Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   

Clic aici
PC Magazine

Timpul Liber - PC Magazine Romania, Septembrie 2004

Până la DivX Q... DivX 5.2.0! (II)

Costel I. Mazilu

În continuare...

Setări Video (Video Settings)

- Psychovisual Enhancements - După cum spun și cei de la DivXNetworks, cea mai bună metodă de a înțelege acest "fenomen" este de a-l observa la lucru. Însă, pentru cei mai nerăbdători, voi face o scurtă descriere a modului de funcționare printr-un exemplu: să zicem că avem o scenă cu două personaje ce discută în fața unei construcții. Personajele (în special fețele acestora) sunt mai bogate în detalii, mai clare. Pe când clădirea (textura acesteia) și zonele mai puțin observabile ale imaginii (cerul, copacii din îndepărtare…) sunt mai încețoșate, mai lipsite de detalii, chiar observându-se artefacte. Cum funcționează această tehnologie? Matematică pură! În meniul CoDec-ului avem trei opțiuni: Disabled; Fast și Slow. Disabled - fișierul dumneavoastră nu va beneficia de această tehnologie; Fast - CoDec-ul încearcă manipularea în mod selectiv a coeficienților DCT (Discrete Cosine Transformation) astfel încât mută "gălăgia" (noise-ul) în zonele mai puțin vizibile (ex. zonele cu o textură uniformă); Slow - CoDec-ul analizează toate blocurile (și cele din preajma lor) pentru a se asigura că acestă operațiune nu va introduce artefacte vizibile în imagine sau dacă introduce, acestea să fie cât mai puțin vizibile. Atenție! Codarea întrețesută (Interlaced) cu Psychovisual Enhancements nu este posibilă.

- Enable Crop - Această opțiune permite decuparea marginilor imaginii cu un anumit număr de pixeli. Atenție! Dimensiunile trebuie să fie, cel puțin, divizibile cu 4 (recomandat e să fie divizibile cu 16).

- Enable Resize - Ca și decuparea, redimensionarea face parte din filtrele de bază ce sunt aplicate imaginii, menite să-i îmbunătățească calitatea. Cum? Simplu. O rezoluție mai mică înseamnă mai puțini pixeli. Așadar rata de biți trebuie împărțită unui număr mai mic de pixeli. (ex. sursa este DV NTSC și are rezoluția 720x480. Știind că are aspectul 4:3 îl vom redimensiona la, să spunem, 640x480 sau 512x384. Însă să nu exagerăm cu micșoratul!).

Setări Video II (Advanced)

- Source Pre-Processing - Opțiuni: Off, Light, Normal, Strong, Extreme. După cum îi spune și numele acest sistem înglobează o serie de fitre de preprocesare a sursei pentru mărirea compresibilității și îmbunătățirea calității (îndepărtarea sclipirii, a puricilor, corectarea tonalității culorilor...) Un singur cuvânt am de spus în ceea ce le privește: experimentați!

- Interlacing - Alegem Progressive Source (pentru material frame based); Preserve Interlace (pentru a coda întrețesut) aici mai fiind și opțiunea de a coda mai întâi câmpurile de sus (bifând căsuța Top field first) și De-Interlace Source pentru a coda materialul întrețesut în material progresiv (deîntrețeserea făcându-se de către CoDec).

- Scene Change Threshold - 0-100 %. Acest procent reprezintă numărul blocurilor (în mișcare) ce nu sunt urmărite de mecanismul de detectare a scenelor noi. Un număr mai mare înseamnă o detecție mai puțin sensibilă a scenelor noi (ex. la o panoramare mai rapidă nu vor mai fi introduse așa multe cadre Intra).

- Quantization Type - Tipul matricii de cuantificare folosită. În 80% din cazuri H.263 e cel mai potrivit însă la o rată de biți foarte mare folosirea matricii de cuantificare a MPEG2-ului va asigura o imagine mai bogată în detalii. Folosiți matricea MPEG2 doar la rate de biți foarte mari!

- Max. KeyFrame Interval - În traducere: numărul de cadre (Predicted, Bi-Directional) până la un nou cadru Intra introdus în mod automat.

DivX © DECODER

Decodorul DivX 5.2.0 este unul MPEG4, bineînțeles. În afara faptului că decodează toate fișierele DivX © 3, 4, 5 el mai poate rula și fișiere XviD, Microsoft MPEG4 ș.a.m.d. Let´s proceed!

Setări de post-procesare (Post-Processing Settings)

Setările de post-procesare se referă la efectele aplicate după decodarea imaginii pentru a-i îmbunătăți calitatea.

- Automatic Post-Processing - Decodorul DivX 5.2.0 poate ajusta automat nivelul Deblocking-ului și Deringing-ului în funcție de puterea de calcul a procesorului dumneavoastră. Această opțiune previne scăparea de cadre în cazul în care procesorul se supraîncarcă.

- Disable Post-Processing - În cazul unui PC mai modest această opțiune dezactivează toată post-procesarea astfel încărcarea procesorului scăzând sau menținându-se la nivelul optim rulării fără scăpări de cadre sau alte probleme.

- Deblocking - Cele mai vizibile artefacte, produse de algoritmul DCT (Discrete Cosine Transformation, descris în prima parte a articolului) sunt cele denumite blocking artifacts și care apar ca niște blocuri pe imagine, cu mărimea de 8x8. Funcția Deblocking efectuează "contopirea" (blending) marginilor pentru ca blocurile individuale să fie mai puțin vizibile.

- Deringing - Ca și blocking artifacts, ringing artifacts sunt produse tot de algoritmul DCT. Acestea însă apar ca o umbră în jurul muchiilor și sunt mai greu de observat iar corectarea lor necesită mai multă putere de procesare.

- Film Effect - Această opțiune aplică imaginii un efect ce imită "nisipul" de pe pelicula originală. Aceasta este folositoare mai ales imaginilor cărora li s-a aplicat o preprocesare puternică în timpul codării.

Setări de calitate (Quality Settings)

- Aspect Ratio - Acest mod este utilizabil doar cu Overlay Extended Mode activat și face referire la formatul imaginii: 1:1 (monitorul PC-ului) 4:3 (formatul TV-ului obișnuit) 16:9 (imaginea panoramică).

- Smooth Playback - Când fișierul video conține cadre bidirecționale Smooth Playback utilizează un "tampon" (buffer) astfel decodorul având nevoie de doar un cadru pentru fiecare afișat (ex. dacă secvența de cadre este 1I, 2P, 3B, 4P, 5B... decodorul decodează și păstrează în memoria "tampon" cadrul 1I, decodează 2P și afișează cadrul 1I, decodează 3B și afișează 3B, decodează 4P și afișează 2P, decodează 5B și afișează 5B... Dacă nu înțelegeți acest exemplu nu disperați, nu este obligatoriu să știți tot despre modul de funcționare al CoDec-ului). Când Smooth Playback nu este activat cadrele bidirecționale sunt decodate în același timp cu cele din care provin și afișate la timpul potrivit (ex. dacă secvența de cadre este 1I, 2P, 3B, 4P, 5B... decodorul decodează și afișează cadrul 1I, decodează 2P și 3B și afișează 3B, așteaptă și afișează 2P, decodează 4P și 5B și afișează 5B, așteaptă și afișează 4P. Simplu, nu?) astfel încărcarea pe procesor devenind mult mai mare. Totuși, dacă sunt megaherți (sau gigaherți) suficienți, folosiți Smooth Playback-ul. Îmbunătățește calitatea redării.

- Yuv Extended Mode - Când această opțiune este activată decodorul va afișa imaginea în modul de culoare YV12. Acest mod este cel intern folosit de DivX și implicit cel mai rapid mod de decodare deoarece imaginile sunt trimise direct spre placa video, nici o conversie spre RGB sau alte moduri nemaifiind aplicată.

- Overlay Extended Mode - Prin această opțiune activați puterea (ascunsă) de procesare a plăcii video (a modelelor ce îl suportă) astfel și performanța și calitatea fiind îmbunătățite, ca să exagerez, considerabil. Acest mod mai suportă modificarea aspectului imaginii afișate (1:1, 4:4, 16:9)

- Double Buffering - "Poruncește" plăcii video să rezerve memorie adițională pentru a primi imaginea video. Double buffering mărește gradul de fluiditate a imaginii (micile blocări de imagine dispărând aproape complet) însă la plăcile cu memorie mai puțină această opțiune poate să nu funcționeze corect.

- Disable Logo - Activând această opțiune decodorul DivX 5.2.0 nu va mai afișa sigla DivX Video în colțul din dreapta în primele secunde ale rulării.

- Support Generic MPEG4 - Această opțiune ne dă posibiltatea folosirii decodorului pentru rularea și a altor fișiere MPEG4 care se conformează, cât de cât, standard-ului.

- Picture Properties - Cu ajutorul funcțiilor prezente aici putem ajusta luminozitatea, contrastul și saturația. Atenție! Dacă aveți modul YUV Extended Mode activat nu le puteți folosi.

Până la DivX Q... DivX 5.2.0! E gata. Pentru idei de articole noi (și interesante), întrebări, propuneri, sugestii, reclamații, training în Digital Video sau orice altceva: [email protected].

Va urma... cu altceva!

Setările lui Costel I. Mazilu

Nu pot scrie articole prea subiectiv, ca și cum aș scrie e-mail-uri, însă priviți ce folosesc eu:
1 oră / CD (calculați și voi rata de biți);
Encode Performance: Slow;
MPEG4 Tools - Global Motion Compensation, Bi-Directional Encoding cu Adaptive Multiple Consecutive;
MultiPass - comprimare în 3 pași;
Update Log File - bifată (în pașii doi și trei);
Psychovisual Ehancements în modul Slow;
Pre Processing Source - Light (pentru o sursă miniDV foarte clară)
Scene Change Threshold - Depinde de material, de obicei las setarea implicită;
Max. KeyFrame Interval - 150 (adică maxim 5 [NTSC] - 6 [PAL] secunde între cadrele I);
Quantizer Type - H.263, bineînțeles!
Iar sunet... asta în alt episod al seriei "Douăzeci și cinci de cadre pe secundă"!
Totuși... un mic indiciu: AAC Low Complexity & SBR (Advanced Audio Coding High Eficiency) la 96 Kb/s.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2004 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

deltafri

Concurs de Grafica Digitala si Web Design

www.agora.ro

www.agora.ro