatea fotografilor profesioniști folosesc aparate foto cu film. Motivele invocate sunt destul de multe. Aceștia spun că imaginile realizate cu aparate clasice sunt mai bune din punct de vedere calitativ decât cele realizate cu aparate digitale. Ce putem spune? Din unele puncte de vedere au dreptate. Din altele nu (multitudinea de setări ce se pot aplica pre și post fotografiere). Odată cu trecerea timpului vom vedea cine va caștiga această luptă. Casio este una din numeroasele firme de renume care încearcă să ducă mai departe conceptul fotografiei digitale. Pentru dumneavoastră noi am testat două dintre produsele acesteia: Casio QV 2400UX și Casio QV 3500EX.

QV 2400UX

Caracteristici

PUNCTAJUL OBTINUT
Informații

Preț (fără TVA):529 €
Garanție: 1 an
În România prin Easy Mobile Computing
Tel.: 01-410.64.55

QV 2400UX
Este o cameră digitală USB ce surprinde în primul rând prin designul deosebit și dimensiunile relativ reduse. Prezintă o așezare a butoanelor intuitivă, iar acomodarea cu acestea este fantastic de rapidă. În pachetul sosit se află, pe lângă aparat, un manual de utilizare, o husă, cabluri de conectare, 4 baterii alcaline, un card de memorie cu capacitatea de 8 MB și un CD. Cu toate că aparatul poate folosi și un alimentator de 6 V, acesta nu este prezent în pachet (nici la QV3500EX). Un lucru de efect este faptul că aparatul este practic împărțit în două, datorită obiectivului care poate fi rotit. Acest lucru permite fotografului ca la realizarea unei fotografii din unghi, să privească perpendicular imaginea afișată pe ecranul LCD color pentru a avea o previzualizare optimă asupra ecranului. Deși în principiu este un lucru folositor, apar probleme la rotirea completă a obiectivului. Aceasta deoarece, pentru a avea un control mai bun al imaginii, aparatul răstoarnă imaginea pe ecran, iar în final poza apare de fapt oglindită. După această privire de ansamblu a camerei, am hotărât să purcedem cu instalarea sa. În afară de driverele camerei, au mai fost instalate automat Acrobat Reader, Photo Loader, Panorama Editor, Internet Explorer, Outlook Express și Quick Time. După terminarea instalării utilizarea camerelor devine o plăcere. Și asta pentru că la conectarea cablului USB urmată de pornirea camerei, cardul de 8 MB al acesteia este recunoscut automat ca un mediu de stocare extern.

Acest lucru este foarte util pentru o administrare corespunzătoare și ușurință în manevrare. Pentru o mai bună organizare a pozelor există o bibliotecă electronică, concepută sub forma unui album, unde acestea sunt stocate și ordonate în funcție de anumite criterii (cum ar fi data când acestea au fost realizate), toate venite în scopul de a îmbina utilul cu plăcutul. Să vorbim și de cealaltă parte a baricadei, și anume despre funcțiile pe care camera le oferă utilizatorului. Meniurile camerei sunt foarte amuzante, animate și cu o grafică deosebită. Se pot face o mulțime de setări. De la alegerea rezoluției, modificarea culorilor, alegerea intensității flashului, și până la alegerea unor setări predefinite pentru modul de fotografiere (portret, landscape...). Se pot vizualiza histograme și activa filtre. Se pot face 8 poze la o rezoluție de 1600X1200 pixeli pe modul Fine și se poate ajunge la un număr de 53 de fotografii la o rezoluție de 800X600 pixeli pe modul Economic. Salvarea imaginilor pe card durează destul de mult. Casio QV 2400UX poate înregistra și secvențe video. Noi am înregistrat aproximativ 70 de secunde secvențial. Este destul de puțin, dar trebuie ținut cont că pe piață există la ora actuală carduri foto cu capacități mult mai mari. O problemă pe care am semnalat-o este aceea că durata de viață a bateriilor este foarte scurtă.

QV 3500EX

Caracteristici

PUNCTAJUL OBTINUT
Informații

Preț (fără TVA):610 €
Garanție: 1 an
În România prin Easy Mobile Computing
Tel.: 01-410.64.55

QV3500EX
Această cameră este un produs ulterior celei de mai sus, având incluse majoritatea funcțiilor prezente la QV 2400UX. Rezoluția maxim suportată este de 2048X1536 pixeli, în acest mod camera fiind capabilă să stocheze 5 poze. Prezintă butoane în plus și mai bine dispuse pentru o mai mare rapiditate.

Poate că așezarea butonului de selecție a modurilor REC-PLAY lângă cel de shot nu a fost cea mai bună idee, din acest motiv fiind mai greu manevrabil și necesitând o mai mare atenție pentru a nu accesa butonul de shot. Apare încă un ecran mult mai mic și mult mai simplificat pe care sunt afișate în mod text doar setările majore impuse. Acesta are rolul de a economisi energia bateriilor în urma dezactivării ecranului LCD. Nu mai există posibilitatea rotirii obiectivului.

În concluzie, putem spune că aceste două aparate, mai ales datorită prețului destul de redus, își ating ținta. Nu va mai dura mult și fotografia digitală va fi privită cu mai multă încredere, iar noi utilizatorii vom fi mai mulțumiți.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2004 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro