Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   

Clic aici
PC Magazine

Timpul Liber - PC Magazine Romania, Septembrie 2004

SPIDER MAN

Filip Pitaru

După cum am mai spus, se pare că ultimele tendințe în domeniul jocurilor pentru PC și nu numai este copierea scenarilor de pe marile ecrane și transpunerea lor pe ecranele calculatoarelor. Din păcate nu toate aceste jocuri reprezintă niște reușite, producătorii încercând doar să se alinieze la tendința generală care spune că un hit pe marile ecrane reprezintă clar și unul în acest domeniu. Poate financiar fiindcă din punct de vedere calitativ majoritatea acestor jocuri sunt mai mult sau mai puțin mediocre.

Jocul pe care vi-l prezentăm în acest număr este unul care face parte tocmai din această categorie. Înainte de a apărea pe marile ecrane Spider-Man 2, o continuare ce se anunța un succes după primul film al seriei de anul trecut, echipa de la Fizz Factor a pornit lucrul urmând mai mult sau mai puțin scenariul pus la dispoziție. La o săptămână după ce filmul a fost difuzat, compania distribuitoare, Activision, trimisese deja în magazine peste două milioane de copii ale jocului!

Nu este vorba despre un joc strict pentru PC-uri, producătorii având grijă ca toate consolele să fie acoperite: Xbox, GameCube, PlayStation 2 și multe altele. Varianta pentru PC însă se pare că este cea mai descoperită din punct de vedere grafic cât și a gameplay-ului. Povestea este totuși aceeași, urmând îndeaproape filmul. Eroul legendar se confruntă cu Doctorul Octopus, personajul principal negativ și nu numai. Pentru a tensiona puțin mai mult atmosfera Spider Man îi va avea ca oponenți și pe Rhino și Mysterio. Jocul este împărțit în capitole iar obiectivele vă sunt oferite pe măsură ce parcurgeți jocul. Fiecare capitol are un obiectiv obligatoriu pe care trebuie să îl îndepliniți alături de cele minore întâlnite pe tot parcursul. Toate misiune duse la capăt cu bine vor aduce un număr de puncte ("hero points") care pot fi folosite pentru înbunătățirea caracterului și a modului de luptă: mișcări noi sau obiecte. Scenariul acestor misiuni de bază este extrem de limitat, fiind vorba fie despre un jaf armat al unei mașini blindate, o bătaie între găști rivale, un om gata să cadă de pe marginea unei clădiri sau aflat în nevoie de a fi transportat la spital. În cel mai fericit și captivant caz o ambuscadă... Toate acestea se repetă la nesfârșit dacă vreți să obțineți punctele necesare upgrade-urilor. Mai există posibilitatea de a petrece "timpul liber" ca fiind curier de pizza sau de a participa la curse cronometrate în care vă puteți exersa dexteritatea și agilitatea.

Dacă nu puneți la socoteală experiența căpătată în manevrarea caracterului, toate aceste misiuni suplimentare nu au rolul decât de a prelungi într-un mod inutil jocul. Cele câteva ore în care s-ar fi parcurs "intriga" și s-ar fi ajuns la final au fost transformate prin misiunile repetitive într-un timp mediu de joc de aproximativ 10 ore.

Ceea ce poate fi considerat inedit la Spider Man 2 este felul în care eroul se balansează printre clădirile Manhattanului. Există două modalități prin care puteți face aceasta, jocul punând la dispoziție și o variantă simplificată pentru începători. Cea avansată vă lasă însă mai multă libertate de mișcare și o întreagă gamă de efecte controlate de dumneavoastră. Totuși, jocul nu se rezumă doar la atât iar Spider Man știe și altceva în afară de a se plimba printre clădiri! Adică să se lupte! Bătăliile în mare parte constau din apăsarea repetitivă a acelorași butoane, upgrade-urile realizate prin intermediul punctelor acumulate dând ocazional senzația de spectaculos prin folosirea unor mișcări noi. Jocul nu a uitat nici de simțul păianjenului și prin urmare există un sistem de contra-atac la mișcările ofensive ale inamicilor. Un "blitz" rapid deasupra capului eroului va anunța că este timpul să apăsați butonul de apărare, pregătind caracterul pentru ceea ce imediat va urma... A.I.-ul inamicilor nu este de lepădat iar situațiile în care veți fi atacat simultan de mai mulți vă vor pune la încercare răbdarea. Printr-o "țopăială" gen Quake sau Counterstrike și apăsarea în permanență a butonului de atac aveți totuși șanse de reușită. Dacă nici așa nu puteți scăpa de adversari mai aveți totuși o șansă și anume "spider reflex mode", un alt nume pentru "bullet time"-ul folosit pentru prima oară în Max Payne, joc devenit deja un succes. Puteți să vă feriți ușor de inamici și să vă centrați mai bine loviturile când totul se petrece cu încetinitorul.

Din punct de vedere grafic jocul este acceptabil chiar dacă varianta pentru PC este mult mai slabă când vine vorba de claritatea detaliilor. Clădirile și caracterul principal sunt bine animate dar veți întâlni personaje care se pare că au fost uitate de către graficieni, cu fețe lipsite de expresivitate. Caracterele prezente și în filmul de pe marile ecrane au fost însă bine conturate, Spider Man arătând fără costumul de super erou aproape ca actorul care l-a jucat - Tobey Maguire. Nici balansatul printre clădiri nu lasă de dorit. De această dată pânzele chiar sunt atașate de obiecte și nu mai sunt suspendate în aer cum s-a întâmplat în primul joc!

Partea sonoră a jocului este față de alte jocuri de același gen total inexistentă. Asta fiindcă nu veți auzi muzică în fundal în timp ce vă plimbați rapid și la înălțime printre blocuri ci doar veți "simți" șuieratul vântului. Așa aveți și ocazia de a auzi strigătele de ajutor ale cetățenilor aflați la ananghie care altfel s-ar fi pierdut în fundal.

Este păcat faptul că toate megaproducțile apărute în cinematografe atrag după sine crearea unor jocuri ce ies pe piață simultan. Nu fiindcă acest lucru ar fi greșit sau unele scenarii mult prea slabe pentru a constitui obiectul unui joc, ci fiindcă nu este lăsat loc de creație și dezvoltare. Un joc "grăbit" ca acesta nu poate fi decât un produs plin de lipsuri.

Tipul jocului: Action/Adventure - SciFi;Singleplayer

Cerințe minime de sistem:
Procesor: Pentium III la 600MHz sau echivalentul RAM: 128MB
Placă video: 3D cu accelerator grafic, 16 MB
Placă de sunet: standard
Versiune Windows: 98SE/ME/2000/XP
DirectX: 9,0b
Spațiu pe HDD: 827Mb și 400mb pentru swap.

Cerințe recomandate de sistem:
Procesor: Athlon XP 2200+ sau Pentium 4 la 2,4 Ghz RAM: 512MB
Placă video: nVidia GeForce FX 5700 sau ATI Radeon 9600
Placă de sunet: dolby surround, 5.1
Versiune Windows: XP
DirectX: 9.0b
Spațiu pe HDD: 827Mb și 400 mb pentru swap.

Jocul poate fi achiziționat de pe www.gameshop.ro la prețul de 12.90€ + TVA


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2004 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

deltafri

Concurs de Grafica Digitala si Web Design

www.agora.ro

www.agora.ro