Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   





Clic aici
PC Magazine





Tendințe - PC Magazine Romania, Septembrie 2004

Dincole de limite

Elena Andreea Liță

Cinci tehnogii inovatoare care au un singur element comun - viitorul.

În pas de robot

Cercetătorii din Statele Unite lucrează în prezent la creșterea performanțelor umane cu ajutorul roboticii, tehnologie cunoscută și sub numele de biomecatronică. Cu alte cuvinte, contopirea corpului uman cu mașina.

Mergând pe urmele roboților casnici sau de divertisment, ca iRobot Roomba sau AIBO de la Sony, roboții încep să apară acum și în corpul uman. În cadrul universității Cambridge, Massachusetts, profesorul Hugh Herr și echipa sa de biomecatronică au lucrat în ultimii cinci ani la dezvoltarea unui aparat ortopedic activ pentru gleznă (Active Ankle-Foot Orthosis - AAFO). Făcut din plastic, dotat cu un motor, un microprocesor și o sursă de putere, robotul poate reanima o gleznă paralizată.

Spre deosebire de o proteză obișnuită, aparatele ortopedice nu înlocuiesc membrele lipsă. În schimb, se atașează la un membru paralizat sau chiar la unul sănătos, în acest caz cu scopul de a crește performanțele naturale. Dispozitivul creat de echipa de cercetători de la Cambridge cântărește aproximativ 1,300 kg și acoperă piciorul de sub genunchi până la degetele de la picioare, refăcând mișcarea naturală. O altă echipă de cercetători de la University of California, Berkeley, lucrează în prezent la un dispozitiv numit Berkeley Lower Extremity Exoskeleton (BLEEX), care se fixează pe piciorul celui care îl poartă, ajutându-l pe acesta să care greutăți mari pe distanțe lungi. Dispozitivul folosește senzori, un mecanism de acționare, o rețea și un set de algoritmi complecși care calculează mișcarea exoscheletului. Este proiectat să imite cuplul, mișcarea și viteza în mers a unei persoane de 75 kg.

Homazoon Kazerooni, un profesor de la Berkeley care a inventat acest concept la începutul anilor `90, spune că prototipul poate suporta până la 36 de kg într-un rucsac special. "Tu mergi pur și simplu, iar el merge cu tine", spune acesta. Dispozitivul a fost creat pentru a fi utilizat în aplicații militare sau de salvare.

Vor mai trece însă câțiva ani până când ambele dispozitive vor intra în circuitul comercial, iar AAFO va fi chiar destul de costisitor de dezvoltat. Dar după cum spun cercetătorii de la Cambridge, creșterea artificială a performanțelor umane reprezintă viitorul. Potrivit acestora, în următorul deceniu vom vedea diverși amplificatori ai corpului uman, care vor intensifica forța și rezistența acestuia. Vom vedea dispozitive de transport care nu se vor mai baza pe roți, unde propriile noastre forțe fizice vor fi amplificate de tehnologie, unde vom putea traversa terenuri accidentate într-un timp mai scurt și cu un consum foarte mic de energie umană. Oamenii viitorului vor renunța în anumite situații la vehiculele pe roți, pentru că propriile membre, impulsionate de tehnologie, vor devansa cu mult performanțele automobilelor obișnuite.

USB wireless

Tehnologia WI-FI vă eliberează notebook-ul de o mulțime de cabluri, iar UBS-ul wireless va face același lucru și cu camera video. În curând, veți putea plasa camera lângă PC și transmite conținutul video către acesta - wireless.

USB-ul wireless se bazează pe tehnologia radio în bandă ultra largă, care operează în zona 3.1-10.6 GHz a spectrului radio. Succesul său depinde de viteza de transfer pe care o poate atinge în anumite intervale. Spre deosebire de Bluetooth, o tehnologie cu rază de acțiune și rate de transfer mai mici, USB-ul wireless este proiectat să permită transferuri multiple de date și video în interiorul întregii locuințe.

Dar cât de rapid poate fi USB-ul wireless? Inițial, viteza va ajunge la 480 megabiți pe secundă pe o distanță de 2 metri și o viteză de 110 Mbps la 10 metri. O viteză de 1 GB pe secundă se estimează că va fi atinsă la sfârșitul lui 2007. Conexiunile USB actuale pot ajunge până la viteze de 480Mbps; Bluetooth oferă doar 12Mbps iar Wi-Fi poate ajunge teoretic până la 54Mbps, deși viteza actuală este mult mai mică. Când vor fi disponibile primele produse de acest tip? Potrivit unor surse din cadrul Intel, la sfârșitul lui 2005, începutul lui 2006. Primele modele vor fi realizate sub forma unor carduri care se vor atașa la dispozitivele USB existente. Compatibilitatea este principala prioritate în cazul dezvoltării tehnologiei USB wireless, având în vedere că până în prezent au fost livrate în întreaga lume peste 1,5 miliarde de dispozitive prevăzute cu USB.

Nu va mai trece mult timp până când doar câteva conexiuni vor mai fi făcute prin fire.

Software-ul care se scrie singur

Aproape oricine poate face un tabel în Excel sau o prezentare în Power Point. Dar când se pune problema construirii unei aplicații complete, mulți dintre noi nu știu nici măcar de unde să înceapă.

Aplicațiile din ziua de azi sunt atât de complexe, încât chiar și programatorii experimentați se află uneori în dificultate când trebuie să le pună cap la cap. Fiecare din ele conține milioane de linii de cod și nimeni nu poate înțelege în întregime ce fac toate acestea. De aceea, indiferent de câte ori au fost testate, aplicațiile tot crapă la un moment dat.

Soluția este însă pe drum. Charles Simonyi - inginerul de origine maghiară care a construit primul procesor word WYSIWYG la Xerox Parc iar mai târziu a supravegheat dezvoltarea programelor Excel și Word - și-a fondat propria companie, sperând să reinventeze lumea bizantină a programării. Compania sa, Intentional Software, își propune să ofere utilizatorului obișnuit modalități simple de a construi aplicații elaborate. Nu trebuie decât să-i spuneți computerului ce vreți să construiți, iar acesta face restul. Acum vă veți întreba: chiar se scrie software-ul singur? Nu chiar. În prezent trebuie să faceți o descriere detaliată a ceea ce vreți să obțineți, să adăugați câteva diagrame și să înmânați planurile unei echipe de dezvoltatori care va face tot ce-i stă în putință să construiască aplicația care să corespundă specificațiilor voastre. Dar aceștia nu vă pot îndeplini toate cerințele fără un du-te vino epuizant. În programarea virtuală, dezvoltatorii crează un set de metaunelte care îți permit să-ți construiești aplicația pe cont propriu. Introduci descrierile inițiale și diagramele, iar aceste unelte crează aplicația fără să mai fie necesară intervenția nici unei echipe de dezvoltatori.

Programatorii calificați nu lipsesc totuși cu desăvărșire din acest proces, dar fiecare utilizator are puterea de a face propriile modificări. În același timp, programatorii nu trebuie să-și mai facă grijă că ar putea să strice codul existent de fiecare dată când trebuie făcută o modificare. "În cazul programatorilor, sistemul capturează efectiv procesul lor de lucru, nu doar rezultatele, astfel încât aceștia nu trebuia să facă același lucru de fiecare dată și nici nu riscă să facă aceeași greșeală de mai multe ori", spune Simonyi. Iar aplicațiile nu numai că vor fi mai ușor de dezvoltat dar vor fi și mai fiabile.

Simonyi este de părere că viziunea sa constituie următorul pas firesc în evoluția proiectării de software. Limbajele de programare au devenit din ce în ce mai abstracte, migrând de la cele în 1 și 0 pe care le înțeleg sistemele de calcul, spre limbajele și imaginile folosite în comunicarea interumană. Multe companii folosesc deja limbajul UML (Unified Modeling Language), care reprezintă un pas mic spre viziunea lui Simonyi. În timp ce UML lucrează cu limbajele de programare actuale, Intentional renunță la uneltele complicate folosite astăzi, oferind un vocabular simplu, suficient de puternic pentru a construi o aplicație. Cât de departe este această nouă lume? Nu foarte departe, este de părere Simonyi. În câțiva ani veți putea dezvolta singuri mai mult decât o foaie de lucru.

Trecerea barierelor limbii

În analele comediei computerelor, una dintre cele mai faimoase anecdote este să întrebi un motor de recunoaștere a vorbirii dacă recunoaște vorbirea.

A face mașinile să recunoască atât limbajul scris cât și cel vorbit a constituit mult timp un ideal greu de atins în industria tehnică. Acum, datorită unui val de fonduri guvernamentale și a unor inovații în domeniul tehnic, interpretarea (și înțelegerea) de către mașini a limbajului scris nu mai este un subiect de râs.

În mare parte, nivelul de acuratețe a interpretării de către mașini a evoluat cu pași de melc, iar acum programele de interpretare folosesc o bază de date imensă pentru compararea frazelor și pentru extragerea sensului. Capacitățile uriașe de stocare la care s-a ajuns în prezent au dus la o explozie a dimensiunilor unor astfel de baze de date. "Acum folosim terrabiți de date", spune Steve Klein, chairman și CEO la Meaningful Machines, o companie care dezvoltă tehnologii de interpretare. "Acest lucru stimulează enorm acuratețea și de aceea ne place să spunem că prin tehnologia noastră mașinile înțeleg, nu doar interpretează".

Klein și compania sa păstrează în mare secret software-ul pe care îl vor lansa spre sfârșitul acestui an, dar Klein spune că este revoluționar și că va avea impact asupra oricărui domeniu, pornind de la mașinile de interpretare a documentelor străine folosite de guvernul Statelor Unite până la motoarele de căutare pe Internet care recunosc vocea.

Singurul indiciu pe care l-au dat cei de la Meaningful Machines despre software-ul lor este că acesta va folosi noile metode de traducere progresivă pentru a arăta ce înseamnă întreaga frază, în loc să traducă fiecare cuvânt pe rând. Această metodă îi permite software-ului să deslușească dacă într-o anume frază cuvântul baseball se referă la o minge sau la joc. Traducerea progresivă este și secretul software-ului de interpretare creat de Language Weaver. Recent, aceștia au primit o finanțare de la In-Q-Tel, companie susținută de CIA, care ar vrea să folosească software-ul nu numai pentru traducerea documentelor din diverse limbi dar și pentru ca mașinile să înțeleagă textul automat, depistând astfel textele care pot fi periculoase sau pot dezvălui anumite secrete.

De asemenea, software-ul poate să facă actualele motoare de căutare pe Internet să pară niște relicve din trecutul îndepărtat. "Suntem doar la câțiva ani distanță de motoarele de căutare care vor oferi rezultate de mare precizie, traduse din aproape orice limbă de pe glob", spune Daniel Marcu, fondator al Language Weaver. Eventual, software-ul va putea nu numai să înțealeagă limbajul vorbit dar să și acționeze în funcție de acesta.

În același timp, DARPA (the Defence Advanced Research Project Agency) finanțează numeroase proiecte care încearcă să extragă informații din diferite limbi străine. În cadrul recentei conferințe DARPA, organizația a prezentat un dispozitiv handheld de interpretare, numit VoxTec Phraselator. Nu trebuie decât să-i vorbești și acesta traduce instantaneu frazele în arabă.

Carnegie Mellon University, University of Southern California și Microsoft Research lucrează în prezent la unele dintre cele mai extinse proiecte pentru dezvoltarea unor soft-uri de interpretare. Microsoft este interesat în primul rând de extragerea sensurilor din documentele în engleză.

Pielea inteligentă

Într-o zi, aparatul de supraveghere a copilului vă va alerta nu numai pentru un plâns care trezește toți vecinii. Sute de mici senzori wireless băgați în hainele copilului vă vor alerta la cea mai mică modificare a temperaturii, pulsului sau la cea mai mică mișcare. Dacă copilului începe să-i crească temperatura sau are probleme cu respirația veți afla într-o secundă.

La University of Texas din Arlington, Zeynep Celik-Butler și Donald Butler sunt pe cale de a crea acest tip de dispozitiv. La fel cum alți cercetători concep cipuri sau ecrane pentru calculator, cei doi soți lucrează împreună pentru a construi microsenzori flexibili, dispozitive suficient de micuțe încât să poată sta într-o draperie sau într-o haină obișnuită și totuși suficient de inteligente pentru a detecta schimbările din imediata apropiere.

Cercetătorii și-au numit proiectul "pielea inteligentă" și au demonstrat deja funcționalitatea unui prototip care monitorizează razele infraroșii, ceea ce înseamnă că este capabil să depisteze și variațiile temperaturii corpului.

Prototipul are la bază un substrat flexibil din polimer care poate rezista la temperaturi de până la 7520 Fahrenheit. Cu cât temperatura este mai mare, cu atât îi este mai simplu să depoziteze materiale senzitive pe substrat. În acest caz, microsenzorii sunt făcuți din oxid de cupru, bariu și ytriu, un material care răspunde la razele infraroșii.

Proiectul, finanțat de National Science Foundation, mai are încă cinci are la dispoziție, așa că s-ar putea să intrăm în următorul deceniu până să apară pe piață astfel de dispozitive. Nu se știe însă în câte locuri pot fi plasate, și nici câte lucruri pot monitoriza. Țesuți într-o uniformă militară, senzorii pot detecta chimicalele toxice sau agenții bacterieni din aer. Purtați de un diabetic, chiar sub piele, aceștia pot detecta nivelul insulinei și al glucozei. Donald Butler crede că în curând își vor găși loc și în lumea roboticii. O mașină de la NASA de exemplu, poate monitoriza cu ușurință mediul înconjurător în timp ce se deplasează pe Marte sau pe lună. Și, așa cum spuneam, să nu uităm dispozitivul de supraveghere a copilului. Cu S mare.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2004 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

deltafri

Concurs de Grafica Digitala si Web Design

www.agora.ro

www.agora.ro