Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   

Clic aici
PC Magazine

PC MAGAZINE IANUARIE 2002
[ Imagine ]

Mustek BearPaw 1200F

Caracteristici
Teste de performanță

PUNCTAJUL OBTINUT
Informații

Preț (fără TVA):97$
Garanție: 1 an
În România prin International Computers Group
Tel.: 224.03.33

Imagini digitale sau OCR de cuvânt? - Mustek BearPaw 1200F, Scan Express A3 EP

Cristian Lăcraru

Deși sunt voluminoase și încă destul de lente, scanerele (fixe) sunt și constituie o piesă importantă în munca noastră de zi cu zi. Avem nevoie uneori de transformarea unor poze în format digital. Și atunci vrei nu vrei ajungi la scaner. Cu toate că de fapt ele fac mereu același lucru, transpunerea imaginilor în format digital, necesitățile din ce în ce mai justificate ale oamenilor au adus câteva modificări acestor echipamente, ajungându-se azi ca majoritatea lor să poată scana la rezoluții mari și să fie capabile chiar de recunoaștere și transpunere de text (OCR).

Una din firmele care produc astfel de echipamente este Mustek, iar noi am primit la redacție două din modelele disponibile. Vom face o scurtă prezentare a acestora pentru ca dumneavoastră să vă puteți face o imagine asupra lor.

BearPaw 1200F
Cu o greutate de numai 2,8 kg, este echipamentul cu designul cel mai atractiv. Cutia sa conține câteva pliante, un manual, un alimentator, un cablu USB, un CD pentru instalare și un CD cu PhotoExpress. Formatul maxim de scanare este A4. Instalarea decurge fără probleme și odată cu driverele aferente sunt "trase" și câteva programe adiționale. Lucrul cu scanerul se poate face în trei moduri: prin apăsarea unuia din cele cinci butoane prezente pe echipament (prin simpla apăsare a unuia dintre acestea documentul scanat poate fi trimis automat spre imprimantă, spre contul de mail sau spre fax), prin accesarea meniului prescurtat al softului propriu, sau prin utilizarea scanerului din interiorul unui program cum ar fi Imaging din Windows. Pentru a avea acces complet la toate funcțiile pe care le poate realiza BearPaw 1200F este nevoie să folosiți cea de-a treia variantă. De aici puteți face setări asupra documentelor ce urmează a fi scanate sau au fost scanate și necesită oarecare retușuri (de exemplu eliminarea ochilor roșii). Scanarea are rezultate foarte bune. O problemă pe care am semnalat-o totuși a fost următoarea: la așezarea a două poze pe suprafața scanabilă, la distanță una de cealaltă, scanerul a efectuat un auto crop, rezultatul final fiind acela că una dintre poze nu a fost "simțită" și ca urmare nu a fost scanată. Pentru realizarea procesului de recunoaștere optică a caracterelor (OCR) este folosit programul Fine Reader. Acesta a dat rezultate excelente, atât documentele tipărite în limba engleză cât și cele tipărite în limba română fiind supuse unei analize a caracterelor ce a funcționat perfect. Adițional la acest scaner, se mai pot monta un adaptor de transparență și un adaptor pentru încărcarea automată a foilor. În afară de caracteristicile clasice ale scanerelor, acesta mai are și alte funcții, care însă nu prea au legătură cu operațiile de scanare. Astfel, puteți juca ceva jocuri sau realiza screen savere. Sistemul minim necesar pentru a putea lucra cu BearPaw 1200F este următorul: procesor 200 MHz, Windows 98, port USB, 32 MB RAM, 220 MB liberi pe discul hard, CD-ROM.

Mustek ScanExpress A3 EP

Caracteristici
Teste de performanță

PUNCTAJUL OBTINUT
Informații

Preț (fără TVA):139$
Garanție: 1 an
În România prin International Computers Group
Tel.: 224.03.33

Scan Express A3 EP
Așa cum derivă din numele său, modelul este format A3, nefiind deci destinat amatorilor. Este un model ce se conectează pe portul paralel. De aceea, pentru a nu elimina posibila imprimantă, el are inclusă o mufă pentru conectarea acesteia. Pachetul mai sosește și cu un alimentator, cablu paralel, pliante, manual, un CD cu drivere și un CD cu PhotoExpress. Rezoluția maximă de scanare interpolată este de 9600 dpi. Față de colegul său prezentat mai devreme, Scan Express A3 EP este mult mai lent și puțin mai zgomotos. Un inconvenient foarte important este acela că în timpul scanării utilitzatorul nu poate face nimic altceva datorită faptului că sistemul este blocat (aceasta se poate datora și sistemului nostru). Scanarea are rezultate excelente, iar OCR-ul lucrează bine cu toate că au apărut unele erori de recunoaștere a diacriticelor din limba română. Trebuie specificat că recunoașterea caracterelor se face de această dată cu ajutorul programului Text Bridge versiunea 2.0. Sistemul minim necesar lui Scan Express A3 EP este următorul: procesor 486 sau Pentium, Windows 95/NT/98, 16 MB RAM, CD-ROM.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2004 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro