Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   





Clic aici
PC Magazine





Soluții - PC Magazine Romania, Septembrie 2004

OPEN SOURCE

BitTorrent: Alternative de file-sharing

Mircea Scărlătescu

Nu mai este un secret pentru nimeni că transferul de fișiere pe Internet este la îndemâna oricui cu o conexiune cât de cât decentă. Este la modă, este gratis (nu mereu legal însă) și cel mai important, e mai ușor de accesat și de download-at decât cu clienții de FTP sau alte alternative.

Dorința de a partaja fișiere a apărut o dată cu apariția rețelelor de calculatoare. Acum însă totul a devenit o necesitate, și pentru mulți o atracție irezistibilă.

DC++, Kazza și multe altele sunt sisteme care atrag milioane de utilizatori, iar pe astfel de rețele se pot găsi mii de fișiere, de la cele mai noi filme și jocuri, până la muzică sau referate, materiale științifice etc.

BitTorrent reprezintă un produs gratuit și care începe să fie de mare succes, dovadă numărul mare de utilizatori. Sistemul funcționează după o idee pe cât de simplă pe atât de eficientă. Servere de informații rețin unde și ce este disponibil pentru utilizatori. De asemenea este reținut și unde se poate regăsi această informație, mai exact spus ce utilizatori download-ează respectivul fișier. Conexiunea de Internet a acestora este astfel impărțită pentru download (ceea ce vrea user-ul să extragă) cât și pentru upload (ceea ce deja este download-at este disponibil imediat altor useri interesați de același material). Iată o schemă care ajută mult la înțelegerea conceptului (preluată de la http://bitconjurer.org/BitTorrent).

Așadar fiecare utilizator va fi atât client cât și server pentru rețea, pentru fișierele pe care le downloadează. Desigur ideea nu e chiar nouă, implementarea însă este rodul unei munci de aproximativ doi ani, probleme importante ridicându-se atunci când este vorba de mediul folosit (rețele care nu se știe de ce tip vor fi, Internetul este o rețea eterogenă), când și în ce mod vor fi disponibile, și așa mai departe.

Să vedem însă ce avem de făcut pentru a folosi acest protocol de comunicație pentru file-sharing.

Setarea unui server este relativ simplă, fiind necesară existența oricărui server web, care să "fie învățat" să servească extensii de tip .torrent.

Astfel, serverul web Apache trebuie configurat după cum urmează: în fișierul httpd.conf se va adăuga următoarea linie:

AddType application/x-bittorrent .torrent

O altă variantă este reprezentată de adăugarea în fișierul myme.types a liniei:

application/x-bittorrent.torrent

Download-ați și instalați aplicația CompleteDir, folosită pentru realizarea de fișiere de tip torrent. O dată instalarea realizată, tot ce aveți de făcut este să selectați fișierele și directoarele dorite și software-ul se va ocupa de restul creând fișierele pe care trebuie apoi să le copiați pe webserver și să le postați pe situl web.

Instalarea unui download-er manager este necesară pentru ca acesta să se ocupe cu managementul download-urilor, și cu conexiunile din exterior. De remarcat că dacă aveți de oferit mai multe fișiere de tip torrent atunci este esențial ca pentru fiecare fișier să porniți câte o instanță a programului. Dacă serverul se afla protejat de un firewall, sau în spatele unui server de NAT, atunci trebuie să forward-ați porturile 6881->6889.

Desgur, pe situl oficial BitTorrent (http://bitconjurer.org/ BitTorrent/) găsiți informații suplimentare despre ce înseamnă acest protocol în detaliu, ceea ce încercăm însă în continuare este să prezentăm detalii despre clienții de BitTorrent.

Pe http://bitconjurer.org/BitTorrent/ puteți găsi o variantă recomandată de cei care au realizat acest protocol.

www.fileasy.com este un site de unde se poate descărca un client cu o interfață grafică plăcută și funcționalitate suficientă pentru un download de calitate.

www.suprnova.org este situl unde vă sunt prezentate colecții impresionante de torrent-uri, de la filme (atenție la aspectele legale) și seriale TV până la jocuri, sau mici programe utilitare gratuite. Sit-ul este deosebit de accesat, iar oferta de download-uri este extrem de generoasă.

Putem spune așadar că BitTorrent poate să devină un concurent important pentru rețele de tip DC++, iar modul deosebit de eficient al unui download și stabilitatea protocolului pe rețele eterogene îl recomandă ca o soluție de viitor pentru viitorul transferului de fișiere.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2004 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

deltafri

Concurs de Grafica Digitala si Web Design

www.agora.ro

www.agora.ro